Vratné lahve

Vratné lahve

20. 7. 2023 Vyp Od norbert007

„Nevratná skleněná láhev má obecně nejhorší uhlíkovou stopu ze všech možných nápojových obalů,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager

Ohled na životní prostředí je trendem i nutností zároveň a prosazuje se i v nápojovém průmyslu. Vratné lahve sice nejsou žádnou novinkou, přesto si na trhu opět hledají své pevné místo. Aby měla energeticky náročná skleněná láhev pozitivní dopad na životní prostředí, musí projít několika cykly vrácení. Systém vratných lahví zavedli také v F.H. Prager. V oblíbeném skle si můžete dopřát jejich kombuchu i lahodné řemeslné cidery, jejichž životní cyklus bývá až 50 použití.

Sklo je materiál, který mají výrobci i konzumenti rádi. Dobře vypadá a skvěle udržuje vlastnosti nápoje. S jeho výrobou se však váže vysoká uhlíková stopa, která se dramaticky vylepšit za předpokladu, že se obalu přidá více životních cyklů. Z adepta na obal s nejhorším dopadem na životní prostředí v případě jednoho použití, rázem zaujme místo druhého nejšetrnějšího obalu, hned po vratných (průmyslových) sudech (KEG).

Vratné lahve pro B2B, plechovky pro koncového zákazníka

Značka byla původně orientována z více jak 90 % na gastro segment. Proto zavedli v F.H. Prager systém vratných lahví, který funguje od roku 2021. Původní plán byl prodávat produkty pouze B2B provozovnám, tedy restauracím, barům či kavárnám, se kterými je proces výměny prázdných obalů bez systémových komplikací. S příchodem proticovidových restrikcí byli v F.H. Prager nuceni diverzifikovat portfolio a prodejní kanály. Jelikož registrace do celorepublikového vratného systému je poměrně komplikovaná, zavedli kromě skla určeného primárně pro gastro také plechovky pro e-commerce a retail. „Poměr formátů je nyní téměř 1:1, což vnímám jako velký úspěch. Plechovky se nám mimo jiné podařilo zalistovat na prodejny Globusu, Makra, rohlik.cz a kosik.cz.,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager. Pokud ale zákazníci přeci jen preferují sklo, lze vybrané cidery u online prodejců zakoupit. Vrácení pak funguje přes kurýry a zákazník získá kredity na další nákupy.

V F.H. Prager se soustředí také na čepovaný cider z KEGu. “V jeho prospěch hovoří dobré ekonomické výsledky spojené s nižším nákladem na obal a celkově lepší environmentální dopad. Navíc chuťově je to nejlepší konzumní zážitek pro spotřebitele,” popisuje  Alexandros Samaras.

Ohleduplnost a nutnost zázemí

Ohleduplnost k životnímu prostředí je samozřejmě velkou motivací, vratné obaly jsou jednoznačně jedním z nejlepších řešení ke vztahu k přírodě. “Vycházíme ze studií, které jasně říkají, že nevratná láhev má stabilně nejhorší uhlíkovou stopu ze všech možných nápojových obalů. V důsledku nedávných událostí, byly ceny skleněných lahví vyšponovány do extrémních čísel a pro spoustu výrobců to byl nečekaný náklad. My jsme byli naštěstí předzásobení,” komentuje Alexandros Samaras. K zavedení systému vratných lahví ale nestačí pouze touha po udržitelnosti. Důležité je mít k tomu také vhodné zázemí a prostředky. „Jedna z výhod, kterou přineslo naše spojení s Kofolou, je právě možnost využívat vratné lahve. Jednou z největších bariér pro přechod na tento typ obalu bývá často myčka lahví, která představuje velkou investici. Kofola tuto myčku má a my máme možnost ji využívat,“ uzavírá Alexandros Samaras z F.H. Prager.

https://fhprager.cz