Nemáte s kým být na Vánoce? Oslavte svátky sami se sebou

Nemáte s kým být na Vánoce? Oslavte svátky sami se sebou

23. 12. 2022 Vyp Od norbert007

Nemáte s kým trávit Vánoce? Je vám z toho smutno? Říkáte si: to budou hrozné svátky, už aby byl leden? Zapomeňte na smutek a negativní představy a vyzkoušejte jiný přístup. Vždyť kdy jindy máte na sebe víc času než o svátcích.

 Samota – nevítaný host, nebo přítel?

Kdo není zvyklý být sám a najednou se mu to přihodí, může to být pro něj jak rána z čistého nebe. Pak neví, jak s takovou situací naložit a bere ji jako nevítaného hosta. Což je většinou na škodu. Samota sama o sobě je krásná a ve spoustě životních zkoušek nám pomáhá, abychom nalezli cestu k sobě samým. Proto je důležitá. Přináší nám klid a čas, abychom si mohli utřídit myšlenky a pocity a nevydali se jinou cestou, než která nám je vlastní. To, že se někdy bojíme samoty, jen znamená, že se bojíme sami sebe, co v sobě ještě nalezneme skrytého, skryté emoce, které jsme nechtěli dát najevo. Nebo také to, že si nechceme něco přiznat.

Neberte samotu jako nevítaného hosta, zkuste z ní udělat přítele, který nám chce pomoct.

Příběh

Celé roky jsem tvrdě pracovala, jezdila s přáteli na výlety, užívala jsem si hory a túry, zašli jsme spolu každý měsíc do baru. Ani nevím jak, ale najednou jsem se ocitla sama. Asi to bylo způsobené prací, že jsem tak skončila, ale cítila jsem ve svém životě velký zlom. Nebyla jsem zvyklá být doma sama a nic nedělat.

Měla jsem tendenci dělat cokoli jiného než být sama – třeba i jít někam, kde se mi nelíbilo, nebo jít s někým, s kým bych se za jiných okolností nesešla.  Nakonec nastal čas, kdy mi bylo opravdu mizerně, a já chtěla mluvit s někým, kdo by mě vyslechnul, poradil. Ale nikdo neměl zrovna čas a tak se stalo, skoro až bych řekla, donutilo mě to, být sama a pozastavit se. Sice to v počátku nebylo příjemné, protože ten smutek a pocit bezmoci byl velký. Ale zřejmě tím, že jsem s tím přestala bojovat, přišla i úleva. Uvědomila jsem si, kolik času jsem promarnila, kolik jsem věnovala práci a druhým, a přitom jsem zapomněla naslouchat sama sobě. V tom ruchu jsem vždy nějaký slabý hlásek slyšela, ale měla jsem tolik jiných starostí a práce, že jsem tomu nevěnovala pozornost. A když už jsem se nějakou pochybnost měla, tak mi odpovědi stejně nepřišly, protože jsem byla zahlcená myšlenkami. Teď už alespoň vím, proč je samota někdy tak důležitá a přiznám se, že i když jsem se vrátila do dalšího koloběhu, samotu občas sama vyhledávám. Takže když marně voláte a nedovoláte se, víte proč 

Samotě důvěřujte, ona přesně ví, kdy má přijít a odejde přesně ve správný čas.

Člověk, který nedokáže být sám se sebou a užívat si života, pak často udělá chybu v následném seznámení. Stává se, že když mu nějaký partner přijde do cesty, ať je to ten pravý nebo ne, upne se na něj, chce být stále s ním. A když je sám, nedokáže ten svůj čas správně využít. Vztah, který mohl být v pohodě, se potom bortí a to jen z jednoho důvodu – nedokáže dát partnerovi svobodu a začne ho svazovat.

Naučte se být sami se sebou a užívat si života, pak i s partnerem budete mít mnohem svobodnější uvolněnější vztah, který může jen vzkvétat.

Nakupte si dárky pro sebe

Kupujete dárky pro druhé a máte z toho radost? Nezapomínejte na sebe a udělejte radost také sama sobě. S láskou si je všechny zabalte a dejte pod stromeček. Ale věřte, že největším dárkem, i když se vám to v tento moment možná nezdá, je to, že budete sami se sebou. I když si chvilku popláčete, vůbec nevadí. Vaše duše, vaše JÁ, bude rádo, že se mu konečně věnujete a uvidíte, že se vám uleví. Najít cestu k sobě a naslouchat sama sobě, je někdy to nejtěžší. Proto od toho rádi utíkáme, abychom se nemuseli setkat sami se sebou. A přitom, když ten pocit poznáte, už se vám od něj nebude chtít zpět.

Napište si přání

Podívejte se na sebe a svůj život z jiného úhlu. Co jste vše zažila, co si z toho můžete pozitivního vzít a uzavřete kruh minulosti – ta už se nevrátí. Začněte žít přítomností a podívejte se do svého srdce, co byste ráda změnila a co byste si ráda splnila. Jaké máte přání, ať už v osobním nebo pracovním životě. Zkuste se do toho vašeho přání vžít a začněte si ho představovat tak, jako že už se věci dějí. Myšlenka má neuvěřitelnou sílu, a když k tomu přidáte ten úžasný pocit, začnou se vám sny plnit.

Přeji vám krásné svátky a ať se vám poštěstí najít cestu k sobě samým.

Denisa Linhartová je průvodkyní osobního rozvoje, terapie tancem, terapie přírodou a roční školy „Léčivá síla ženy“. Je také zakladatelkou projektu Relaxačních her pro děti Pretia kids.