Jak se starat o kožené boty? Poradíme vám, jak na to!

Jak se starat o kožené boty? Poradíme vám, jak na to!

12. 12. 2022 Vyp Od norbert007

Při správné a dostatečné péči jsou to právě výrobky z kůže, co vám může vydržet dlouhá léta. Poradíme vám, jak se starat o kožené boty, abyste nemuseli rok co rok vybírat nové. Někdy totiž stačí jen pár jednoduchých triků.

Investice, která se vyplatí

Chcete-li si dopřát kousek luxusu, který vám může sloužit dlouhá léta, vsaďte na kvalitní kožené boty. V péči o kůži se ale některé body mohou měnit na základě toho, o jaký její druh jde. Jinak se staráme o velur, lidově řečeno semiš, jinak o přírodní useň. Přečtěte si, jakou péči vašim novým botám dopřát, nebo jak prodloužit životnost těm, které už mají ve vašem botníku místo. I když se na první dobrou může zdát, že péče o kožené boty vyžaduje spoustu času, věřte, že investice do nich litovat nebudete. Právě správné zacházení s botami z kůže vám totiž může zaručit, že budou součástí vašeho botníku pěknou řádku let. Kromě toho, že dokáží zahřát a poskytnou vám dostatek komfortu, jsou ale i stylovou součástí outfitů ke každé příležitosti. 

Jak čistit kožené boty, aby byly stále jako nové?

Pokud zrovna vybíráte novou obuv, dost možná je volba materiálu tím, nad čím dumáte. Zatímco syntetické boty vyžadují méně péče, kožené boty vám ji oplatí výrazně delší životností. Většinu kožených bot stačí pravidelně otírat vlhkým hadříkem, na ty semišové se zase vyplatí vzít gumový kartáček. Poté si kožené boty zaslouží nakrémovat, vyleštit i neimpregnovat. U semiše ale přeskočte krémování a přistupte rovnou k impregnaci. Ať už sháníte kožené kotníkové boty, kozačky nebo tenisky, vsaďte na řetězec CCC. V internetovém obchodě i v kamenných prodejnách seženete nepřeberné množství (nejen) kožených bot i doplňků, ze kterých si vyberete i vy ty své. I s výběrem vhodného krému nebo impregnace vám prodejci rádi pomohou. 

Tipy, které koženým botám vdechnou nový život

1. Střídejte boty

Pokud vlastníte syntetické boty a boty kožené, střídejte je. Kožené boty totiž potřebují, aby si jejich materiál mohl trochu oddychnout. V případě, že se do bot dostane vlhkost, je také nezapomeňte nechat vždy pořádně vyschnout. To může zabrat i poměrně dlouhou dobu, jelikož by kožené boty měly schnout na vzduchu, nikoliv u zdroje tepla. Pomoci vám může jejich vycpání novinami. 

2. Impregnace hraje prim

Již zmíněná impregnace je nepochybně klíčem k delší životnosti bot. Nezapomeňte je tak impregnovat ihned po jejich koupi, ale i v průběhu nošení. Například poté, co boty promoknou. Pastovou impregnaci je vhodné opakovat každých 6 týdnů, tu ve spreji zhruba jednou za 14 dní. 

3. Nezatěžujte je terénem, na který nejsou určeny

Tento krok se vztahuje asi ke všem typům bot. Pokud budete boty zatěžovat jiným terénem a podnebnými podmínkami, než na které jsou stavěny, dost možná jim výrazně zkrátíte dobu trvanlivosti. V neposlední řadě se špatné zacházení podepíše i na jejich vzhledu. 

4. Pořiďte si lžíci a napínáky

Zejména uzavřené boty je třeba obouvat pomocí lžíce, která zamezí tomu, abyste sešlapáváním ničili její další části. Napínáky je vhodné do kožených bot vkládat po jejich zouvání, aby boty neztratily tvar. Tento šikovný vynález zároveň pomůže boty lépe vyvětrat od potu, který se do nich běžným nošením dostává.

Teď už víte, jakou péči vaše kožené boty vyžadují. Nebojte se kůže a vsaďte na ni!