Knižní novinka Čas zpomalit: Jak se vymanit z kultu rychlosti a obnovit duševní zdraví  

Knižní novinka Čas zpomalit: Jak se vymanit z kultu rychlosti a obnovit duševní zdraví  

18. 7. 2023 Vyp Od norbert007

Praha, 18. července 2023 – V online nakladatelství Pointa právě vychází seberozvojová kniha s názvem Čas zpomalit napsaná psycholožkou Terezou Škorupovou, která si všímá, jak kult rychlosti a zaneprázdněnosti negativně ovlivňuje naše duševní zdraví. Přináší zamyšlení, ale i praktické nápady, jak z toho ven. Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří stále někam spěchají a denně zažívají stres, k sobě obvykle nemají zdravý vztah. Počátky knihy Čas zpomalit vznikaly v roce 2017, kdy se autorka ve svých 23 letech léčila z vážné nemoci, která jí převrátila život naruby – tato zkušenost započala její osobní transformaci, jejíž prožitky využívá i při práci s klienty. Knižní novinku Čas zpomalit a spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Čas zpomalit

Autor: Tereza Škorupová

Žánr: osobní rozvoj

Počet stran: 288

Rozměry: 145 x 205 mm

Vazba: brožovaná lepená

ISBN: 978-80-7650-926-9

Datum vydání: 17. 7. 2023

Cena: 399 Kč

Pointa.cz | Čas zpomalit

Anotace

Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří stále někam spěchají a denně zažívají stres, k sobě obvykle nemají zdravý vztah. Autorka je psycholožka, která to sama zažila – ve svých 23 letech vážně onemocněla, a díky tomu zcela přehodnotila svůj pohled na sebe i na život. A zjistila, že pocity štěstí silně korelují se schopností milovat přítomnost a vnímat každodenní život a sebe sama v něm jako dar. K tomu je ale nutné zpomalit, abychom konečně viděli věci „za oponou“. I v tom vám tato kniha může pomoct.

O čem v knize autorka píše

V knize se nahlas zamýšlí nad tím, proč by mělo být výhodné v době, kdy je „rychlost“ společným náboženstvím moderního světa, zpomalit, nebo se dokonce zastavit. Podle výzkumů člověk ignoruje až 80 procent podnětů okolo sebe. Znamená to, že z pestrosti, kterou život nabízí, vnímá pouhých 20 procent. Co když ale oněch chybějících 80 procent souvisí s tím, že se lidé necítí šťastní? Říká se, že člověk může být skutečně šťastný jen v tempu, ve kterém si stíhá všímat i roztomilých maličkostí každodenního života, a že jich je! Jejich přehlížením si sami ubíráme z poháru radosti. Mimochodem, knížku píše autorka i společně se čtenáři. Je pro ně nachystána spousta zvídavých otázek a dost prostoru k jejich odpovědím – i když je zpomalování zkratkou ke štěstí, je také neoddělitelně spojeno s procesem sebepoznání a odhalováním vlastní výjimečnosti. Autorka čtenáře tímto procesem ráda provede.

Pro koho je kniha určena

Kdybyste dnešní den žili stále dokola do konce svého života, víte, čím byste jej rádi vyplnili? Jakými činnostmi? S jakými lidmi? Víte, co vám přináší radost a jaký člověk doopravdy jste? Díky knize se čtenáři naučí vnímat svou výjimečnost a upřímně si odpovědět, zda mají svůj život opravdu rádi. Je totiž pro každého, kdo někdy cítí, že chce od života víc… Nechce se jen každý den honit do práce a z práce a těšit se na víkend, až bude konečně žít a spěchat za zážitky, které si v tom tempu stejně ani plně nevychutná. Je pro každého, kdo si začíná všímat, že takový způsob života ke štěstí nevede, a je připraven se na něj podívat zcela novýma očima.

Proč knihu napsala

Kniha vznikala v nejtěžším období autorčina života, kdy měla téměř celé tělo pokryté atopickým ekzémem a lékaři jí říkali, že se nikdy neuzdraví. Její zdraví jí neumožňovalo věnovat se žádné z činností, které jí kdysi přinášely radost, cítila se fyzicky i psychicky na dně. Život se jí otočil o 180 stupňů a s ním i vnímání času a života celkově.

V době nemoci byla v posledním ročníku psychologie a do své první práce nastoupila již zcela zdravá. Jako by si tuto hlubokou zkušenost a léčbu sebe sama měla prožít ještě předtím, než začne léčit duše jiných.

Uvědomila si, že dnes žijeme velmi hekticky a v oné rychlosti ignorujeme spoustu zajímavých a krásných věcí okolo – necháváme si tak velkou část života protéct mezi prsty. Bohužel to často bývají právě zdravotní problémy, které nás jako jediné dokážou zpomalit a přimějí k tomu, začít žít jiným, více naplňujícím způsobem. Tak to ale být nemusí.

Říká se, že kdyby člověk denně meditoval či praktikoval všímavost (mindfulness), a poslouchal tak své tělo i duši, nic takového by se stát nemohlo. Jenže tyto činnosti mohou být samy o sobě velmi náročné nebo špatně pochopitelné. V knize proto čtenáře čekají úkoly, které jsou jednoduché, srozumitelné – autorka je sama vytvořila a vyzkoušela (a ráda je praktikuje dodnes). Jedná se většinou o meditace s otevřenýma očima, v každodenním životě, které čtenáře dokonce nebudou stát ani žádný čas navíc, a to je na nich to nejlepší! Čtenáři budou vykonávat své běžné činnosti a aktivity, pomůže jim pouze změnit způsob, jakým je budou dělat. Výmluvy typu „nemám čas“ zde bohužel neplatí.

O autorce

Je psycholožka působící v Ostravě. Její oblíbenou činností od doby, kdy se přestala stydět, bylo povídání si s lidmi a poznávání jejich životních příběhů. Lidé a mezilidské vztahy ji inspirovaly a zajímaly natolik, že vystudovala psychologii a její práce se stala jejím posláním. Co se týče zkušeností se psaním, nemá žádné. Čeština a literatura jí vždy výborně šly, ale že vydá vlastní knihu, ji nikdy nenapadlo – až když jí došlo, že její osobní cesta by mohla pomoci ke zdraví a štěstí i někomu dalšímu, rozhodla se jednat. Počátky knihy Čas zpomalit totiž vznikaly v roce 2017, kdy se léčila z vážné nemoci, která jí převrátila život naruby – tato zkušenost započala její osobní transformaci, jejíž prožitky využívá i při práci s klienty.