Jak vybrat tyčový vysavač?

Jak vybrat tyčový vysavač?

12. 12. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Tyčové vysavače – stejně jako jejich robotičtí kolegové – jsou, co se týče oblíbenosti na postupu. Proč? Protože je s nimi práce podstatně jednodušší.

Je krásně návykové přijít k tyčovému vysavači, vzít jej do ruky a jít vysát třeba jen pár drobků, které vidíte v obýváku před konferenčním stolkem. Pak ho jen vrátíte do dokovací stanice a je hotovo. Žádné tahání kabelů , připojování příslušenství nebo přepínání ze zásuvky do zásuvky. Připočítejte k tomu absenci sáčků a jejich pravidelného dokupování a vysvětlení oblíbenosti je tady.

Jak vybrat z velké nabídky tyčových vysavačů?

Délka vysávání a sací výkon

Pryč jsou ty doby, kdy baterie vydržela pár minut a bylo nutné ji nabít. Dnešní moderní  tyčové bateriové vysavače dokáží vysávat i hodinu v kuse – za tu dobu určitě vysajete celý byt – i kdyby byl hodně nadrozměrný. Dobu vysávání neurčuje jen kapacita baterie, ale i příslušenství, které používáte (elektricky poháněné rotační hubice), stupeň výkonu vysávání a samozřejmě i povrch, který vysáváte.

Baterie déle vydrží vysávat tvrdé povrchy, na kobercích se zátěž baterie zvyšuje a doba vysávání zkracuje.

Chytré vysavače

Ty nejchytřejší tyčové vysavače – jako například Dyson V11 – tyto hodnoty neustále sledují a na displeji vám ukazují, kolik času vám ještě zbývá. Konkrétně zmiňovaný vysavač Dyson dokáže i sám poznat typ vysávaného povrchu a regulovat sílu sání. Na plovoucí podlahu muže sací výkon snížit – a ušetřit tak baterii – na koberci naopak sání zvýší, aby došlo k dokonalému vysátí.

Jednou z nejvyšších výhod vysavače Dyson V11 je jeho sací síla. Ta dosahuje až 210 aW – to je dokonce více než většina síťových vysavačů!

Nevýhody bateriových vysavačů

Naopak jednou z nevýhod bateriových vysavačů je samozřejmě i životnost baterie. Nemůžete předpokládat, že bude nekonečná. Tady hodně záleží na tom, jak je baterie kvalitně konstruovaná a pak na tom, jak ji používáte. U moderních Li-Ion baterií se v průměru udává životnost zhruba na 500 nabíjecích cyklů – tedy z totálního vybití do maximálního nabití. Takže pokud byste při úklidu vysavač úplně vybili, vysávali dvakrát týdně, vyjde životnost na 250 týdnů – to je asi pět let.

Jak se starat o baterii?

O baterii se ale musíte správně starat. V žádném případě nenechejte vybitou baterii delší dobu bez nabití. Může se potom stát, že jeden ze článků, ze kterých se baterie skládá, klesne pod minimální hodnotu a celá baterie pak nepůjde nabít. Po každém vysávání umístěte vysavač do dokovací stanice k nabití. Nabíječka a elektronika vysavače se již postarají o to, aby se baterie nabila do ideální hodnoty. Baterie všeobecně nemají rády mráz a ani naopak extra vysoké teploty.

Pozor na turbo vysávání

Ještě jedno upozornění. Z klasických síťových vysavačů jsme zvyklí, že při jejich zapnutí je nastavíme na maximální výkon a tak vysáváme. Stejně tak můžete přistoupit i k nastavení bateriového vysavače – zapneme turbo a vysáváme.

Výsledkem bude pouze minimální doba vysávání (5 – 7 minut) a extrémní zátěž baterie. Tímto způsobem se životnost baterie rychle snižuje a může se stát, že už po roce nebude funkční! S reklamací pak nepochodíte – záruka se totiž vztahuje pouze na funkčnost baterie, ne na její kapacitu. Navíc je celé vysávání na maximální výkon zbytečné. Rotační kartáče u tyčových vysavačů kvalitně nečistoty z vysávaných povrchu snímají a dopravují k sání – to nemusí být na maximum. Je to zbytečné.

Maximální výkon (turbo) je ideálně použít při vysávání ulpělých nečistot, při vysávání žaluzií nebo úklidu štěrbinovou hubicí například v autě. My turbo výkonem chytáme komáry na stěně – nenechávají pak na malbě fleky.

Filtrace a práce s nečistotami

Důležitým ukazatelem kvality vysavače je čistota výstupního vzduchu. Ty nejlepší vysavače splňují požadavky ecodesignu na zpětné emise ve třídě A – mají na výstupu vzduchu HEPA filtr a je je možno bez starostí použít i v domácnosti s alergiky. Opatrnost je ale potřeba při vyprazdňování, kdy může dojít k úniku prachu – tady to raději nenechávejte dělat alergikům.  Výše zmiňovaný vysavač Dyson V11 při vysypávání nečistot automaticky očistí i vnitřní jemné sítko – nemusíte je proto vůbec čistit.

Ihned při výběru vysavače se prodejce doptejte na náhradní filtry a jejich dostupnost. Bez nich je totiž vysavač nefunkční. Nedostupnost filtrů je jasnou indicií, proč se koupi takového vysavače vyhnout.

Shrnutí na konec

  • vybírejte vysavače s dostatečnou dobou vysávání
  • upřednostněte vysavače s regulací výkonu (ideálně automatickou)
  • zjistěte si dostupnost filtrů
  • porovnejte sací výkony vysavačů (pokud je dodavatel uvádí)
  • vybírejte vysavače s dobrou výbavou příslušenství
  • zjistěte si dostupnost a možnost výměny baterií