Tipy pro lepší náladu: Jak pečovat o duševní zdraví během pandemie?

Tipy pro lepší náladu: Jak pečovat o duševní zdraví během pandemie?

22. 2. 2021 Vyp Od Jakub Šach

Současná pandemie s sebou přináší i velký stres. Bojíme se jak samotné nemoci, tak i ekonomických potíží, které mohou v důsledku pandemie nastat. Velmi špatně snášíme sociální izolaci, při které musíme být zavření doma. Minimálně se dostaneme ven, nemůžeme se zabývat svými koníčky. Všechny tyto faktory přispívají ke vzniku psychických potíží.

           

Jak proti depresím? Samozřejmě, že v současnosti je nejsnazší cestou užívat antidepresiva. Na druhou stranu jsou ale tyto léky spojeny i s negativními účinky a po jejich vysazení jste nuceni s nemocí opět bojovat. Existují ale i jiné cesty, jak zlepšit svůj psychický stav, což je dnes, v době, kdy čelíme silnému stresu, velice důležité.

Podívejte se s námi na 7 tipů pro péči o psychické zdraví, které mají dlouhodobý pozitivní účinek.

1.      Výživa pomůže k větší pohodě

Velmi důležitá je správná výživa. Zdravá výživa s vysokým podílem omega-3 nenasycených mastných kyselin významně pomáhá zlepšit duševní stav. Proto je vhodné jíst více potravin s obsahem těchto látek. Řadíme sem hlavně ryby a mořské plody, dále semena a oříšky. Pomáhají i rostlinné polyfenoly, které najdete hlavně v bobulovitém ovoci. Naopak je přínosem snížit množství konzumovaných sacharidů, které podporují zánětlivé procesy v těle, což je jednoznačně negativním vlivem. Užitečné je rovněž dopřát tělu dostatek kvalitních bílkovin, protože jejich nízká konzumace také souvisí s depresemi. Proto, když se zaměříte na zdravé stravování, pomůžete tím nejenom svému tělu, ale i duši.

2.      Podpora psychoterapeuta je důležitá

Psychoterapie také pomáhá zvládnout náročné situace, tak se jí přestaňte bát. Je totiž dokázáno, že emoce a myšlenky mají nezanedbatelný vliv i na biochemické pochody v lidském těle. Mají vliv na nervová spojení mezi buňkami a díky tomu je efekt psychoterapie naprosto srovnatelný s tabletkami antidepresiv. Její výhodou je, že nemá na rozdíl od tabletek vedlejší účinky. Je ale třeba spolupráce člověka s terapeutem. Je prokázané, že až tři čtvrtiny lidí se po psychoterapii cítí lépe.

3.      Zapomeňte na alkohol

Vyvarujte se konzumace alkoholu. Zdá se to na první pohled jako jednoduché řešení. Nemůžete ven, ocitáte se v sociální izolaci. Sáhnout po láhvi je snadné. Jenže jakmile vystřízlivíte, všechno bude jenom horší. Alkohol se negativně podepisuje na zhoršení psychických potíží. Má vliv i na epigenetiku čili vnější okolnosti ovlivňující aktivitu genů v DNA. Špatně působí i na BDNF čili růstový faktor nervových buněk. Tento faktor má kladný vliv na tvorbu nových neuronů a zlepšování stávajících nervových spojů. Alkohol ale působí proti němu.

4.      Bez světla to nejde

Zlepšit náladu pomáhá i dostatek světla. Krátký den v zimě, minimum slunečního svitu, to vše způsobuje u lidí citlivých na světlo sezónní deprese. Ovšem způsobuje i zhoršování klasických depresí. Proto je důležité mít v prostorech domu, kde odpočíváte i v pracovně a zaměstnání dostatek světla. Ideálně světla, které se svým spektrem co nejvíce blíží přirozenému světlu, tedy Slunci. Existují i simulátory Slunce. Nezapomeňte se proto vybavit dobrými světelnými zdroji, i to vám pomůže k lepší náladě.

5.      Pohyb pomáhá i duši

Nezapomeňte se také pravidelně hýbat. I když jsou možnosti omezené, můžete cvičit doma, nebo vyrazit ven na procházku, nebo si třeba zaběhat. Lehce aerobní aktivita typu běhu či svižnější chůze se jeví jako výborná volba. Je velice pravděpodobné, že pohyb podporuje zmiňovaný BDNF faktor. Takže s každým ujitým nebo uběhnutým kilometrem podporujete nejenom svoji fyzičku, ale i mentální kondici. Zároveň se po půlhodince tréninku vyplaví do krve endorfiny, budete mít dobrý pocit sami ze sebe, že jste udělali něco dobrého pro svoje zdraví, a to nejenom tělesné, ale i duševní, a o to jde.

6.      Udržujte si správnou váhu

Negativní vliv na epigenetické vzorce v lidském těle má i zvýšený podíl tuku. Proto v boji s depresemi je velice důležité také snažit se o dosažení optimální tělesné hmotnosti. Správná váha je součástí prevence depresí a psychických problémů. Musíme zmínit i skutečnost, že tuk podporuje zánětlivé procesy v organismu, což je samozřejmě špatné. Snažte se proto docílit přiměřené tělesné hmotnosti a dlouhodobě si ji udržet. S nadváhou a obezitou roste riziko depresí.

7.      Povzbudí přírodní adaptogeny

Dalšími velmi užitečnými pomocníky v boji s depresemi jsou také různé přírodní doplňky stravy a adaptogeny. Doporučujeme především dva z nich: kurkumu a ašvagandu.

Adaptogen food assortment with herbs, spices and supplement powders. Used in herbal medicine to help the body resist the damaging effect of stress and restore normal physiological functioning.

Kurkumin je přírodní oranžové barvivo vyskytující se v kurkumě. Podporuje BDNF faktor, tlumí deprese i úzkosti, navíc také nemá žádné nežádoucí účinky.

Proti chmurům a depresivním stavům můžete rovněž účinně bojovat s využitím ašvagandy čili vitánie snodárné. Posiluje nervovou soustavu, pomáhá lépe zvládat stres, a jak už vyplývá z jejího českého názvu, může vás vysvobodit ze zakletí probdělých nocí. Protože nespavost a deprese bohužel často následují ruku v ruce.