Korporát nebo malá firma?

Korporát nebo malá firma?

12. 12. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Rozhodujete se, jestli pracovat v korporátu nebo raději malém start-upu? A co třeba malá rodinná firma, která nabízí přátelskou atmosféru a neformální prostředí? Každá volba má své pro a proti. Jak zjistit, která je tou pravou právě pro vás? To jsme zjišťovali spolu s Jobstack.it.

Korporát – pohoda a jistota nebo noční můra?

Ať už jste po škole nebo třeba jen přemýšlíte o změně, pravděpodobně jste narazili na spoustu nabídek práce v korporátním prostředí. Pro mnoho lidí se jedná o tradiční a jistou volbu a není divu.

Korporát nabízí jistotu pravidelného a často i poměrně slušného platu a většinou i jasnou pracovní náplň s pevnou pracovní dobou. K tomu všemu práce v korporátu obvykle nabízí pět týdnů dovolené a příspěvky na volnočasové aktivity.

Cílevědomí lidé v korporátu ocení možnost rychlého kariérního růstu, pracovních cest i možnosti projít si celou cestu až do vyšších manažerských pozic.

Práce v korporátním prostředí je prostě sázkou na jistotu.

Proč se velkým nadnárodním firmám tedy tolik lidí vyhýbá?

Pokud chcete pracovat ve firmě, kde jasně vidíte výsledky své práce, v korporátu se toho pravděpodobně nedočkáte. Ani na vyšších pozicích není snadné protlačit celofiremní změnu v procesech. Zkrátka a dobře v korporátu se musíte přizpůsobit nebo jít dál.

Práce v malé firmě

Malá rodinná firma s pohodovou atmosférou… V pracovních inzerátech se tato věta objevuje vcelku pravidelně, často už však působí spíše jako rudý hadr na býka než výhoda.

Ještě před časem lidé tato slova v inzerátu vnímali jako příslib příjemného prostředí a příjemnou změnu od náročného prostředí nadnárodních firem.

Dneska už se jedná často spíše o varování, že člověk bude zastávat pět různých pozic za jediný plat. A co hůř, pokud si v malé rodinné firmě nesednete s některým z kolegů, práci vám to obratem promění v hotové utrpení.

Výhodou práce v malé firmě je, alespoň většinou, volnější atmosféra. Často si osaháte práci téměř na každé možné pozici, a přestože vás nejspíše nečeká práce za statisíce ve vrcholovém managementu, získáte neuvěřitelné množství různých zkušeností a umožní vám zjistit, která kariérní cesta je pro vás tou pravou.

Výsledky své práce vidíte často hned a pokud chcete na fungování firmy něco změnit, není nic jednoduššího než si o tom promluvit přímo s vedením…

Jakou firmu si vybrat?

Obě možnosti mohou být skvělé i naprosto příšerné. V zásadě platí, že záleží na konkrétním prostředí, ale i vaší povaze i snech.

Vyberte si firmu svých snů na Jobstack.it.