Neztraťte se v záplavě dřezů do kuchyně

Neztraťte se v záplavě dřezů do kuchyně

21. 11. 2023 Vyp Od norbert007

Dřez je nepostradatelný partner při práci v kuchyni a jeho výběr byste neměli uspěchat. Pokud si vyberete kvalitní dřez, může vaši domácnost zdobit mnoho let. Poradíme vám, jak při výběru dřezu postupovat, na co se zaměřit a na co si dát pozor.

Naprosto zásadní: výběr materiálu

První a zásadní krok, který ovlivní i finální cenu dřezu, je výběr správného materiálu. Klasikou českých domácností jsou dřezy nerezové. Nejen že disponují vysokou odolností vůči korozi a chemickým prostředkům, ale jsou také snadno omyvatelné, praktické a svým vzhledem obstojí i v moderní kuchyni. Vyrábí se jak v lesklé/matné, tak i v texturované variantě.

Oproti granitovým dřezům jsou cenově dostupnější, což může být jedním z rozhodujících faktorů. Jedinou nevýhodou je menší odolnost proti poškrábání a odření. Proto je dobré sázet na dřezy, které jsou vyrobeny z plechu o minimální tloušťce 0,6 mm. Díky tomu se pravděpodobnost poškrábání snižuje.

Granitové dřezy jsou mezi zákazníky stále oblíbenější. Vyrábějí se z nadrceného kamene, pojiva a barviva. Velmi často jsou obohaceny také o ionty stříbra, které zajišťují antibakteriální ochranu. Kvalitní granitový dřez je vysoce odolný proti poškrábání. Pokud se na něm ale přece jen nějaké škrábance objeví, nejsou vůbec vidět. Jsou totiž probarvené v celé své tloušťce.

Granitové dřezy se vyrábí v mnoha různých barevných variantách, takže je můžete krásně sladit s ostatními prvky vaší kuchyně. Další předností granitových dřezů je kromě dlouhé životnosti také časově nenáročná údržba a vysoká odolnost proti vysokým teplotám. Pokud byste se pro tento dřez do kuchyně rozhodli, doporučujeme osvědčené společnosti jako je Blanco nebo Franke.

Keramické dřezy už nemusí být pouze bílé s lesklou glazurou. K dostání jsou dnes také varianty v barevném provedení a matné úpravě. K přednostem keramiky patří především elegantní nadčasový design, snadná údržba, stálobarevnost a vysoká chemická odolnost. Dříve se keramika používala spíše v koupelnách, dnes ale začíná být oblíbená i v kuchyních právě kvůli svému čistému designu a také díky tomu, že se dřezem můžete sladit i doplňky v kuchyni – nádobí, kachličky nebo úchytky na kuchyňské lince. Je důležité podotknout, že jde o velmi kvalitní dřezy s vlastnostmi na úrovni granitových dřezů či dokonce lepšími. Nevýhodou může být vyšší cena.

Tectonitové dřezy zatím nejsou tak známé. Jedná se o speciální materiál z polyesterových pryskyřic a dalších komponent, vyztužených skelnými vlákny. Výhodou tohoto materiálu je jeho 100% recyklovatelnost. Vzhledem i vlastnostmi připomínají dřezy z granitu, avšak liší se nižší cenou. Mají výbornou pevnost, teplotní stálost i odolnost vůči chemickým prostředkům. Jedinou nevýhodou jsou viditelné rýhy.

Jestliže hledáte něco opravdu jedinečného, skleněné dřezy jsou to pravé. Už na první pohled jsou známkou luxusu. Je ale potřeba vybírat kvalitní výrobky, které odolají případným nárazům. Něco do sebe mají i dřezy z přírodního kamene.

Správná hloubka a výška pro pohodlné používání

Velikost je jedním z hlavních kritérií. Určují ji dispozice kuchyňské linky a také vaše představa o užívání dřezu. Požadavky může ovlivňovat počet členů v domácnosti, absence myčky, zda rádi vaříte apod. Důležité je také pohlídání hloubky a výšky dřezu. Pro komfortní užívání dřezu platí, že čím hlubší, tím praktičtější. Ideální hloubkové rozpětí je 19-20 cm a více. Mělčí dřezy jsou sice levnější, ale mohou vás značně omezovat, ať už při samotném mytí nádobí, tak při jeho odkládání, omývání potravin atd.

Výška se zdá být zanedbatelným parametrem, ale opak je pravdou. Je velmi individuální a každému může vyhovovat jiná. Základním pravidlem je, že byste se u mytí nádobí neměli krčit. Standardní výška linky se pohybuje kolem 85 cm, takže dřez by měl být položen ještě o pár centimetrů výše. Vyšší lidé by pak měli volit výšku dřezu od 95 do 105 cm.

Overhead View Of Couple Looking At Laptop In Modern Kitchen

Typy montáže

Opravdu důležitým faktorem je také to, jakým způsobem chcete váš dřez na kuchyňskou linku instalovat. Na základě montáže rozlišujeme pět typů dřezů:

  1. Spodní – tento typ dřezu instalujeme přímo pod desku (ta ale musí být chráněna proti zatečení vody). Tímto způsobem zaručíme, že na okrajích dřezu nebudou ulpívat žádné drobky a nečistoty.
  2. Horní – tento typ dřezu instalujeme pomocí silikonu naopak na desku. Jedná se o nejběžnější montáž ze všech.
  3. Přesahový – takovýto dřez zasazujeme do předem vyfrézované drážky. Není usazený přímo v rovině, plochu pracovní desky mírně přesahuje.
  4. Do roviny – stejně jako přesahové dřezy se i tyto dřezy zasazují do předem vyfrézované drážky. Jsou ale usazeny v absolutní rovině, takže s pracovní deskou vytvoří jednu linii. Tento způsob montáže doporučujeme především pro dřezy z tectonitu nebo z přírodního kamene.
  5. Celoplošný – tato velice efektivní a účinná instalace spočívá v tom, že dřez zcela nahradí část pracovní desky.

Jednoduchý či dvojitý?

Dřezy se vyrábí v několika různých provedeních, i co se týče tvaru. Je potřeba jej volit s ohledem na praktičnost, design a také na poměr velikosti dřezu ke zbytku kuchyně. Je jasné, že samostatně žijící pár bude požadovat něco jiného než velká rodina.

Jednoduché dřezy jsou ideální právě pro menší domácnosti. Jde o jeden kulatý či hranatý dřez. Naopak dvojité dřezy se zcela jistě budou hodit větším rodinám a náročnějším uživatelům. A nakonec rohové dřezy – ty jsou nejlepším řešením v případech, že instalace vody či tvar kuchyně jiný typ dřezu neumožňuje.

Šikovné vychytávky

Jednoduché vychytávky nám mohou značně zjednodušit život. Ať už si vyberete dřez navíc s vaničkou nebo s odkapávačem, popřípadě kombinaci obojího, neuděláte chybu. Dřezy s vaničkou existují buď jednoduché, nebo dvojité. Vaničku můžete využít na omývání nejrůznějších druhů ovoce, zeleniny, masa atd. Dřezy s odkapávačem zase slouží k odkládání umytého nádobí nebo zeleniny. Jednoduchý odtok zajišťuje, že voda pohodlně steče.