Jak na sídlo podnikání pro OSVČ, když si chcete chránit soukromí?

Jak na sídlo podnikání pro OSVČ, když si chcete chránit soukromí?

15. 3. 2022 Vyp Od norbert007

Jednou z podmínek podnikání je (nejen) pro OSVČ sídlo podnikání. Právě živnostníci jako toto sídlo většinou uvádějí místo svého trvalého bydliště. Vzhledem k tomu, že je tato informace volně přístupná každému, kdo živnostníka vyhledává, nemusí být tato možnost každému příjemná. Jak postupovat při založení sídla a co dalšího musíte o této povinnosti vědět?

Kde zařídit sídlo OSVČ?

Už při uvažování o založení živnostenského listu se vyplatí popřemýšlet o umístění vašeho sídla. To se většinou shoduje s adresou trvalého bydliště, ale není to jediná možnost.

Sídlo můžete mít se schválením vlastníka nemovitosti i na kontaktní adrese nebo, pro lidi, kteří chtějí ochránit své soukromí, existuje možnost virtuálního sídla.

Co je virtuální sídlo a kdy se vyplatí jeho založení?

Virtuální sídlo je ideálním řešením pro všechny podnikatele, kteří nechtějí mít svou adresu veřejně dostupnou na internetu.

Virtuální nebo také registrační sídlo je většinou v podobě sdílené kancelářské budovy, kde si mimo jiné můžete zamluvit například konferenční místnost pro pracovní schůzky nebo si na tuto adresu nechat zaslat poštu.

Pokud o založení virtuálního sídla uvažujete, musíte zvážit a pohlídat několik faktorů.

Na co si dát pozor při zakládání virtuálního sídla

Při výběru virtuálního sídla se rozhodně vyplatí pořádně ověřit provozovatele budovy. Nebojte se poptat na zkušenosti lidí, kteří zde své sídlo již mají. Zjistěte, zda virtuální sídlo provozuje skutečný vlastník budovy a zda je viditelně označené.

Důležitým bodem ke kontrole je také to, zda firmy mají na této adrese vlastní schránku a zda se v sídle nachází pracovník, který přebírá poštu a vyřizuje další administrativu.

Jsou prostory vašeho budoucího sídla dostatečně reprezentativní?

Při výběru se soustřeďte také na nájemní smlouvu a její podmínky.

Nevýhodou je také poplatek za virtuální sídlo, ten se však pohybuje v rámci jednotek tisíc za rok.

Výhody virtuálního sídla

Při výběru vhodného virtuálního sídla už můžete využívat všech výhod, jako je ochrana soukromí či prestižní adresa. Stabilní zázemí je také velkou výhodou zvlášť pro lidi, kteří se často stěhují.

Jak na náklady spojené se začátkem podnikání?

Adresa sídla není jediný problém, který musí začínající podnikatelé řešit. Velmi důležité je si hned v začátcích udržovat přehled o vašem cashflow a mít železnou rezervu, která vás podrží v případě nečekaných výdajů nebo výpadků příjmu.

Zjistěte více informací, které vám v začátcích pomohou na webu fintechového start-upu Cashbot.