Jak na výchovu štěněte, aby vám nepřerostlo přes hlavu?

Jak na výchovu štěněte, aby vám nepřerostlo přes hlavu?

11. 8. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Psí oči a štěněcí roztomilost dokáží rozněžnit snad i toho největšího tvrďáka. Ale jak štěně roste, tak vám začíná docházet, že by mělo k té své hravosti přidat snad i trochu poslušnosti. Ale jak jí docílit? Mezi kynology se vám úplně nechce, ale nechat si pejska přerůst přes hlavu taky ne. Pro začátek bude asi stačit, když budete důslední a za každý úspěch svého mazlíčka pochválíte a odměníte. Mezi první dovednosti by mělo patřit vykonávání potřeb na místech tomu určených a přiběhnutí na zavolání. Za pochvalu a chutnou odměnu vám pak splní, co vám na očích vidí.

Kdy začít s výcvikem?

Když pejsek povyroste a v novém domově je už zabydlený, přestal dělat loužičky na podlahu, slyší na své jméno a umí chodit na vodítku, přijde čas na další povely. Páníčka by měl poslechnout na zavolání i venku a neutéci mu za první kočkou. Ale jak ho naučit sedni a lehni a třeba i další povely? Zkušený chovatel má výhodu, že už ví jak na to, i když každý pes je jiný a nechat si poradit u odborníků není nikdy na škodu. Pokud plánujete navštívit kynologické cvičiště, tak je lepší jít se tam podívat nejprve bez psího doprovodu. Díky této návštěvě si můžete srovnat i svá očekávání. „Procházet výcvikem neznamená jít jednou týdně na cvičák. Jde o kontinuální práci nejen na cvičišti, ale i doma, na procházce, v běžném životě. Protože ten nejúčinnější výcvik je formou hry s odměnou,“ upozorňují Monika Panznerová a Pavla Gregorová, dlouholeté chovatelky s mnoha výstavními i soutěžními zkušenostmi, které obě pracují pro značku Brit. Pro štěňata jsou k tomuto účelu speciálně vyvinuté dobrůtky Brit Training Snack Puppies.

S odměnami se to musí umět

Plné kapsy pochoutek na každé procházce ale asi není úplně ta správná cesta. Odměňování by mělo jít ruku v ruce s procesem učení se novým dovednostem. Pes by si odměnu měl spojit s jedním konkrétním úkonem, který po něm chceme a dostat pamlsek bezprostředně po něm. A pozor, vybraná dobrota musí vašemu pejskovi opravdu chutnat, aby se na ni těšil. Vyzkoušet můžete třeba masové penízky z krůty a kuřete pro štěňata Brit Meat Jerky Snack. Když je totiž hodnota odměny špatně nastavená, klesá zájem pejska o spolupráci, a to určitě není cílem výcviku.

Chvalte, chvalte, chvalte

Na cvičišti si pak štěně zvyká i na společnost dalších psů, na cizí lidi, hodí se naučit ho i cestovat autem nebo hromadnou dopravou. A pokaždé, když se mu něco povede, bude za pochvalu vděčně vrtět ocáskem a za chutnou odměnu vás bude milovat. Hlavní zásady tréninku jsou ale nespěchat, často odpočívat a chválit. Když ve třech měsících štěně ještě nereaguje na „sedni“, není to žádná tragédie. A hlavně – bavit se má při výcviku mazlíček i páníček. K tomu ještě dodatek od lektorky Psí akademie Dance and Jump Hanky Maršálkové na webu mazliccivpohybu.cz: „Bylo by velmi naivní si myslet, že pejsek nás bude bezmezně ve všem poslouchat jen proto že si to přejeme. Bez trpělivého přístupu, komunikace a motivace budeme žít se svým psem jen vedle sebe, nikoliv spolu.” Tak ať si se svým chlupatým parťákem užijete spoustu zábavy a radosti.

Více o výcviku i další informace o psech se dozvíte na webu mazliccivpohybu.cz

SOUTĚŽ o 5 balíčků s krmivem od společnosti BRIT.

Do kolika zemí světa vyváží společnost VAFO své produkty?

  1. Do 50 zemí
  2. Do 70 zemí

Produktový tip

Chutné a bezpečné pamlsky pro štěňata

Odměňte své štěně moderními křupavými pamlsky, které podpoří jeho přirozenou imunitu. Nejbezpečnější volbou jsou ty vyráběné v Evropské unii ze surovin pocházejících z kontrolovaných chovů. Sem patří i pamlsky v podobě malých penízků Brit Meaty Jerky Snack – Turkey Meaty coins for Puppies českého výrobce krmiv pro domácí mazlíčky. Je v nich 85% opravdové krůty a kuřete s přidanou dýní pro dobré trávení. Pravidelná konzumace přispívá i k udržení zdravé kůže a lesklé srsti. Cena 52 Kč, www.krmivo-brit.cz

Z masa z bezpečných evropských chovů se vyrábějí i pamlsky Brit Training Snack Puppies, které jsou vhodné pro štěňata všech plemen. V jejich složení najdete rýži s kuřecím masem i lososový olej. Vyrábějí se v podobě malých srdíček. Optimální doporučená denní dávka, kterou můžete svému pejskovi dát, je 20 kousků. Cena 55 Kč, www.krmivo-brit.cz