Čím posílit psí imunitu?

 Čím posílit psí imunitu?

21. 11. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Imunita je slovo na podzim hojně skloňované. A to jak u nás lidí, tak u našich domácích mazlíčků. I pes totiž může nastydnout nebo začít kašlat. Je ale lepší se těchto neduhů úplně vyvarovat. Jak tedy zařídit, aby naši milovaní chlupáči zůstali co nejdéle zdraví? Obranyschopnost organismu lze posílit různými způsoby. A my se na ně teď podíváme.

Není už tak velkou novinkou, že imunita má hlavní sídlo ve střevě. Pro celkové zdraví je proto logicky klíčová strava. To platí jak pro lidi, tak pro psy. Ti jsou odkázání na páníčky a na to, jak kvalitní krmivo jim sypou do misky. Zdravé střevo kromě jiného ovlivňuje dokonce i celkové naladění zvířete. V chladnějším období by pes také kvalitnější stravu by měl pes dostávat. Vydává totiž energii i na to, aby se zahřál, a proto ji v zimních měsících potřebuje více.

Co imunitě neprospívá

První místo při oslabené imunitě zaujímají nechvalně proslulé toxiny. Kde se berou? Všude kolem nás, v čisticích prostředcích, umělých vůních, ve smogu, prachu, ale i v konzervantech, dochucovadlech a barvivech. Nedá se jim vždy úplně vyhnout, proto je dobré u psů preventivně posilovat detoxikační orgány, jako jsou ledviny a játra. Dobrý vliv na ně má například ostropestřec, lichořeřišnice, petržel, kopřiva nebo pampeliška. Že si neumíte představit, jak tyhle byliny váš chlupáč pozře? Není to až takový problém, najdete je v holistických krmivech, třeba v řadě Brit Fresh.

Speciální péči si v tomto případě zaslouží menší plemena, která jsou toxinům vydána napospas nejvíce. Mají nejblíž k zemi plné nečistot, vdechují škodliviny nebo je absorbují kůží. Mají také kratší trávicí trakt, a tak i méně času dostat z potravy všechny potřebné živiny. Proto by menší pejsci měli dostávat lehce stravitelné krmivo.

Jak na vitamíny a doplňky stravy

Na podzim se hodí posílit imunitu také různými doplňky. Vhodná jsou například probiotika na podporu trávení, která existují i ve formě pamlsků. Najdete je třeba v tyčinkách Brit Meat Jerky Snack s jehněčím masem. Některé granule nebo dobroty pro pejsky obsahují i prospěšné laktobacily, Vitamín C a antioxidanty. Mezi přírodní antioxidanty patří třeba výtažek z rozmarýnu nebo extrakt z cukrového melounu, který obohacuje doplňky stravy Brit Care Dog Functional Snack Immunity Insect. Tyto pamlsky se dají použít třeba jako odměna a váš parťák nebude mít ani tušení, že si mlsáním posiluje imunitu.

Když je pes v pohodě, bývá i zdravý

Všichni víme, že čím více jsme ve stresu, tím spíš na nás skočí nějaký bacil. Stres tělo oslabuje a připravuje živnou půdu pro nemoci. Stres mění i prostředí ve střevech. Platí to o lidech stejně jako o psech. Naštěstí většina pejskařů svého mazlíčka opečovává s takovou láskou, že by si často přáli být sami na jeho místě. Co prospívá imunitě jak páníčků, tak pejsků i v chladných měsících, jsou kratší procházky na čerstvém vzduchu s dostatkem pohybu, aby organismus neprochladl. A v neposlední řadě je v každém období důležitý dostatek čisté vody, bez ní by imunitní systém nemohl už vůbec dobře fungovat.

Více se dočtete na webu mazliccivpohybu.cz a krmivo-brit.cz