Jakými problémy můžou mazlíčci v létě trpět?

Jakými problémy můžou mazlíčci v létě trpět?

3. 8. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Nejkrásnější období roku je v plném proudu. Spolu s teplým počasím jsme zvolnili, zpomalili a ti šťastnější i úplně zastavili každodenní pracovní i rodinný kolotoče na dovolené. Léto nám také umožnilo být více venku, což oceňují zejména naši domácí mazlíčci. Ale právě pro ně může být letní období určitým způsobem rizikové. Na co tedy při letní péči o zvířecí parťáky dát pozor?

Pokud máte doma kočku, tak jistě víte, že jde o milovnici tepla a slunečních paprsků. Vedro ani letní žár jí nevadí, naopak ho spíš vyhledává. Se psy už je to jinak, ti si s vyplazeným jazykem rádi lehnou do stínu pod strom. Tím spíš, pokud mají srst černou jako uhel.

Voda je základ, ale rizika tu jsou

Všechna zvířata, a to včetně nás dvounohých, v létě potřebují dostatek vody. Sami víte, že v parnu nemáte moc chuť k jídlu, ale žízeň máte pořád. A se zvířaty je to podobné. Psi i kočky mají mít k vodě neomezený přístup po celý den. Pozor ale na přírodní zdroje vody, včetně velkých louží, bývají v nich sinice, a těmi se mazlíčci mohou otrávit. Opatrní buďte i na zahradě s chemickými postřiky, ani ty vašim zvířatům nemusí udělat dobře.

Pozor na koupání

Jakmile uvidí rybník, okamžitě do něj skočí. Poznali jste svého čtyřnohého miláčka? Jestli máte vodomila, pamatujte si, že pes se po takové koupačce ochladí jen na chvíli. „Vlhká srst představuje velkou odpařovací plochu, která pejska příliš ochladí a tělo se začne chovat jako v zimě, začne vytvářet teplo a může paradoxně dojít k přehřátí psa. Po koupání by majitel měl pejska vytřít trochu do sucha, nebo ho alespoň dát do stínu,” radí Martin Kváš na webu mazliccivpohybu.cz. Ale na druhou stranu jsou i psi, které do vody nedostanete, některá plemena se dokonce řadí mezi neplavce. Každopádně u těch, co vodu milují, pozor na ledový a velký proud, který by je mohl vysílit. Důležité je vybrat koupání s pozvolným přístupem k vodě, pes se totiž v členitějším terénu hůře dostává z vody.

Sestřih na léto?

Psa určitě není dobré v létě příliš stříhat, a to i když je nám při pohledu na něj ještě větší horko. Chlupy ho totiž před teplem chrání. Ale s černým labradorem stejně na slunci dlouho nezůstávejte. A když už chlupáč leží po dlouhém a namáhavém dni ve stínu a vy si vychutnáváte nějaký osvěžující drink, určitě pejsek ocení jako odměnu třeba pamlsek Brit Care Dog Functional Snack Antistress.

Venčit ráno a večer

Při velkém vedru si pes i kočka nejraději někam zalezou a objeví se jen občas u misky s vodou nebo žrádlem. Pokud chcete i v letních parnech jít s pejskem na procházku, jděte buď brzy ráno nebo později večer, kdy je teplota nejsnesitelnější. To samé platí pro cesty autem, a to i když máte klimatizaci. Ani při cestování nezapomínejte u zvířat na stálý přísun vody. Na delší cesty můžete pejskovi nabídnout i chladicí podložku. A určitě žádné zvíře nikdy nenechávejte ve vedru v autě, hrozí mu rychlé přehřátí. To, že je přehřátý, poznáte podle malátnosti, zrychleného dechu, zvracení i křečí.

Jak v létě krmit?

Co se týče krmení, je dobré zachovat i na dovolené stejné krmivo i jídelní rituály. Ale když jedete na dovolenu a berete psa s sebou, tak se určitě hodí nějaké dobroty za odměnu nebo na zkrácení dlouhé chvíle při cestování. Vhodné jsou funkční křupavé pamlsky a díky hmyzímu proteinu i skvěle stravitelné pamlsky Brit Care Dog Crunchy Cracker.  Více o letních nástrahách na mazliccivpohybu.cz

Pamlsky, které potěší psy i planetu
Potěšte své psí parťáky zdravou pochoutkou šetrnou k přírodě. Nové křupavé pamlsky Brit Crunchy Snack obsahují hmyzí protein, udržitelný zdroj bílkovin s nízkou uhlíkovou stoupou, který dává v kombinaci s dalšími druhy masa, syrovátkou, ovocem či bylinkami vzniknout šesti funkčním recepturám. Vyrábí se ve variantách s králičím, krůtím a jehněčím masem, lososem, tuňákem. Každá z nich plní svůj specifický úkol: posiluje imunitní systém, podporuje zdravé trávení, pomáhá udržet ideální tělesnou hmotnost, osvěžuje dech nebo přispívá ke zdravému růstu štěňat. To vše zabalené do plně recyklovatelných obalů. Tyhle dobroty ocení psi i planeta!
www.krmivo-brit.cz

Cena: 96,- Kč