KDYŽ PSOVI NECHUTNÁ:

KDYŽ PSOVI NECHUTNÁ:

12. 1. 2022 Vyp Od Jakub Šach

JAK VYZRÁT NA NEŽRAVOST?

Asi si říkáte, že u psů je to s výživou jako u lidí. Někomu chutná více, někomu méně, někdo má tendenci být tlustý, jiný hubený… Co ale ve skutečnosti stojí za tím, že jeden pes misku vyčistí do poslední granule a druhý by se do krmení skoro nechal nutit? A jak rozpoznat situaci, kdy je potřeba nedostatečný psí apetit řešit?

Zdravotní problémy

Důvody nezájmu o potravu se dají rozdělit do tří skupin. Tu první bychom mohli pojmenovat „zdravotní obtíže“. Nechutenství psa se dá očekávat v období rekonvalescence po nemoci nebo operaci, na začátku březosti i v době kolem porodu. Mimoto jsou momenty, kdy nezvykle malá chuť k jídlu přichází jako varovný signál zdravotních problémů. Příkladem mohou být nemoci trávicího ústrojí, problémy se zoubky a mnoho dalších.

„Obecně platí,“ shrnuje výživový specialista Martin Kváš, „že pokud zvíře bez zjevného důvodu nežere a hubne, něco není v pořádku. Sledujte proto krmné návyky vašeho psa, a pokud jde o dlouhodobější nezájem spojený s úbytkem váhy, začněte hledat problém s veterinářem.“

Od přírody menší apetit

Když vyloučíme zdravotní důvody, dostáváme se k druhé, náročněji uchopitelné skupině tvořené psy, kterým příroda nadělila do vínku menší apetit. „Jako prvotní pozitivní motivace může v takovém případě posloužit vysoce atraktivní krmivo s čerstvým masem. Do této skupiny spadají například granule Carnilove True Fresh vyrobené unikátní výrobní technologií přímo z čerstvého masa bez použití masových mouček. Šetrné zpracování surovin zachovává původní výživové vlastnosti masa a zajišťuje značně vyšší chutnost, něž jakou se mohou chlubit běžná krmiva. Z každého krmení se tak stane jedinečný chuťový zážitek, který ocení i sebevětší nežravec,” vysvětluje Martin Kváš.

Manipulace s páníčkem

Třetí skupina poté patří „problémům společenského rázu”. Typickým příkladem takové situace může být snaha pejska vydobýt si pozornost. Nechce jíst? Ne, opravdu to není nejutrápenější zvíře na světě. U nohou vám pravděpodobně sedí malý manipulátor, který zjišťuje, co všechno si může dovolit. „I v tomto případě můžete využít granule s čerstvým masem jako prvotní lákadlo, nedovolte ale, aby si pejsek začal změny jídelníčku odmítáním potravy vynucovat. Ukažte mu proto, že o krmení rozhodujete vy,” radí Kváš.

Jak na to? „Nenechávejte misku s krmivem volně přístupnou, ale v určenou hodinu ji naplňte granulemi – je důležité, aby to pejsek viděl – a nechte chlupáče sednout před sebe. V té chvíli by se měl dívat na misku nebo vám do očí. Následně zadejte povel ‚můžeš‘ a misku mu předložte,” upřesňuje odborník.

Když pes ani v té chvíli nezačne jíst, měli byste mu podle Kváše misku asi za minutu vzít, dát ji mimo dosah, ale tak, aby ji viděl, a začít ho ignorovat. „Toto ‚vyloučení ze smečky‘ je pro pejska vážný trest a signál, že se páníček zlobí. Po pár minutách zopakujte předchozí rituál s miskou a povelem. Když stále nechce jíst, opět ho chvíli ignorujte. Poté vezměte před zraky pejska granulku z misky, dejte mu povel, který splní, a následně jej onou granulí odměňte. Tímto způsobem psa naučíte, že jídlo je odměna a nejíst znamená rozzlobit páníka.”

Stres

Dalším „společenským” důvodem, proč pes nežere, může být tlak ve smečce. „Jestliže jsou v domácnosti dva psi a jeden jí málo, může jít o projevení podřízené pozice vůči vůdci smečky, alfa samci,“ vysvětluje Martin Kváš. „Situaci řešte tak, že psy budete krmit odděleně, nejlépe v jiných místnostech.“ Příčinou nežravosti může být ovšem také stres ze změn a nových situací. „V takovém případě pomůže, když v době krmení ke zvířeti přistoupíte a po povelu ‚sedni‘ jej nakrmíte granuli za granulí z ruky. Dáváte mu tak najevo, že jste jeho pán, že jej nenecháte hladovět a postaráte se o něj. Posilujete tím vzájemnou důvěru,“ radí Kváš.

Ať už je váš mazlíček nemocný, upejpavý v rámci psí smečky nebo si vyžaduje vaši pozornost, neignorujte dlouhodobější příznaky nechutenství a zkuste je rozklíčovat. Držte se kritického bodu úbytku váhy a zkuste jeho situaci vnímat v širším kontextu. A hlavně – nezapomínejte, že vy jste vůdcem smečky a vy určujete, kdy a co se bude jíst.

Produktové tipy

CARNILOVE TRUE FRESH GRANULE PRO PSY

Psi přirozeně touží po šťavnatém kusu masa. Průlom v oblasti výživy proto představují krmiva, která jim toto přání plní. A přesně tak tomu je u nových granulí Carnilove True Fresh. Jejich obsah tvoří z 60 % maso pouze v čerstvé formě, zbylých 40 % připadá zelenině, ovoci, bylinkám a superpotravinám. Rybí, hovězí a krůtí maso bez předchozího zpracování navíc kromě vysoké chutnosti zaručuje také výjimečnou 95% stravitelnost bílkovin, tudíž krmiva jako takového. Pečlivě volené ingredience pocházejí od ověřených evropských dodavatelů.

Cena: od 1 699 Kč/11,4 kg
www.carnilove.cz

CARNILOVE TRUE FRESH PAMLSKY PRO PSY

Věrný psí přítel si zaslouží lahodnou odměnu nad rámec běžného jídelníčku. Pro tyto případy nabízí řada Carnilove True Fresh mrazem sušené „snacky“ z králíka a kachny. Šetrná metoda zpracování jim ponechává nezaměnitelnou a tolik lákavou chuť masa, doplněnou o dýni a směs ovoce. A pokud je naservírujete zamíchané do granulí, těžko budete hledat spokojenějšího psa, než je ten váš.

Cena: 115 Kč
www.carnilove.cz