Bereme si psa z útulku: Jak se starat o adoptovaného parťáka?

Bereme si psa z útulku: Jak se starat o adoptovaného parťáka?

12. 11. 2021 Vyp Od Jakub Šach

Každý, kdo se rozhodne přivést domů nový psí přírůstek, stane před důležitým dilematem: Pořídím si psa od chovatele, nebo z útulku? Obě varianty mají samozřejmě svá pro a proti. Se štěňátky od chovatele si budete jistí vzhledem i povahou, kterou pejskovi předurčuje jeho rasa i pečlivě volení rodiče. U mrňouse z útulku tyto jistoty ztrácíte, a pokud si adoptujete už dospělého psa, „ochudíte se“ o jeho štěněcí léta. Na druhou stranu tak můžete dát jednomu smutnému psímu osudu šťastný konec. Zvládnu to, říkáte si? Přinášíme několik rad, které vám pomůžou ke spokojenému soužití.

Zodpovědný výběr je základ

V první řadě si pořádně promyslete, zda jste na nového psího parťáka skutečně připraveni. S tím vám pomůže například web www.perfektnipanicek.cz, který upozorňuje na přecenění vlastních sil a schopností se o pořízené zvíře postarat. Že jste už pevně rozhodnutí? Před samotným pátráním po ideálním čtyřnohém společníkovi zvažte, jaký by měl vlastně být. Hledáte štěně, dospělého psa, nebo psího seniora? Bude bydlet s vámi v domě, nebo venku v boudě? Měl by vycházet s dětmi a dalšími zvířaty? Chcete aktivního společníka, nebo pohybu sami příliš neholdujete? Svou volbu v žádném případě neřiďte vzhledem, ale právě povahovými aspekty. S konkrétním výběrem by vám poté měli pomoci zaměstnanci útulku, kteří jednotlivé psy dobře znají a nejlépe tak odhadnou, jaký z nich se k vám hodí.

Zda si s pejskem padnete do noty zjistíte, když společně vyrazíte na zkušební procházku (pokud ji útulek umožňuje). Pokud už doma pejska máte, vezměte jej s sebou a nechte je, aby se seznámili. Do kontaktu ale psy nenuťte a když si nepadnou do noty, raději se poohlédněte jinde. Hlavní je se neunáhlit a volit s rozmyslem. Jedině tak předejdete situaci, kdy po čase zjistíte, že si s pejskem „nerozumíte“, a vrátíte jej zpět.

Trpělivost na prvním místě

Dospělí psi z útulku si s sebou mnohdy nesou zážitky spojené s týráním nebo ztrátou milovaného člověka. Jejich důvěra v lidi tak může být nalomená a budování vzájemného pouta může stát více úsilí. Někteří psi navíc mohli vyrůstat v podmínkách, kde je obklopovali pouze další zanedbaní chlupáči a nikdo je neučil základní návyky, třeba čůrat mimo byt. Vyzbrojte se proto trpělivostí a dopřejte svému novému parťákovi čas, aby si na vás a neznámé prostředí zvyknul. Pokud přivádíte pejska do rodiny k dětem, zpočátku jejich společný kontakt omezte. Vaši nejmenší totiž mohou zvíře stresovat a nechtěný kontakt by mohl vyústit v nepříjemné následky pro obě strany. Při seznamování nenechávejte děti se psem samotné a dohlédněte, aby jejich chování nebylo zvířeti nepříjemné.

Pro spokojené soužití je poté důležité, aby pes ovládal alespoň základy poslušnosti. A nebojte – přísloví o starém psovi, kterého novým kouskům nenaučíš, v tomto případě úplně naplatí. „Na rozdíl od štěňat mají dospělí psi už zapamatované určité vzorce chování a jejich přeučení tak může zabrat více času, není to ovšem nemožné. Úspěchu docílíte, když budete při výcviku vytrvalí, důslední a psa co nejvíce namotivujete. Až psa poznáte a zjistíte, co má rád, bude se vám snadno hledat ideální odměna, za kterou bude nadšeně plnit povely. Kromě pamlsku může jít o hračku, pohlazení nebo třeba aportek,“ radí Martin Kváš, výživový odborník a poradce pro výchovu a výcvik psů značky Brit.

O zdraví se musí dbát

Pes z útulku mnohdy představuje velkou neznámou nejen s ohledem na předchozí život, ale také co se zdravotní péče v minulosti týče. „Většina psů odchází z útulků se základním očkováním a odčervením, někdy je ale potřeba vakcinaci i odčervení zopakovat bezprostředně po příchodu domů. Proto i přes velkou snahu útulků o prevenci doporučuji navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří a doporučí další postup preventivní péče,“ říká Martin Kváš.

Dalším aspektem ovlivňujícím zdraví je krmivo. „Každý pejsek si zaslouží kvalitní stravu, o to spíše, pokud dříve přežíval na zbytcích nebo nejlevnějších granulích. Při výběru volte krmivo, které je chutné a zároveň pozitivně působí na zdraví. Tyto požadavky splňují například krmiva řady Brit Care, která se řídí heslem ‚prevence výživou‘,“ vysvětluje Kváš. A dodává: „Při krmení se řiďte doporučeným dávkováním, nesnažte se psovi přehnaně dopřávat proto, že dříve strádal. Stejně tak mu nepřilepšujte sousty z vlastního talíře, takovým přístupem byste doma místo zdravého pejska měli brzy cvalíka s nadváhou. Poté, co si chlupáče přivedete z útulku domů, začněte používat probiotika, která mu pomohou překonat stres ze změny podmínek. Velmi vhodný je například Canvit Probio,“ doplňuje Martin Kváš.

I když se péče o pejsky z útulku může jevit náročně, vězte, že vám svou láskou a oddaností každý kompromis dostatečně vykompenzují. Skutečně jsou pravými přáteli pro dobré i zlé časy. I proto bychom si měli být dopředu jistí, že je (znovu) nezklameme.

Produktové tipy

Carnilove Meat Jerky pamlsky pro psy

Láska prochází žaludkem! Přírodní masové pamlsky Carnilove Meat Jerky fungují jako „žravý“ pomocník k navázání vzájemného pouta. Jedná se o voňavé a opravdu lahodné pochoutky, jejichž obsah tvoří z 90 % sušené maso.  Ať už v lese, v parku, při sportu nebo při náročném výcviku – tyhle pamlsky udělají z každé aktivity dobrodružnou cestu za společným úlovkem. Carnilove Meat Jerky jsou dostupné v osmi recepturách ve formě filetů a tyčinek.

Cena: 65 Kč
www.carnilove.cz

Chutný a zdravý balíček pro naše psí parťáky

Přivedl si někdo z vašich blízkých domů nového psího kámoše? Potom je dárkový box od značky Brit tím ideálním přivítáním. Kromě hračky pro radost v něm na pejsky čeká i několik delikátních dobrot, na kterých si zaručeně pochutnají – granule Brit Care Dog Hair & Skin, konzerva Brit Mono Protein nebo pamlsky Brit Functional Snack a Brit Meaty Jerky. Tenhle balíček ocení každý pes i páníček!

Cena: 249 Kč
www.krmivo-brit.cz

Krmiva Brit Care Dog Hair & Skin

Výjimečné nutriční vlastnosti. Nízké riziko alergií. Udržitelnost. Tak zní neoddiskutovatelné výhody, které přináší hmyzí protein. Pokud jej navíc spojíme s bílou rybou, kokosovým olejem a dalšími zdraví prospěšnými ingrediencemi, získáme nové krmivo Brit Care Dog Hair & Skin, které je citlivé nejen k náročné kůži a srsti psů, ale díky nízké uhlíkové stopě i k přírodě.

Cena: 1 389 Kč/12 Kg
www.krmivo-brit.cz