Dětské holínky na podzim – na co se zaměřit při nákupu?

Dětské holínky na podzim – na co se zaměřit při nákupu?

12. 10. 2022 Vyp Od Jakub Šach

Když jdete nakupovat pro své děti, jste zahlceni výběrem bot? Je lákavé vybrat si ten nejrozkošnější pár, ale výběr těch nejlepších bot pro vašeho chlapečka nebo holčičku závisí více na střihu a funkčnosti než na módě. A jaké jsou ideální boty pro podzimní plískanice? No přece dětské gumáky.

Proč jsou důležité správné boty? 

Dětská noha může růst až do věku 18 let. Proto jsou správné padnutí a funkce obuvi tak důležité pro zdraví a vývoj nohou vašeho dítěte. Z krátkodobého hlediska mohou boty, které nepadnou správně, způsobit bolest nohou vašeho děťátka a rozvinout další problémy, jako jsou mozoly, kuří oka, zarostlé nehty nebo puchýře.

Z dlouhodobého hlediska se mohou vyvinout závažnější problémy, jako jsou deformace nohou a prstů. Pokud vaše dítě nosí špatně padnoucí boty během svých vývojových let – zejména před dosažením věku 5 let – může to také vést k dalším dlouhodobým problémům s držením těla nebo chůzí – nebo může dokonce způsobit bolesti zad později v životě. Ve skutečnosti mnoho problémů s nohama v dospělosti začíná špatně padnoucími botami nebo špatnými zkušenostmi s chodidly v dětství.

Jak vybrat správný pár bot? 

1. Nechte svému dítěti změřit nohy

Nechte dítěti změřit nohy v obchodě s obuví, místo abyste to zkoušeli sami doma. Pracovník obchodu bude mít to nejlepší vybavení, aby našel správnou délku a šířku pro nohy vašeho dítěte. Nejlepší je, když se vaše ratolest postaví a každé chodidlo trochu zatíží, čímž se ploska nohy rozšíří pro přesnější měření. V CCC díky širokému sortimentu obuvi a vyškolenému personálu můžete snadno zjistit velikost nohy vašeho dítěte. A správnou velikost pak koupit přímo v kamenné prodejně, nebo online. 

2. Nekupujte příliš velké boty

Jedním z nejčastějších problémů je, že rodiče kupují boty, které jsou jejich dětem příliš velké. To je obzvláště znepokojující pro kojence a batolata, kteří se teprve učí chodit. Rodiče často kupují větší boty v domnění, že do nich jejich děti vyrostou a vydrží déle. Skutečnost je ale taková, že boty větší o polovinu nebo celou velikost, nechají vaše dítě více náchylné na zakopnutí a pády, které by mohly vést ke zranění.

3. Vždy kontrolujte prsty u nohou

Přiměřená šířka a hloubka v přední části boty nebo špičky pomáhá předcházet zvýšenému tlaku na prsty. Ujistěte se, že vaše dítě může snadno pohybovat přední částí chodidla v botách a volně vrtět prsty – bez jakéhokoli klouzání nebo smáčknutí prstů. Ponechte 1 až 2 centimetry od nejdelšího prstu k přední části boty. Více než 3 cm je příliš velké; méně než 1 cm je příliš málo.

4. Funkce přebíjí styl — jděte na jistotu

Děti jsou obvykle energické a baví je sporty a další fyzické aktivity, takže je nejlepší vybrat si sportovní obuv s uzavřenou špičkou a podporou klenby. Gumové podrážky jsou také skvělé pro děti, protože mají zvýšenou odolnost proti skluzu a pomáhají snižovat riziko pádů. Dětské gumáky jsou jednou z možností, jak pro vaše dítě pořídit vhodnou obuv do nevlídného počasí. 

5. Pokud bota nesedí, vyměňte ji

Dětské nohy často za několik měsíců vyrostou asi o polovinu velikosti a potřebují dostatek prostoru, aby mohly nohy správně růst. Udělejte si čas na správné měření a přizpůsobení bot a vyberte si styly, které nabízejí dobrou podporu. K tomu je ideální obchod, ve kterém naleznete co možná nejširší sortiment dětské obuvi, abyste si mohli kvalitně vybrat. Jednou z možností je CCC, které nabízí rozmanitou paletu dětských bot, a to včetně dětských gumáků.