Chcete zhubnout? Začnete od hlavy

Chcete zhubnout? Začnete od hlavy

2. 6. 2023 Vyp Od norbert007

Chtěli byste zhubnout a nedaří se vám to? Stále držíte diety a přichází jojo efekt? Pak to není o vašem tělu, ale o vaší hlavě. Vše začíná v naší mysli a v našem srdci. Záleží jen na vás, jak si s tím dokážete poradit.

Umění se rozhodnout

Nejdůležitější je umět se rozhodnout a mít pevnou vůli. Rozhodnutí není jen v tom, že si jeden den řeknete: dnes končím se sladkým a začínám držet dietu. A třetí den už porušujete vše, co jste si naplánovala. Je to také o pevné vůli, co chcete pro sebe udělat a proč to chcete pro sebe udělat. Zvolit si reálný cíl. Když píši reálný, myslím tím neklást na sebe velké požadavky, které nejdou splnit.

Hubnutí je v hlavě

Je fajn si zvolit dobrý jídelníček, mít motivaci a hlavně nedržet žádné diety, které stejně pomohou jen na chvilku. Mnohem důležitější je, co si myslíte. Chcete zhubnout a přitom si vnitřně říkáte: to stejně naberu zpět, nemá to smysl… Ano, pak to zpět naberete. Je důležité věřit si, že to dokážete a nezklamat sama sebe. Proto je důležité dávat si reálné cíle, které se dají splnit. Velmi záleží na tom, s jakým přístupem než jakým způsobem kila shazujete.

Mít ráda sama sebe i své tělo

Nedokážete se na sebe podívat do zrcadla? Nenávidíte své tělo? Pokud nemáte ráda své tělo ani sama sebe, kila se vám shazují těžko. Najděte si k tělu opět vztah. Tělo nemůže za to, že máte pár kil navíc, že se necítíte dobře a funíte při každém pohybu. Spíše mu poděkujte, že vydrželo všechen ten nápor a dokázalo se udržet zdravé. Uvidíte, že jakmile nejprve pohnete sama se sebou, možná ani už nebudete potřebovat nic ostatního a kila půjdou dolů sama.

S jakou radostí jíte

Velmi záleží také na tom, jak si rádi jídlo vychutnáváte. Ať už ho jíte ve stresu při práci, nebo doma u TV, pak to žaludek většinou moc dobře nestráví a také toho sníte mnohdy mnohem více, než by vaše tělo potřebovalo. Nebo také, pokud se kritizujete za to, že jste si vzali kousek čokolády, nebo cokoli jiného, co si nedovolíte, tak samozřejmě tělo reaguje na vaší kritiku a nejen že to správně nestráví, ale ještě je schopné po tom přibrat. Takže když si mermomocí potřebujete dát něco zakázaného, tak jedině s radostí a chutí si to vychutnejte J

Tělo a vaše emoce

To platí i o vašich emocích. Jestliže člověk není vyrovnaný či v harmonii, je neustále pod emočním tlakem, neumí s emocemi zacházet a raději je ukrývá v sobě, pak se nemůže divit, že tělo si veškeré emoce, ať je to vztek, či smutek, ukládá v podobě tuku. Je potřeba naučit se pracovat s emocemi, aby si je neukládal v sobě. Hned se vám bude lépe dýchat a také si budete připadat lehčí. Jakmile si člověk připadá lehčí, má už dobře našlápnuto na shazování nepotřebných kil.

Tělo se obaluje stresem

Někdo si může říct, když jsem ve stresu, hubnu. A být dokonce rád, že se do stresu někdy dostane. Ale bohužel toto hubnutí není zdravé, tělu to nedělá dobře a kila zase nabere. Většina lidí, pokud je pod dlouhodobým stresem, se obaluje tukem. Nemusí ani více jíst, může to být jen zadržovaná voda. Naučte se pracovat se stresem, dojděte si na relaxační techniky, kde vás naučí, jak pracovat se stresem a mít v sobě klid a radost ze života.  Nejedna má klientka, která měla problémy s nadváhou,  po relaxačních technikách se vrátila zpět na svou optimální váhu. Zhubnout není nemožné, pokud víte jak, a máte chuť začít u sebe.

Denisa Linhartová

Denisa Linhartová je průvodkyní osobního rozvoje, terapie tancem, terapie přírodou a roční školy „Léčivá síla ženy“. Je také zakladatelkou projektu Relaxačních her pro děti Pretia kids.

www.denisalinhartova.cz