Jak fungují výplně vlastním tukem v estetické medicíně?

Jak fungují výplně vlastním tukem v estetické medicíně?

2. 11. 2023 Vyp Od norbert007

V oblasti estetické medicíny je již mnoho let velmi populární technika – výplň vlastním tukem, která poskytuje řešení pro zlepšení objemu, kontur a celkového vzhledu obličeje i těla.

Výplň vlastním tukem nebo-li Lipofilling je metoda, kdy se použije vlastní tuková tkáň pacienta jako výplňový materiál pro estetické vylepšení určitých částí těla. S úspěchem lze takto tuk využít na vyplnění vrásek v obličeji, vytvoření plnějších rtů a tváří, zmírnění vrásek, jizev, kruhů pod očima či vyplnění povadlých kontur.  Tuk jako prostředek k dodání objemu se také využije při zvětšení prsou či hýždí.

Výhodou je přirozenější vzhled

„Výplň vlastním tukem používá přírodní materiál tuk z vlastního těla pacienta. Tukové buňky jsou biologicky kompatibilní a snadno se integrují s okolními tkáněmi, což vede k přirozenějšímu symetrickému vzhledu. Výsledky obvykle nedávají dojem umělého zákroku.  Výplň vlastním tukem využívá tkáň z vlastního těla pacienta, což minimalizuje riziko alergických reakcí nebo odmítnutí. Tím se zvyšuje bezpečnost a snižuje pravděpodobnost vedlejších účinků spojených s cizími materiály,“ říká plastický chirurg MUDr. Jakub Miletín z Perfect Clinic.

Lipofilling navíc poskytují dlouhodobé výsledky. Po aplikaci tukových buněk se část z nich uchytí a přežije v novém prostředí. Tyto přeživší buňky se pak stávají součástí těla a postupně se vyvíjejí stejně jako okolní tkáň. Výsledky tak vydrží dlouhou dobu a vykazují přirozený proces stárnutí.

Tento zákrok je ideální pro všechny, kteří chtějí přirozený výsledek bez velkých objemových nárůstů.

Prsa lze tukem zvětšit jen o jednu velikost

Většinu žen nejvíce zajímá, jak funguje výplň vlastního tuku na prsou.  Tato metoda je ideální pro ty, kteří nechtějí výrazné zvětšení poprsí, protože prsa je možné pomocí této metody zvětšit pouze asi o jednu velikost. Nejvíce se tuk používá k doplnění horní části prsů, ke zvýraznění dekoltu. Dalo by se tak hovořit především o tvarování či formování prsou, protože aby měl přenesený tuk šanci dobře se vhojit, musí ho být pouze omezené množství.  

Zákrok není moc doporučován lidem, kteří jsou velmi hubení a nemají dostatek „přebytečného“ tuku. Před zákrokem se samozřejmě může nabrat pár kilo, ale tento proces není také příliš ideální.

Jak zákrok probíhá?

Tuková tkáň se odebírá z místa, kde je tuku dostatek. Většinou z oblasti břicha, stehen či boků. Tuk se následně zpracuje a injekčně aplikuje do požadované oblasti. Jedná se o méně invazivní zákrok, provádí se ambulantně při místním znecitlivění.

Vyplnění objemu i liposukce v jednom?

„Pro mnohé je u této metody velkým lákadlem dvojí efekt zákroku: formování postavy v podobě odsátí tuku v problémových partiích a současně dodání objemu v dekoltu. Jen je třeba ale před zákrokem počítat s tím, že prsa nebudou vypadat stejně, jako by se do nich daly implantáty,“ říká MUDr. Jakub Miletín.