Nekoupejte se, plavejte

Nekoupejte se, plavejte

13. 7. 2023 Vyp Od norbert007

Léto je tu a s ním přichází i sezona předurčená vodě, koupání a plavání. Většina z nás se v létě spíše koupe, než by plavalo. A to je škoda. Plavání je totiž zdravý sport, kterého si stačí dávkovat po malých doušcích a určitě vám prospěje.

Při plavání zapojujete komplexně celé tělo, přičemž váš kloubní svalový aparát netrpí nárazy jako při běhu. Vše je jaksi plynulé, bezbolestné a přirozené.

Většina z nás má s plaváním spojený bazén. Na tom není samozřejmě nic špatného, nicméně v létě lze u nás bez problému plavat kdekoliv venku, což si mnozí neuvědomují. Venkovní plavání v rybnících a nádržích je přitom méně jednotvárné a hlavně – pohybujete se venku. To na vás bude působit blahodárněji než polykání kilometrů v pětadvaceti metrovém bazénu.

Skvělé na plavání navíc je, že na něj nepotřebujete téměř nic. Stačí jen vodní plocha a plavky, případně brýle a čepička, když už se plaváním budete zabývat trochu seriózněji. A to je vše. Žádné složité oblečení (i když pokud byste vyrazili ven v chladném počasí, může se hodit neopren), žádné boty, kolo, údržba… nic. Jen vy a voda.

Kromě padnoucích plavek lze začínajícím plavcům nicméně doporučit i brýle, protože správné plavání téměř jakéhokoliv stylu je s hlavou pod vodou. A voda v očích není nic příjemného. Tím méně, pokud chcete plavat s otevřenýma očima, což lze vřele doporučit. V bazénu budete sledovat čáru pod sebou a hlídat si směr. A zrak se vám bude hodit také při plavání ve volné přírodě.

Brýle vybírejte takové, aby se nezamlžovaly a aby v nich bylo dobře vidět. Při venkovním plavání se vám budou hodit také tmavší skla, respektive brýle se skly určenými pro plavání za slunečního svitu. Několik desítek minut strávených na sluníčku ve vodě přeci jen dokáže vaše oči potrápit a UV skla tak nejsou k zahození.

Pokud s plaváním začínáte, zkuste navíc třeba nějaký kurz. Plavat tak nějak umí každý, ale když se vše naučíte správně technicky, půjde vám plavání lépe a budete z něj mít mnohem lepší požitek.

Až tedy půjdete v létě k vodě, vzpomeňte si a alespoň na chvilku si během koupání zaplavte. Uvidíte, že to stojí za to.

SWANS SR-72 NPAF

Plavecké brýle SWANS SR-72 NPAF mají důmyslné tvarování čoček minimalizující odpor při proudění vody a poskytují dokonalé široké vidění. Pružný a pohodlně padnoucí polštářek podpoří vaše potápění a zatáčení bez pohybu. Navíc jsou schválené Mezinárodní plaveckou federací FINA, proto je můžete používat při plaveckých soutěžích.

www.swans-official.com / 590 Kč

SWANS SR-81 PH PAF

Špičkové brýle pro venkovní plavecké výkony SWANS SR-81 PH PAF vás nadchnou. Fotochromatické zorníky jsou prodloužené pro lepší periferní vidění a při silném slunečném záření se ztmaví a za šera naopak zesvětlí, což je ideální pro plavání venku za různých světelných podmínek. Pokročilá technologie proti mlžení PAF je 4x trvanlivější oproti standardu. Dvojitý silikonový pásek udržuje brýle ve správné poloze. K dispozici jsou 3 velikosti vyměnitelných nosních můstků. Brýle splňují všechny mezinárodní standardy a umožňují start na prestižních závodech. Doporučená MOC 1 190 Kč

www.swans-official.com / 1 190 Kč

SWANS SR-2NEV OP

SWANS SR-2NEV OP jsou závodní plavecké brýle. Vedle silikonových obrouček a pásku pro udržení správné polohy na obličeje se o neomezený komfort starají jejich dioptrická skla. Ta lze vybírat v rozsahu 1,5 – 6 po půlkách a dále pak 7 a 8 dioptrií.

 www.swans-official.com  / 490 Kč

SWANS IGNITION N

SWANS IGNITION N jsou plavecké brýle s úpravou proti mlžení, vyvinuté speciálně pro volný způsob. Díky nakloněným čočkám zvyšují váš pohled vpřed na dvojnásobek. Tato funkce vám umožní plavat s polohou hlavy v úhlu 0 stupňů, díky čemuž dosáhnete nejlepšího proudnicového držení těla a minimalizujete odpor při proudění vody. Kromě toho je tento výrobek schválen FINA, proto jej můžete používat při závodech. Specializované na volný styl.

www.swans-official.com  / 640 Kč

SWANS IGNITION M

 SWANS IGNITION M jsou plavecké brýle se zrcadlovou úpravou a úpravou proti mlžení, vyvinuté speciálně pro volný způsob. Díky nakloněným čočkám zvyšují váš pohled vpřed na dvojnásobek. Tato funkce vám umožní plavat s polohou hlavy v úhlu 0 stupňů, díky čemuž dosáhnete nejlepšího proudnicového držení těla a minimalizujete odpor při proudění vody. Kromě toho je tento výrobek schválen FINA, proto jej můžete používat při závodech. Specializované na volný styl.

www.swans-official.com  /  890 Kč

ZONE3 ASPIRE

Jeden z nejlépe hodnocených neoprénů poslední dekády, skvělý pro začátečníky i profesionály, takový je ZONE3 ASPIRE. Jednodílná ramenní a hrudní část, vztlakové panely na nohách a bocích či vylepšený design límce dodávají výbornou flexibilitu a rozsah pohybu na jeden záběr pro rychlé, hladké a přirozené plavání.

www.zone3.com / 14590 Kč

Neoprén ZONE3 VISION je díky řadě vylepšení ideální pro začátečníky i zkušené plavce a plavkyně. Vedle maximalizace vztlaku přináší kombinace 10 různých materiálů neomezený rozsah pohybu, větší flexibilitu a efektivitu záběru. Velmi pružný, pohodlný a rychlý neoprén střední třídy s výbornou cenovkou.

www.zone3.com / 11 590 Kč

Kombinéza ZONE3 AEROFORCE-X II TRISUIT byla navržena jako nejrychlejší na světě. Technologie tkaniny byla plně testována v aerodynamickém tunelu, velodromu a elitními sportovci. Inovativní střih a technologie tkaniny cílí na maximální výkon v každé disciplíně, abyste se do cíle triathlonu dostali rychleji. Dostupná v provedení s rukávy a bez rukávů.

www.zone3.com / 9 890 Kč/7 790 Kč