Vaříme se ciderem

Vaříme se ciderem

20. 12. 2023 Vyp Od norbert007

Originálních receptů není nikdy dost. Pokud rádi experimentujete, máme pro vás tipy, jak připravit ciderové recepty, které zaujmou nejen svým názvem, ale zejména ojedinělou chutí.

Základní ingrediencí je 100% přírodní nápoj bez aromat, barviv, konzervantů, přidaných sladidel i lepku. Cidery od F.H. Prager jsou k dostání v alkoholické i nealkohlické verzi a hodí se tak nejen na oslavy a grilovačky, ale také pro nápadité domácí vaření. Ať už čekáte návštěvu, či si jen chceme zpestřit běžný jídelníček, inspirujte se zajímavým ciderovým menu, které se skládá z polévky, hlavního jídla a sladkého dezertu. Jako bonus můžete ochutnat i teplý cider.

Originální cider menu

POLÉVKA: Cibulačka po britsku

Připravte si oblíbenou cibulačku a její tradiční francouzskou verzi představte v novém kabátě. Stačí jako základní ingredienci použít kvalitní cider z britských jablek a za pár minut máte na stole lahodnou polévku se zajímavou chutí.

Ingredience pro 4 porce:

50 g másla,

1 kg cibule nakrájené na tenká kolečka,

1 lžíce cukru,

250 ml cideru od F.H. Prager – Nealko Originál,

1 l zeleninového vývaru,

3 bobkové listy,

1 lžíce čerstvých lístků tymiánu, bobkový list,

sůl a pepř.

Tip: Polévku můžete servírovat s opečenými toasty posypanými nastrouhaným chedarem.

Postup:

Na rozpáleném másle osmahněte cibuli na středně silném ohni, přisypte cukr a dobře promíchejte. Cibule by měla být měkká a lepkavá. Asi po 40 minutách přilijte nealko cider a nechte zhruba polovinu odpařit. Dále přidejte zeleninový vývar, tymián a bobkový list a vařte dalších 20 minut. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

HLAVNÍ CHOD: Kuře pečené v cider omáčce se zeleninou

Pokud milujete kuře a stále hledáte novou inspiraci na jeho přípravu, kombinace se ciderem vás bude bavit. Pečená a barevná zelenina je pak ideální přílohou, která je lahodná nejen na pohled.

Ingredience pro 2 porce:

250 ml cideru od F.H. Prager – Alko “13ka”,

4 kuřecí stehna,

2 stroužky česneku,

1 lžíce citronové šťávy,

½ lžičky dijonské hořčice,

1 lžíce másla,

větvička rozmarýnu,

čerstvě mletý pepř a sůl.

Příloha:

1 menší květák,

2 mrkve,

1 menší brokolice,

zelená, červená a žlutá paprika,

1 lžíce přepuštěného másla,

sůl.

Postup:

Předehřejte troubu na 185 °C. Na plotně si do pánve připravte cider, citrónovou šťávu, propasírovaný česnek, hořčici a rozmarýn. Pomalu vařte zhruba 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje na dvě třetiny. Do omáčky vložte okořeněná kuřecí stehna, potřete je směsí a pečte v troubě zhruba 45 minut. Na oleji či másle ghí začněte připravovat zeleninu, kterou zprudka orestujte či také upečte v troubě, aby byla pěkně křupavá.

DEZERT: Rychlý moučník s jablky

Rychlý a nápaditý. Takový je moučník z jablek a alkoholického cideru. Má výraznější chuť, kterou si zamilujete. Je jemný, ale zároveň má ten správný říz.

Ingredience:

Trocha  cideru od F.H. Prager – Alko “11ka”,

200 g polohrubé mouky,

150 g cukru,

2 vejce,

4 lžičky prášku do pečiva,

2 jablka, 4 lžíce slunečnicového oleje,

skořice,

máslo,

cukr moučka.

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přidejte olej. Do směsi přilijte trochu jablečného cideru (cca 2 až 3 polévkové lžíce) a zamíchejte s moukou a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané formy o průměru asi 22 cm a naskládejte na něj jablka nakrájená na plátky. Posypte skořicí a kostičkami másla. Pečte na 180 °C zhruba 45 minut a na závěr posypte moučkovým cukrem.