Skrytý klenot Prahy. Pod Václavákem najdete jeskyni s restaurací

Skrytý klenot Prahy. Pod Václavákem najdete jeskyni s restaurací

10. 7. 2023 Vyp Od norbert007

Karlův most, Pražský hrad či orloj na radnici. To jsou nejznámější turistické hity, za nimiž se do metropole každé léto vydávají tisíce Čechů. Ale v hlavním městě mohou objevit ještě další, skryté poklady. Třeba unikátní secesní jeskyni pod povrchem Václavského náměstí, která kdysi sloužila jako divadlo, v němž excelovali slavní komici Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec. Dnes tento magický prostor s umělými krápníky a sochařskou výzdobou na motivy antické báje o Orfeovi a Eurydice slouží gastronomii a najdete v něm restauraci Triton, která patří k tomu nejlepšímu, co pražská kulinární scéna nabízí.

Fotografoval: Libor Svacek, Kaplicka 447, Cesky Krumlov, 381 01 CZ

Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút je stoupencem tzv. Artové gastronomie, která musí hosty zaujmout nejen výtečnou chutí, ale také nádhernou vizuální podobou a příběhem, který se za pokrmem skrývá. Krásnou ukázkou jeho kuchařského rukopisu představuje variace na slavnou francouzskou delikatesu v podobě pečeného strnada. Ten už se dávno nesmí lovit, ale v Tritonu přibližují chuť legendárního pokrmu s pomocí holuba z Anjou, jehož šéfkuchař podává s omáčkou z holubích kostí dochucenou armaňakem, s čerstvými fíky a krupicovým nokem s tymiánem. Vizuálně dokonalé! A chuťově taky.

Ale to není zdaleka vše. Z dalších pokrmů si zaslouží pozornost candát marinovaný v octu z prosseca, který je luxusní verzí českého zavináče, nebo moderní podoba vepřového se zelím. To Tomáš Kohút připravuje z konfitovaného vepřového boku a servíruje s nakládaným zelím, lanýžovým knedlíkem a kaviárem z šalotky. A určitě nesmíte vynechat ani dezert, který připravuje zkušený francouzský šéfcukrář. Zkuste třeba „dezert z rebarbory“ s pečenými mandlemi, tonka fazolí a bílou čokoládou.

Pokud do Prahy jedete za zážitky, nesmíte Triton minout. Právě zde dostanete skvělou lekci zážitkové gastronomie. Navíc v prostředí umělé krápníkové jeskyně, což je skutečný unikát.  

https://www.tritonrestaurant.cz

Václavské náměstí 26, Praha 1