Tapas šlape na paty sushi

Tapas šlape na paty sushi

10. 7. 2023 Vyp Od norbert007

Novým trendem gastronomického pražského světa je tapas. Pomalu a jistě šlape na paty oblíbenému sushi. Tento úkaz je zřejmý, stačí se podívat do jiných evropských velkoměst jako Paříž, Barcelona nebo Řím. Tapasové tornádo začíná i u nás.

Malé pokrmy na vidličku, které lze pojmout jako příjemné zpestření při popíjení drinků, lehký oběd či večeři. Nemluvě o vydatné večeři, kdy se na stole sejde hned několik báječných chutí a provedení.

Tapas je o variacích a volbě množství. Právě proto neustále oslovuje všechny po celém světě. Nemusí jít pouze o španělské pochutiny a nakrájené uzeniny a sýry. Naopak provedení italské, japonské nebo i české. Meze se kreativitě u tapas nekladou. Jedno je dané, jelikož jde o mini porce, klade se velký důraz na prvotřídní kvalitu surovin. Vše je na talířku, prkýnku či misce na první pohled i chuť čitelné.

Tipů na pražské podniky, které nabízí tapas je bezpočet, ale za zmínku stojí například tyto. La Bodeguita Del Medio je originální kubánský podnik v centru Prahy. Host sem může zavítat na oběd, odpolední kávu, doutník, večeři s drinkem a každodenně živou hudbu, vyhlášené mojito nebo na tanec do klubu. Zde prošlo po letech menu velkou změnou a novinkou je právě tapas. Nabídka od krájených španělských salámů a kvalitních sýrů to je jen začátek. Následuje studené a teplé tapas inspirované Španělskem a Kubou. Za zmínku stojí chobotnicové carpaccio či marinovaná vepřová žebra s bbq omáčkou.

Dalším podnikem na samotném Staroměstském náměstí je vyhlášená Terasa U Prince. I zde se podávají tapas ve formě parmské šunky s parmazánem, grissini a olivami. Lze zvolit i oblíbený tartar z tuňáka nebo z hovězí svíčkové. Ve spojení s opojným výhledem a sklenkou vína ideální část dne.

Když se posuneme dále od centra, a to rovnou na pražskou dopravní křižovatku I.P. Pavlova, právě zde se ukrývá The Bistro v Londýnské ulici. Podnik, který se specializuje na vytříbené tapas. Samozřejmě nechybí velká nabídka celosvětových vín v široké cenové relaci. I zde jsou tapas rozdělené na studené    a teplé. Z prvních jmenovaných určitě stojí za zmínku losos z domácí udírny s jablečno-zázvorovou velouté omáčkou. Druhou skupinu tvoří 6 teplých tapas, kde nutno vypíchnout krevety v tempuře s japonskou majonézou a marinovanými okurkami.

Ať už vaše kroky zavítají do jednoho z těchto či jiných podniků, kde podávají tapas, zkuste to. Nový gastronomický směr je opravdu chuťově povznášející a nikdy nikoho nezklame.