Užijte si předvánoční atmosféru, na Vysočině je si můžete vybírat ze spousty akcí

Užijte si předvánoční atmosféru, na Vysočině je si můžete vybírat ze spousty akcí

12. 12. 2022 Vyp Od norbert007

Na Vysočině je krásně po celý rok, v adventním čase ale obzvlášť. Jako každý rok se můžete těšit na spoustu vánočních akcí, které navodí tu správnou slavnostní atmosféru. Přijeďte si nakoupit originální dárky na Vánoční trhy na zámek ve Žďáru nad Sázavou, přivítat Mikuláše do historické Telče, ochutnat lokální adventní speciality na farmářském trhu v Novém Městě na Moravě nebo si prohlédněte jedinečnou výstavu betlémů v třešťských domácnostech.

Ochutnejte lokální vánoční dobroty v Novém Městě a nakupte originální dárky pro celou rodinu ve žďárském zámku

Uprostřed Žďárských vrchů leží město Žďár nad Sázavou, ve kterém najdete kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je díky svému unikátnímu vzhledu na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, nebo bývalý cisterciácký klášter ze 13. století přestavěný na zámek. Právě ten je po celý rok dějištěm mnoha zajímavých kulturních akcí. Přijeďte si užít pravou adventní atmosféru na tradiční Vánoční trh, který se koná o víkendu 3. a 4. prosince ve venkovních i vnitřních prostorách. Nebude zde chybět nic, co k pravým Vánocům patří – rozsvícení vánočního stromku, zpívání koled, cukroví nebo vánoční dílny. Součástí trhů bude také designový Mint Market. V Sále v Konventu a na přilehlých chodbách se představí více než 40 českých a slovenských tvůrců a designérů s autorskou módou, originálními šperky, bio kosmetikou, hračkami a mnoha dalšími výrobky. O týden později, 9. a 10. prosince, vyrazte od 16:00 do 21:00 na Večerní divadelní prohlídky nazvané Legendami žďárského kláštera a zámku. Osobně se potkáte s historickými osobnostmi od zakladatelů po zámeckého správce Ulricha a užijete si předvánoční atmosféru v historických prostorech. Zážitek z prohlídek umocní projekce z Muzea nové generace, které je držitelem ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě, a které byste při návštěvě zámku neměli vynechat.

Nové Město na Moravě a zima patří k sobě. V běžkařském srdci Vysočiny se pravidelně pořádají mezinárodní závody a každoročně se sem sjíždí tisíce milovníků zimních sportů. Spojte návštěvu s některou z vánočních akcí, které se zde chystají. V sobotu 26. listopadu přijďte na Vratislavovo náměstí oslavit přicházející advent, poslechnout si proslovy místních farářů, podívat se na rozsvěcení vánočního stromečku a zazpívat si koledy. Součástí oslav bude i další bohatý doprovodný program. V sobotu 10. prosince se na náměstí uskuteční Farmářský trh s vánoční tématikou a Vánoční trh. Nakoupíte tu kvalitní lokální potraviny a produkty jako je maso a vejce s místních statků, perníčky, med nebo pivo z novoměstského pivovaru Hejkal. Těšit se můžete také na uměleckého kováře, výrobky z ovčí vlny, proutěné zboží, dřevěné hračky a adventní dekorace. Pořídit si zde budete moct také vánoční stromek, jmelí a ozdoby.

Za vánoční výzdobou do Třebíče a Světlé nad Sázavou

Pokud se každý rok nemůžete dočkat, až se ve městech rozzáří adventní výzdoba, zajeďte se podívat do Třebíče, které na vás dýchne tu pravou vánoční atmosféru. Ve městě plném historických památek, z nichž je několik dokonce zapsáno na Seznamu UNESCO, se začínají chystat na období adventu už několik týdnů dopředu. Po dvou letech rekonstrukcí se velká část oslav vrací na centrální Karlovo náměstí, kde se můžete těšit na ozdobený stromeček, betlém a od 9. až do 22. prosince na vánoční trhy.  Od 9. do 17. prosince zde bude nachystaná i Ježíškova pošta. Jedinečnou Vánoční procházku, při které si projdete město a objevíte krásnou adventní výzdobu s mnoha zvukovými a světelnými efekty chystají každoročně ve Světlé nad Sázavou. Procházka se otevírá pro návštěvníky první adventní neděli. Nově se do adventního programu zapojí také zámek Světlá.

Vysočina plná betlémů – jedinečná Betlémská cesta v Třešti nebo živý betlém v Telči

Telč je město s nezaměnitelnou, ve vánočním čase až pohádkovou, atmosférou. Historické jádro, kterému dominuje zámek a náměstí lemované gotickými a renesančními domy s malebným podloubím, ve kterém se ukrývá spousta kaváren, cukráren a restaurací, je od roku 1992 cennou městskou památkovou rezervací zapsanou na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V pátek 2. prosince přijeďte na náměstí Zachariáše z Hradce přivítat Mikuláše. Součástí bude Vánoční trh, rozsvícení vánočního stromu a vánočního osvětlení města nebo vystoupení místních dětí. Víkend před Štědrým dnem, 17. a 18. prosince se zde představí Živý betlém. Komponovaný pořad telčských folklorních souboru vychází z biblického příběhu o Ježíškovi a je sestavený ze staročeských lidových koled, říkadel a tanců. V autentických kostýmech se za doprovodu živé hudby představí v sobotu v 17:00 a v 18:15 a v neděli ve 14:00 a v 15:00 několik desítek účinkujících.

Město Třešť, které si v dětství oblíbil Franz Kafka, obklopené rybníky a zalesněnými kopci Českomoravské vrchoviny návštěvníky láká historickým jádrem s malebnou židovskou čtvrtí a Kozím pláckem, empírovou synagogou nebo zámkem, který slouží zároveň jako luxusní hotel. Třešť je neodmyslitelně spjatá také s betlemářstvím. Současníci stejně jako jejich pradědečkové tu každý rok budují ve svých komorách, dílnách a garážích unikátní betlémy, které si každoročně přijíždí prohlédnout tisíce návštěvníků.  Betlémy si můžete prohlédnout v  období od 26.12 do 2.2. Kromě tradičních míst v třešťských domácnostech jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo na zámku. Tradiční výstava betlémů se uskuteční v Muzeu Vysočiny v Schumpeterově domě a můžete si ji prohlédnout po celý rok.

Více informací na www.vysocina.eu