Čtvrtina Evropanů přiznává, že se jim nelíbí jejich svatební fotografie

Čtvrtina Evropanů přiznává, že se jim nelíbí jejich svatební fotografie

15. 8. 2024 Vyp Od norbert007

Rostoucí trend na svatbách: Téměř třetina Evropanů pořádá pro své svatební hosty soutěž o nejlepší fotografii pořízenou smartphonem

Nový výzkum odhaluje rostoucí trend v pořizování svatebních fotografií – 25 % Evropanů přiznává, že se jim jejich svatební fotky nelíbí. Zatímco 29 % budoucích novomanželů se rozhodlo nemít na svatbě profesionálního fotografa, více jak každý třetí pár (36 %) prozradil, že zvažuje oslovit místo fotografa někoho z přátel, kdo umí dobře fotografovat chytrým telefonem.

Vliv sociálních sítí na tento velký den je zřejmý – vyhledávání „profesionálního svatebního fotografa“ za posledních deset let kleslo o 9 % a 46 % Evropanů uvádí, že se jim líbí flexibilita a kreativita tvůrců obsahu, kteří používají smartphony k pořizování fotografií v den svatby.

Téměř polovina dotazovaných (49 %) se domnívá, že odvětví svatební fotografie potřebuje zmodernizovat, a 39 % Evropanů plánuje využít nebo již využilo speciální svatební web nebo hashtag, aby shromáždili od svých hostů ty nejlepší záběry svatebního dne.

Více než čtvrtina (29 %) respondentů navíc zvažuje, že k zachycení vzpomínek na svůj velký den použijí výhradně fotografie pořízené hosty. A téměř třetina respondentů (31 %) by pro svatební hosty zorganizovala soutěž o nejlepší fotografii.

Výzkum zadaný společností HONOR, globální technologickou značkou, zdůrazňuje vlastnosti fotoaparátů nové řady smartphonů H200. Ty díky funkcím umělé inteligence pořizují bezkonkurenční fotografie zachycující světlo a stíny v kvalitě digitální zrcadlovky. Díky pokročilým funkcím, včetně funkce AI Eraser, mohou uživatelé přirozeně odstraňovat předměty nebo osoby v pozadí a vytvářet tak čistší a krásnější fotografie.

16 % respondentů uvedlo, že největším zklamáním jejich velkého dne byly svatební fotografie, dále výběr hostů (12 %) a místo konání (11 %). Někteří respondenti mají pocit, že čekali na své svatební fotografie příliš dlouho (13 %), na další působí jejich fotografie nemoderně (13 %) nebo trapně (11 %).

Lauren Prichard, tvůrkyně obsahu ve společnosti Social Brides Club, k výsledkům výzkumu uvádí: „Pořizování svatebních fotografií chytrým telefonem se bezesporu stalo součástí svatebního průmyslu. Obrovskou výhodou je, že výstup je dodán do 24 hodin, což znamená, že páry mohou svůj svatební den okamžitě prožít znovu a ihned ho sdílet na sociálních sítích. Máme na paměti, jak moc je důležité získat „dechberoucí záběr“ pro pochlubení se na sociálních sítích – toho nejdůležitějšího instagramového příspěvku čerstvých novomanželů. Profesionální svatební fotografie a videa budou mít vždy své místo, ale dodání těchto výstupů může trvat až šest měsíců. Pořizování fotografií smartphony je tak ideálním doplňkem.

Fotografie pořízené chytrým telefonem jsou syrovějším a přirozenějším způsobem zachycení svatebních vzpomínek, na který jsme více zvyklí. Na svatbě se toho děje spoustu a většina párů chce mít co nejvíce vzpomínek. Každou událost, které se účastníme, fotíme a natáčíme na náš telefon. Takže když si nás najmete jako fotografy pro svůj výjimečný den, nic nepromeškáte. Některé páry používají QR kódy rozmístěné po místě konání, aby povzbudily hosty k nahrávání jejich fotografií prostřednictvím odkazu, nebo dokonce používají aplikace, které fungují jako digitální fotoaparát na jedno použití.“

Aby hosté mohli na svatbách pořizovat co nejlepší fotografie, podělila se Lauren také o své osvědčené tipy, jak pořídit smartphonem dokonalý snímek.

1. Vyčistěte si čočku: Na toto lidé velmi často zapomínají. Vždy mějte po ruce malý hadřík na brýle z mikrovlákna nebo ještě lépe ubrousek na čočky, abyste mohli čočku očistit. Pokud nemáte nic po ruce, otřete čočku o oblečení. Znečištěná čočka fotoaparátu způsobí, že fotografie budou rozmazané, a to se nedá napravit. Chceme mít vždy čisté a ostré snímky.

2. Přemýšlejte nad pozadím: Vyhněte se přeplněnému prostoru a nechte své objekty pózovat tak, aby bylo vidět krásné místo, které si pár pro svůj svatební den vybral. U spontánnějších snímků, nad kterými máte menší kontrolu, použijte k vylepšení fotografií a odstranění nežádoucích objektů v pozadí nástroj AI Eraser.


3. Vyhněte se protisvětlu: Nikdy neumisťujte fotografované osoby před okno tak, aby za ně dopadalo světlo. Způsobí to přeexponovanost snímků. Vždy mějte objekty otočené čelem k oknu, aby světlo dopadalo na jejich obličeje.


4. Využijte slunce ve svůj prospěch: Mnoho fotografů dává za slunečných dnů přednost fotografování ve stínu, protože je to pro portréty lichotivější. Nicméně, pokud jde o pořizování fotografií chytrým telefonem, je přímé sluneční osvětlení ideální. Fotografujeme mnoho svateb po celé Evropě, takže jsme se naučili používat slunce ve svůj prospěch.

5. Udělejte více záběrů: Nikdy nepořizujte pouze jednu fotografii. Moderní chytré telefony jsou schopny pořídit v krátkém čase velké množství snímků, což znamená, že si můžete vybrat ten nejlepší. Pomůže vám také funkce vylepšení skupinové fotografie, která rozpozná zavřené oči a opraví je tak, aby byly otevřené.

Martin Pipek, ředitel marketingu z HONOR Česká republika říká:Trendy v oblasti fotografování se neustále vyvíjejí a výsledky našeho průzkumu ukazují, že lidé hledají nové způsoby, jak pořídit co nejlepší fotografie, a to i ve svatební den. Ve společnosti HONOR víme, jak důležité je zachycení dech beroucích snímků, zejména při velkých příležitostech jako je svatba. Nová řada H200 využívá fotografickou přesnost řízenou umělou inteligencí, která zajišťuje, že můžete zachytit všechny strany fotografovaného objektu, rozlišuje možnosti pro zachycení portrétů, pozadí a také osvětlení pro dokonale vyvážené snímky.“

Smartphone H200 Pro se může pochlubit funkcí Group Photo Enhance, která dá vašim hostům výhodu v soutěži o nejlepší svatební fotografii. Funkce využívá také technologii „Multi Frame Synthesis“, která inteligentně rozpozná snímek, na kterém má osoba zavřené oči nebo špatným úhlem zkreslený obličej, a aktualizuje ho lepším snímkem, čímž zajistí vždy dokonalou skupinovou fotografii. Řada H200 nastavuje nový standard pro portrétní fotografii, a to i ve váš velký den. Navštivte www.honor.com/cz, kde se dozvíte více.