Nejlepší fotky z dovolené? Pár základních tipů, jak na to

Nejlepší fotky z dovolené? Pár základních tipů, jak na to

12. 8. 2024 Vyp Od norbert007

Dnes už si může krásné fotky z dovolené přivézt každý. Díky mobilním telefonům, které mají často skvělé foťáky, už vlastně ani není potřeba s sebou vozit klasický aparát. Ale jak to, že jsou přesto některé fotky lepší než jiné? Podívejte se na pár jednoduchých pravidel, které je potřeba dodržovat. Uvidíte, jak to možná i vašim fotkám prospěje.

Připadá vám, že mají vaše kamarádka, bratr nebo kolegyně fotky z dovolené hezčí než vy, ale nevíte, čím by to mohlo být? Třeba se nesoustředíte na jedno ze základních pravidel, které pořizování krásných snímků mobilem obnáší. Divili byste se, kolik lidí je nezná, nedodržuje, a přitom jsou úplně snadná!

  • Vyčistěte si čočku

„A přitom taková blbost,“ jak se u nás hezky říká. Je až s podivem, kolik nepovedených záběrů má na svědomí čmouha na čočce. Takže první pravidlo zní, před focením je vždycky všechny vyčistěte, alespoň tričkem.

  • Vyberte zajímavý úhel

Když se vám někde něco líbí, ať už je to krásný výhled, netradiční architektura nebo děti hrající si v bazénu či v moři, pokuste se nad pojetím snímku nejprve zamyslet. Pokud na to máte čas, samozřejmě. Každý záběr lze vyfotit jinak, osobitě. Nechcete mít přeci úplně stejnou fotku z Benátek, jako má úplně každý, ne? Zkuste netradiční úhel – co třeba od země, z podřepu? Nebo nechejte v popředí fotky kousek trávy, listí – ostrost však nechejte na vašem objektu zájmu. Zajímavé je také od vašeho cíle poodejít, použít zoom, a pak výslednou fotku oříznout.

  • Hlídejte si, co všechno máte (a nemáte) v záběru

Ještě před tím, než stisknete spoušť, prolítněte očima, co všechno na fotce bude. Nebo jestli tam náhodou něco nechybí. Nemá třeba někdo useknutý kus hlavy? Není ta taška se suvenýry, kterou má váš protějšek v ruce, zbytečná? Co se třeba trochu posunout, aby tam nebyl ten odpadkový koš nebo ta skupinka turistů vzadu? Pozor také na to, aby lidem na fotce „nerostlo“ něco z hlavy, například strom, lampa, časté jsou také „kloboučky“ ze střech domů v pozadí.

Kdybyste to přeci jen neuhlídali, vybrané mobilní telefony, například novinky z řady OPPO Reno12, mají k dispozici funkce umělé inteligence, které vám nechtěné objekty či osoby v pozadí pomohou smazat. OPPO využívá AI Eraser, díky kterému už romantické záběry z pláže nebude kazit nikdo další.

  • Vždycky zaostřete

Navzdory obecnému přesvědčení, že to není potřeba, zaostřete. Vždycky. To jedno poklepání na obličej na displeji už vás tolik času stát nebude. A rozdíly jsou někdy až nečekané. A ano, v případě osob vždycky ostřete na obličej nebo oko, jestli pořizujete blízký záběr. Samozřejmě tohle platí v případě, že váš záměr není jiný a osoby (nebo třeba budovy) chcete mít spíše v pozadí a rozmazané.

  • Když fotíte, řekněte to

Ne nadarmo se říkávalo „Pozor, vyletí ptáček!“ Pokud někoho fotíte, až už je to jedna osoba nebo jejich skupinka, vždycky na to před stisknutím spouště upozorněte. Pokaždé se najde někdo, kdo má zavřené oči, mluví nebo se dívá jinam. O zatažených břichách nemluvě, že. Je tady zkrátka potřeba oboustranná spolupráce.

V případě, že však bude skupinka neukázněná, ani tehdy nemusí být vše ztraceno. Smartphony OPPO Reno12 Pro a OPPO Reno12 5G využívají ještě další funkci umělé inteligence, AI Best Face. Pokud jsou na snímku minimálně tři osoby, a to mluvíme i o selfies, funkce dokáže několik za sebou jdoucích variant fotek porovnat a dopracovat tu nejlepší z nich tak, aby všichni vypadali co nejlépe. Třeba i tak, aby neměl nikdo zavřené oči.

  • Pokud fotíte selfie, nedívejte se jen na sebe

Je to přirozené. Když si fotíme selfie, máme tendence sledovat jen sami sebe. Ale jestliže jste za snímek zodpovědní, zkuste hodit očkem i po ostatních. Koukají třeba všichni do fotoaparátu? To je totiž třeba. A pozor, fotoaparát nerovná se displej telefonu. Na takových fotkách to pak vypadá, že se každý dívá jinam. Displej slouží jen ke kontrole. A o to, aby na fotkách vypadali všichni stejně krásně, nejen ten, který je fotoaparátu nejblíže, se postará třeba funkce AI Clear Face, kterou mají nové telefony OPPO Reno12 Pro a Reno12 5G. To jsou věci!

  • Portrétní režim

Většina mobilních telefonů má k dispozici portrétní režim focení. Tak se ho nebojte využít! A to nejen pro případ osob, ale prakticky čehokoli, co máte jen trochu blízko – třeba zmrzliny, květin, pejska nebo dortu na oslavě. Výsledky jsou parádní. Už během pořizování snímku si pohrajte se clonou. Ta určuje, jak moc bude pozadí vašeho objektu rozostřené. Čím vyšší clona, tím menší rozmazání. A to pak ovlivní výsledný záběr, nemusí to být pokaždé stejné.

Výborné jsou na to mobilní telefony, které během focení portrétů využívají zoom, přiblížení. Díky němu si jakoby „přitáhnete“ pozadí k vašemu objektu – to se hodí třeba u vzdálených budov, výhledů a tak podobně. V praxi už to pak nebude třeba vaše dítko a malinký zámeček někde v dálce.

V rámci portrétů pak novinka OPPO Reno12 Pro profesionální zážitek posouvá ještě dál, a to díky 50Mpx teleobjektivu portrétního fotoaparátu právě s dvojnásobným optickým zoomem. K tomu přidává rovněž 50Mpx selfie kameru s automatickým ostřením. To jsou, panečku, portréty!

  • Využívejte možností telefonu

Všichni chtějí v mobilech supr foťáky, ale pak je nepoužívají. Většina z nás mobil prostě vezme, stiskne spoušť a hotovo. Využívejte však všech možností, které vám váš telefon nabízí! Některé telefony už v sobě mají profesionální režim, díky kterému můžete ručně nastavit řadu parametrů, co výsledný snímek úplně změní. Mezi tyto parametry patří už zmíněná clona, ale i čas, expozice nebo třeba ISO. Pohrajte si s nimi a uvidíte, jakých výsledků a různých variant můžete dosáhnout.

  • Úprava, ořez

Každá fotka si zaslouží oříznout, říkají fotografové. A je to pravda, vyzkoušejte to. Zároveň využijte vestavěných aplikací vašeho telefonu pro editaci fotek. Kromě ořezu tady mluvíme o jejich doostření, případném stažení expozice, vytažení stínů nebo třeba o doladění barevného profilu.

To by šlo, ne? Chce to jen trochu praxe, ale především na těchto pár drobností myslet. A uvidíte, jak vám každá vaše fotka prokoukne.