Desáté místo pro Lindu Dokoupilovou na Mistrovství Evropy třídy ILCA 4

Desáté místo pro Lindu Dokoupilovou na Mistrovství Evropy třídy ILCA 4

25. 4. 2023 Vyp Od norbert007

O víkendu skončilo mistrovství Evropy třídy ILCA 4 v Cadizu. Linda Dokoupilová z Jachtklubu Brno vybojoval skvělé 10. místo a byla devátá z Evropanek.

ILCA4 je olympijská loď pro juniory jen s menší plachtou, než mají ILCA 6 a ILCA 7, na kterých na olympiádě závodí ženy a muži. První dva dny závodu byly velmi větrné, ale ve druhé polovině byl vítr spíš slabší od 3 do 6 m/s a k tomu často nepříjemné vlny z moře.

„Linda závodila velmi dobře. V několika rozjížďkách se jí podařilo postupně vylepšit svou pozici a díky tomu neměla takřka celý závod úplně špatný dojezd. To bylo důležité, protože se v závodě se škrtala jen jedna rozjížďka. Zároveň jezdila vyrovnaně jak v silném, tak ve slabém větru a velmi se jí dařily také starty. To rozhodlo, že zajela tak dobrý výsledek,“ hodnotil reprezentační trenér Štěpán Novotný.

Kristýna Flosmanová z TJ Jiskra Třeboň, které vyšel začátek závodu – po prvním dnu byla dokonce na 3. místě, se ve slabém větru v závěru propadla až na 56. místo. „Bylo to hlavně kvůli horším startům a ve slabém větru je pak velmi těžké dosáhnout dobrého výsledku,“ uvedl trenér.

Jak na houpačce se dařilo Janu Bělíkovi a Michalu Raisovi, kteří skončili stejně jako Tatiana Bělunková ve stříbrné skupině. V bronzové skupině závodili Jan Valenta, Jak Kříž a Lukáš Krč.

„Jsem velmi rád za výsledek, který Linda dokázala zajet. Je to obrovský úspěch nejen její, ale celého týmu. Ostatní závodníci díky tomu vidí, že je reálné bojovat o první desítku. Při tréninku jsou všichni podobně rychlí. V některých podmínkách byl někdo rychlejší, jindy zase ne. Pro Lindu, Kristýnu, Michala a Jana Bělíka to byl vrchol sezony ve třídě ILCA 4 a nyní je čeká přechod na ILCU 6, na které se v červenci zúčastní juniorského mistrovství světa a Evropy, což jsou zároveň nominační závody na WS Youth Worlds, které se jede v prosinci v Brazílii,“ uzavřel Štěpán Novotný.

Během mistrovství se vyhlašoval také loňský EurILCA Europa Cup – mezi dívkami ve třídě ILCA 4 zvítězila Linda Dokoupilová! Vyhrála zbrusu novou plachtu.

Výsledky našich závodníků na mistrovství Evropy:

Třída ILCA 4 dívky (161 lodí)

10. Linda Dokoupilová Jachtklub Brno

56. Kristýna Flosmanová TJ Jiskra Třeboň

109.Tatiana Bělunková YC Baník Ostrava

Třída ILCA 4 kluci (225 lodí)

113. Jan Bělík JK Sokolov

116. Michal Rais SK Štětí

158. Jan Valenta YC CERE

174. Jan Kříž SK Štětí

215. Lukáš Krč JK Prostějov