Tažné zařízení

Tažné zařízení

2. 8. 2022 Vyp Od norbert007

Tažné zařízení je pro mnohé z nás nepostradatelným pomocníkem, někdo jej nemá na vozidle vůbec. Proč mít tažné zařízení?

Co je tažné zařízení?

Většina tažných zařízení je ve formě silné ocelové tyče, která se připevňuje ke spodní straně rámu vozidla nebo obytného vozu, který je táhne. Druhý konec je zakončen kulovým šroubením, které se připojuje ke spojovacímu zařízení přívěsu nebo přijímači pro dokončení spojovacího systému. Vzhledem k tomu, že ploché tažení je způsob, kdy všechna kola přívěsu nebo automobilu, který má být tažen, leží rovně na zemi, má použití tažné tyče mnoho výhod oproti jiným tažným systémům.

K čemu slouží tažné zařízení?

Tažné háky slouží k tažení jiného vozidla, přívěsu nebo obytného vozu. Jedná se o zařízení, které je připevněno k rámu vozidla a tvoří polovinu tažného systému a druhý konec lze použít k tažení různých nákladů.

  • Tažné zařízení můžete použít k tažení jiného vozidla – obvykle se používají k odtahování rozbitých vozidel.
  • Tažné zařízení využijete i k tažení přívěsu s plošinou sloužící k přepravě aut, lodí, nebo i nějaké těžké techniky.
  • Tažné zařízení lze také použít s uzavřenými přívěsy – systém se obvykle používá pro přepravu menších přívěsů pro hospodářská zvířata nebo koně.
  • Tažné zařízení můžete využít i k tažení karavanu nebo malého obytného vozu.

Tažné zařízení https://www.tazne-rameder.cz/tazne-zarizeni/ používané pro ploché tažení je jednou z jednodušších konfigurací, které si můžete koupit a namontovat pro zahájení tažení, a to samo o sobě poskytuje tomuto systému některé významné výhody. Nejdůležitější výhodou této konfigurace jsou počáteční náklady. Použití tažné tyče pro tažení naplocho vyžaduje minimální úpravy vozidla. Od začátečníka tedy nevyžaduje příliš mnoho znalostí a ještě méně investic – např. do tažných vozíků nebo přívěsů.

Tažné zařízení využijete snadno

Vhodné tažné zařízení s nástavcem nebo otočným hákem v kombinaci s dalšími náležitostmi, jako jsou bezpečnostní řetězy a tažné osvětlení, jsou téměř vše, co potřebujete k tažení přívěsu. Prodejny prodávají kompletní tažné sady pro každé vozidlo. Pravděpodobně bude mít vše, co potřebujete, a je navíc nebudete muset nikoho žádat, aby vám pomohl s instalací a nastavením. Po seřízení tažného zařízení je jednou ze silných stránek systému také skutečné pohodlí při jeho používání. Polohování tažného zařízení je téměř nejrychlejším systémem pro připojení a odpojení vozidla, protože není nutné vykládat přívěs nebo tažený vůz z odtahového vozu. Stačí odpojit a můžete vyrazit dál.