Maliny a ostružiny – lahodné obohacení zahrady

Maliny a ostružiny – lahodné obohacení zahrady

29. 7. 2022 Vyp Od norbert007

Maliník je silně zakořeněný keř dorůstající výšky až 2 metrů. Většina druhů má stonky pokryté trny a doprovází je medonosné bílé květy. Maliny kvetou od května do srpna. Maliny nemají rády mráz a dávají přednost slunným a teplým místům.

Plody jsou ceněny pro svou chuť a široké využití v kuchyni. Dají se jíst syrové a jsou ideální jako ozdoba dortů a sladkostí. Z ovoce lze připravovat různé zavařeniny, například džemy a šťávy plné vitaminů, jako jsou C, E a B6. Malinové keře na zahradě ocení v létě děti – nic nechutná tak dobře jako ovoce utržené při hře. Lze je také přidat do chladivé limonády.

Pěstování – kde, jak a kdy?
Maliny mají rády slunné a teplé místo. Jejich skutečný potenciál se projeví, když nejsou vystaveny přílišnému větru a mrazu. Během silných mrazů se vyplatí postarat se o malinový keř zabalením do slaměné podložky. Půda pod keřem by měla být dobře propustná – zároveň by bylo dobré, aby dokázala zadržet dostatek vody pro přežití rostliny. Půdní reakce by měla být kyselá, pH kolem 6,5. V případě méně úrodných půd je vhodné je před výsadbou sazenic maliníku řádně připravit a pohnojit je speciálními hnojivy a komposty. Při nákupu sazenic se vyplatí vsadit na spolehlivého prodejce – rostliny by měly mít dobře vyvinutý kořenový systém, díky kterému je lze okamžitě zasadit do země. Podezřele vypadající listy nebo výhonky by měly vzbudit zvýšenou pozornost. Větší porosty lze rozdělit do řádků se vzdáleností asi 1,5 metru mezi jednotlivými řádky a vzdáleností 50 cm mezi samotnými sazenicemi. Tím se zajistí dostatek prostoru pro vývoj kořenů a zajistí se, že se plantáž po rozrůstání nezmění v nevyzpytatelný keř. Nejvhodnější doba pro výsadbu je na podzim nebo brzy na jaře, ale nezapomeňte, že při podzimní výsadbě je třeba rostliny řádně seříznout. Maliny mají rády hnojiva a kompost, proto se vyplatí je používat ve správných dávkách, abyste dosáhli co nejlepších výnosů. Důležitou roli hraje pravidelná zálivka – půdu nesmíte nechat zcela vyschnout, zejména v horkém počasí nebo když rostlina roste na méně příznivé půdě. Výhony maliníku by se měly dvakrát ročně prořezávat. Obvyklý řez se provádí brzy na jaře, aby se odstranily zmrzlé a zaschlé výhony. Vyplatí se také seříznout boční výhony, které rostlině pomohou se šířit. Podzimní řez připravuje rostlinu na zimu a zabraňuje šíření chorob.

Ceny malin závisí na oblíbenosti dané odrůdy, množství a chuti plodů a úpravách, jako je úplné odstranění trnů. Při nákupu sazenic pro zahradu je dobré mít na paměti, co od kupovaných rostlin očekáváte.

Ostružina, neboli podceňovaný bratranec maliny
Ostružina, nazývaná také ostružiník, se v zahradách vyskytuje ve srovnání s maliníkem poměrně vzácně. Ostružiník je vytrvalý keř, který má přirozeně trny. Nic však není ztraceno, mezi mnoha druhy lze najít i takové, které mají snížené nebo zcela redukované množství trnů. Stonky ostružiníku jsou dlouhé, dorůstají délky 2-5 metrů. Plody se objevují od června do září. Stejně jako maliny chutnají skvěle natrhané z keře nebo podávané s cukrem, jako za starých časů. Jsou zdrojem vitaminů A, C, K a vlákniny. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku ve formě koktejlů, zavařenin, šťáv a zálivek na dorty, můžete do svého těla propašovat mnoho důležitých vitamínů.

Ostružiny – pěstování
Ostružiník je rostlina, která roste silně do stran, při výsadbě je vhodné zajistit velké, asi 2-3metrové rozestupy mezi sazenicemi. Nejlepší doba pro výsadbu je na podzim nebo brzy na jaře. Stejně jako maliny mají ostružiny rády slunné a teplé stanoviště, snesou však i lehký stín. Jsou odolnější vůči půdě – nejlépe rostou v úrodné půdě, ale daří se jim i v písčité půdě. Půda by měla být dobře propustná a kyselá. Ostružiny je třeba pravidelně zalévat. Aby se zabránilo nadměrnému odpařování vody, lze půdu pod rostlinou pokrýt kůrou. Ve druhém roce po výsadbě je třeba ostružiny radikálně prořezat, což povede k zahuštění výhonů a většímu množství plodů. Na jaře se odřezávají staré výhony a postranní výhony a může se také snížit počet plodících výhonů. Ostružiny mají rády dusíkatá a draselná hnojiva. Vyplatí se je použít v období dozrávání ovoce, protože pomohou získat uspokojivé a chutné plody. Před příchodem zimy by se měla rostlina zmohutnit, tj. kolem hlavního výhonu by se měla navršit hromada zeminy, která ho částečně ochrání před nízkými teplotami.

Sazenice malin a ostružin najdete v obchodě Moravské sady, který se zaměřuje na vysokou kvalitu výrobků a spokojenost zákazníků. Sazenice jsou určeny jak pro sady, tak pro pěstování v malých zahradách.