Znáte čisté ghíčko? Čím je tak vyjímečné?

Autor: eva dne: St, 10/25/2017 - 07:02.

Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28692","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet… Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28693","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"300"}}]]

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína. Ghíčko ideální ve spojení s léčivými bylinami, kdy získá tělo z jejich účinků největší prospěch.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28694","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"582"}}]]

Ta tvrdí, že ghí napomáhá:
trávení,
upravuje hladinu lipidů a cholesterolu,
vyživuje nervové buňky,
podporuje učení,
posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost,
napomáhá detoxikaci,
omlazuje,
má hojivé účinky.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28695","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Namažte to zažívání
Znáte ghí? Je to čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu. Kyselina máselná působí protizánětlivě ve střevech a pomáhá udržovat hladinu inzulinu. Díky zvýšenému obsahu vitamínů A, D, E a K, ghí ocení také lidé trpící záněty zažívacího traktu i alergií na lepek. Vydrží až rok bez lednice. Ghí je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, má vysoký kouřový bod – 250°C. Vydrží až rok, nemusí se chladit. Má blahodárné účinky na vaše zdraví. A v neposlední řadě krásně voní a dobře chutná.Vyrobeno v Čechách. Cena: 150 Kč/ 220 ml a 355 Kč/ 720 ml.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28696","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"450"}}]]

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28697","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"450"}}]]

Zdroj: www.ceskeghicko.cz