Zimní recepty od Karolíny Kamberské

Autor: eva dne: Pá, 11/17/2017 - 07:14.

Ochutnejte nové zimní recepty od Karolíny Kamberské, které připravila ve spolupráci se značkou Fino. Mezi recepty najdete polévku na zahřátí, trochu tradice a něco sladkého na závěr.

Polévka z pečených rajčat a paprik
Suroviny:
• 700 g pevných dobrých rajčat
• 3 masité červené papriky
• 1 cibule
• šťáva z půlky citronu
• 500 ml zeleninového vývaru
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl a pepř
• 1 lžička balzamikového octa
• dle chuti 1 lžíce třtinového cukru
• malá hrst lístků čerstvého oregana

K podávání:
4 střední bagety, podélně rozpůlené, potřené olivovým olejem a rozpečené

Postup:
Troubu rozpalte na 230°C. Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i se spodní alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout. Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno. Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej. Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte cca 20 minut. Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru. Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana. Přikusujte rozpečené bagety.

 [[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29964","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"320"}}]]

Vinná klobása s cibuládou + jemný bramborový salát
Suroviny:
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 červené cibule
• 3 lžíce třtinového cukru
• 1,5 dcl červeného vína
• 2 lžíce balzamikového octa
• 1 lžička sušeného tymiánu
• sůl a pepř
• 500 g vinné klobásy
• 4 lžíce hladké mouky
• řepkový olej na opékání

Postup:
Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte. Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka - v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte. V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy - nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou. Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

Jemný bramborový salát:
Suroviny:
• 1 kg brambor typu A
• 4 lžíce vinného octa
• sůl a pepř
• 4 vejce
• 1 lžíce hořčice
• 2 dcl kysané smetany
• svazek pažitky nebo 3 jarní cibulky nebo kombinace obojího

Postup:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky. Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vám vznikne hladká pasta. Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit - chuť by měla být dostatečně výrazná. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29965","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"316"}}]]

Ovocný chlebíček
Suroviny:
• 120 g sušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas)
• 3 lžíce tuzemského rumu
• 250 g hladké špaldové mouky
• 1 prášek do pečiva
• 2 drcené hřebíčky
• 1 lžička mletého zázvoru
• 2 lžičky mleté skořice
• dřeň z 1 vanilkového lusku
• 50 g mandlí, vyloupaných
• 70 g různých ořechů (nesolených)
• 50 g hořké čokolády
• 160 g změklého másla + na vymazání formy
• 70 g medu, tekutého
• 70 g třtinového cukru
• 1 banán
• 4 vejce
• strouhanka na vysypání formy

Na polevu:
• 180 g moučkového cukru
• 3 lžičky horké vody
• 4 lžičky citronové šťávy

Postup:
Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo. Troubu si rozpalte na 160°C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj pak přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte.V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách - zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.

Zdroj: Fino