Zdravé recepty pro vánoční pečení z vymazlenéné kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Autor: eva dne: St, 11/15/2017 - 06:15.

Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?

Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Vyslyšeli jsme přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.

Druhý díl vznikl na základě ohlasů nadšených čtenářů. Ti dokonce mohli rozhodovat o obálce druhého dílu. “I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.

Celozrnná vánočka
Nutriční informace na 1 porci: 267 kcal 6 g bílkovin 37 g sacharidů 11 g tuků

Suroviny:
220 ml vlažného mléka
1 balíček sušeného droždí
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
80 g třtinového cukru
špetka soli
2 žloutky + 1 žloutek na pomazání
vánočky
100 g rozinek
100 g plátkových mandlí

Postup:
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.

Vanilkové rohlíčky
Nutriční informace na 1 kus: 47 kcal 1 g bílkovin 4 g sacharidů 3 g tuků

Suroviny:
300 g celozrnné špaldové mouky
100 mletých vlašských ořechů
200 g másla (pokojové teploty)
1 vejce + 1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
20 g stévie na obalení

Postup:
Do větší mísy prosyjeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, žloutky a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové folie. Těsto dáme odležet do lednice a to nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků nebo použijeme formu na rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170–180 °C. Pečeme cca 10–15 minut. Hotové rohlíčky obalujeme ještě teplé v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.

TIP:
Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.

Špaldová linecká kolečka
Nutriční informace na 1 kus: 64 kcal 1 g bílkovin 6 g sacharidů 4 g tuků

Suroviny:
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky
(+50 g na pomoučení válu)
160 g másla
3 žloutky
60 g třtinového cukru
120 g chia marmelády*

Postup:
Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet do druhého dne. Druhý den těsto prohněteme rukama a na pomoučeném vále vyválíme, vykrajujeme kolečka, která skládáme na plech s pečicím papírem. Kolečka dáme péct do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme po dobu 10 minut.

TIP:
Špaldová kolečka můžete obalit v sušeném rýžovém mléce nebo sypké stévii.

 

*Recept na chia marmeládu
Nutriční informace na 1 porci: 67 kcal 2 g bílkovin 8 g sacharidů 3 g tuků

Suroviny:
350 g jahod
3 lžíce chia semínek
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky nastrouhané kůry z bio citronu

Postup:
Jahody rozmixujeme dohladka. Smícháme s chia semínky, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Přelijeme do sklenice a dáme do lednice do druhého dne ztuhnout. Druhý den už můžeme s marmeládou pracovat tak, jak potřebujeme.

 

Žitné perníčky
Nutriční informace na 1 kus: 84 kcal 1 g bílkovin 11 g sacharidů 4 g tuků

Suroviny:
400 g žitné mouky
3 žloutky
130 g másla
100 g medu
130 g třtinového cukru*
90 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Postup:
Všechny ingredience zpracujeme ve velké míse v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem. Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 175 °C po dobu 10–12 minut dozlatova.

TIP:
Perníkové koření můžete připravit i doma – stačí smíchat 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce mletého zázvoru, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky muškátového oříšku a 1 lžičku mletého hřebíčku. Třtinový cukr má úplně stejné vlastnosti jako cukr bílý. V pečení se kvalitní třtinový cukr používá kvůli své trochu odlišné chuti a schopnosti lépe se rozpouštět a vstřebat do těsta.

Arašídové košíčky
Nutriční informace na 1 kus: 161 kcal 4 g bílkovin 7 g sacharidů 13 g tuků

Suroviny:
200 g kvalitní hořké čokolády
90 g arašídového másla*

Postup:
Čokoládu nalámeme do kovové misky nebo hrnce a rozpustíme nad vodní lázní. Do každého papírového košíčku dáme 2 lžičky rozpuštěné čokolády a košíčky dáme do mrazáku alespoň na 10 minut. Košíčky vyndáme z mrazáku a doprostřed každého z nich dáme lžičku arašídového másla, polijeme dalšími 2 lžičkami čokolády a dáme opět do mrazáku na dalších 10 minut.

TIP:
K arašídovému máslu můžete před plněním košíčků přimíchat 2 lžíce strouhaného kokosu.

*Recept na domácí arašídové máslo
Suroviny:
400 g nesolených arašídů
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (můžeme použít i arašídový)
1 lžíce tekutého medu
špetka soli (můžeme vynechat)

Postup:
Arašídy přemístíme do výkonného mixéru. V první části mixujeme na plný výkon po dobu 20 vteřin, abychom mixér nepřetěžovali  a nezavařili. Až se z arašídů vytvoří „pudr”. Pokud nám část arašídů zůstává přichycená na mixéru, tak je špachtlí shrneme dolů, aby se rozmixovaly všechny.  Do mixéru přidáme 1 lžíci medu s olejem a solí a vše mixujeme znovu na plný výkon po dobu cca 1 minuty. Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat víc medu nebo soli. Pro tekutější konzistenci můžeme přidat i více kokosového oleje.  Nakonec mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo. Arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.

TIP:
Pro přípravu crunchy arašídového másla nechte stranou část arašídů (cca 100 g), rozmixujte je nahrubo a přimíchejte k hotovému arašídovému máslu.

Kokosové tyčinky v čokoládě
Nutriční informace na 1 kus: 126 kcal 2 g bílkovin 7 g sacharidů 10 g tuků

Suroviny:
100 g loupaných mandlí
(namočených přes noc ve vodě)
100 g strouhaného kokosu
60 g rýžového sirupu (medu nebo
jiného sirupu)
40 g kokosového oleje
100 g kvalitní hořké čokolády

Postup:
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v lednici.

TIP:
Z těsta nemusíte dělat hranoly, ale můžete ho rovnoměrně rozprostřít do formy (15 x 15 cm), polít hořkou čokoládou, dát na 2 hodiny do lednice a poté krájet na kostky. Rýžový sirup na rozdíl od jiných sirupů neobsahuje fruktózu. Je o něco méně sladký než med.

Zdroj: Jíme zdravě s Fitrecepty