Zajímavosti ze světa chipsů

Autor: eva dne: Út, 10/10/2017 - 09:01.

Věděli jste, že Inkové měřili čas pomocí vaření brambor? Dokonce používali jejich tenké plátky k léčení neduhů. Opravdová bramborová revoluce však nastala v 19. století, kdy se začaly vyrábět bramborové chipsy. V průběhu let se z nich stala pochoutka evokující zábavu s přáteli, pohodu u filmu nebo jen svačinku bez dlouhé přípravy. Každý má svou oblíbenou příchuť, ale málokdo ví o kuriozitách a rekordech spojených právě s tímto zlatavým pokrmem.

Trocha z historie
Chipsy vznikly jako truc nerudnému zákazníkovi v americké restauraci. Ten nechal několikrát vrátit pečené brambory do kuchyně s tím, že jsou příliš tlusté. Kuchař, jménem Crum, se proto rozhodl, že brambory nakrájí na nesmírně tenké plátky, osmaží je na oleji a posolí. K jeho překvapení byl zákazník ohromen. Restaurace poté pokrm zařadila do stálého menu a pochoutka dostala název Saratoga Chips. První chipsy byly prodávané pouze v restauracích. Průkopnicí na poli bramborových lupínků byla Laura Scudders. Ta, co by majitelka fabriky, přišla s nápadem lupínky balit do celofánových pytlíků. Tím se pochoutka dostala i na obchodní pulty. Jejich sláva začala do zbytku světa pronikat na počátku 20. století. Vliv měla stále rostoucí nabídka příchutí, ale i tvarů. Během druhé světové války byla výroba lupínků zakázaná, protože byly považovány za „zbytečnou“ potravinu. To zapříčinilo, že se po válce staly ještě oblíbenějšími.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27693","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"326"}}]]

Největší, nejšustivější, nejdražší…
Největší pytlík chipsů na světě byste nejspíš neunesli, váží totiž stejně jako malé auto. Jak dlouho by asi trvala jeho konzumace průměrným jedlíkem? Rekordman z Maďarska, který spořádal 77 gramový pytlík bramborových lupínků za pouhých 7,96 sekund, by si s ním pravděpodobně poradil poměrně rychle.

Americká společnost vyrábějící chipsy přišla na trh s ekologickým obalem, který se v přírodě zcela rozloží. Bohužel se s nadšením spotřebitelů nesetkal. Materiál byl příliš šustivý. Konzumenty to natolik iritovalo, že lupínky v tomto obalu téměř úplně přestali kupovat a společnost byla nucena vrátit se k původní obalové metodě.

Nejdražší chipsy prodává švédský pivovar, který vyrobil jejich speciální limitovanou edici. Koupit je můžete za 499 švédských korun, což je zhruba 1400 českých korun. Za tyto peníze dostanete luxusní krabičku, ve kterých se skrývá pět exkluzivních bramborových lupínků.

Na chuť se naopak zaměřili v Číně, zemi plné překvapení a kuriozit. V regálu lze najít Lay´s s příchutí kiwi, borůvek, cappuccina a spousty dalších. Pomyslnou zlatou medaili za nejdivnější příchuť by ale nejspíš vyhrály Lay´s s příchutí Cajunská veverka z Velké Británie. Kromě exotických příchutí existují i chipsy bez jakékoliv příchutě, tedy i bez soli.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27694","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"338"}}]]

Tak trochu jiné využití
Přestože jsou chipsy symbolem gastronomie a spojují se hlavně s večerní pohodou u filmu, nemusí tomu tak být pokaždé. Například Jackie Joyner-Kersee, bývalá americká sportovkyně, několikanásobná mistryně světa i olympijská vítězka v sedmiboji a skoku do dálky, v dětství trénovala s pytlíky od chipsů naplněnými pískem. Ty si uvázala ke kotníkům a skákala s nimi na dvorku do dálky. Zřejmě tato metoda fungovala, protože je považována za jednu z nejlepších sportovkyň v historii ženské atletiky.

Zdroj: Lay´s