Velikonoce v italském stylu

Autor: eva dne: Pá, 03/23/2018 - 13:21.

Itálie je kolébkou módy, skvělé kuchyně, dobrého vína, rozmanité architektury ale také křesťanské víry. K církevním tradicím patří oslavy Velikonoc především jako uctění památky zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ačkoliv je původ velikonočních svátků pro všechny stejný, v různých evropských státech se zvyky a především typické pochutiny liší. Pojďme se podívat, jak právě Italové, kteří jsou papežskému státu, a dalo by se tedy říci i Kristu „nejblíže“, tento svátek slaví.  

Co se průběhu velikonočních oslav týče, je to v Itálii velmi podobné jako u nás. Na některé zvyky je ale kladen důraz více a slavnostní hostina vychází z typických tamních surovin. Vše začne Květnovou (Palmovou) nedělí. Na rozdíl od našich jívových jehněd ji Italové věnují olivovým ratolestem. Na velký pátek, tedy poslední postní den, utichnou zvony ve znamení smutku Kristova ukřižování a lidé vycházejí do ulic a konají různé průvody. Bílá sobota se nese v duchu příprav na Velkou noc. Chystají se domácí těstoviny, vyrábí se ozdoby a pečou se sladkosti. Hlavním svátkem je v Itálii Velikonoční neděle - Pasqua. Po mši, které se často zúčastní i lidé, co do kostela běžně nechodí, následuje tradiční hostina v rodinném kruhu. Začíná se různými druhy předkrmů, nechybí mozzarella di bufala, parmská šunka, toasty s játrovým a houbovým ragú (crostini), opečený chleba s nasekanými rajčaty (bruschetta), rolky z carpaccia plněné krémovým sýrem a pažitkou, nebo třeba nakládaná zelenina či olivy. Typickým předkrmem pocházejícím z jižní Itálie je tzv. Casatiello. Jedná se o slanou bábovku z kynutého těsta, plněnou šunkou, slaninou a sýrem, na kterou je před pečením vloženo několik syrových vajec i se skořápkou.

Po drobných předkrmech následuje první chod, což jsou vždy tradiční těstoviny. Mohou být buď s ragú, nebo jen s rajčatovou omáčkou, ve které se několik hodin vařilo hovězí maso a vepřová žebírka. Někteří Italové dokonce podávají dva druhy těstovin, nejprve krátké těstoviny (pasta corta) a pak dlouhé těstoviny (pasta lunga). Oblíbené jsou též lasagne či zapečené těstoviny v troubě s rajčaty, mozzarellou, kuličkami mletého masa, parmazánem a plátky natvrdo uvařených vajec. Jako druhý hlavní chod se obvykle podává jehněčí nebo kůzlečí maso. Peče se kýta, nebo žebírka, se špenátem a opékanými brambory. Maso je připravováno buď na hořčici, rozmarýnu, s malými cibulkami nebo s mátovým pestem. Způsobů je mnoho a každý si rád najde svou vlastní originální techniku.

Konečně se dostáváme ke sladkému. Symbolem italských Velikonoc je kromě beránka holubice – La Colomba. Hovoříme o nejtypičtějším tamějším velikonočním zákusu. Jde vlastně o bábovku upečenou ve tvaru holubice, plněnou kandovaným ovocem, posypanou cukrem a celými mandlemi. Častým velikonočním pokrmem jsou také preclíky. Jejich zkroucený tvar má představovat založené ruce při modlitbě. A nesmí chybět ani různě velká čokoládová vajíčka, které údajně pochází právě z Itálie. Poslední den Velikonoc, tedy na Velikonoční pondělí (Pasquetta), pak Italové chodí do přírody a pořádají pikniky a venkovní party.

Pokud jste milovníky italského jídla a chtěli byste si některý z pokrmů vyzkoušet doma připravit, máte hned několik možností, kde nakoupit pravé italské suroviny. Vedle tradiční sítě obchodů Wine Food Market je možnost také v centru Prahy v bistru restaurace Bianco e Nero nebo online na webu Gustini.

Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce