Užijte si jahodovou sezónu s lahodnými recepty

Autor: eva dne: Ne, 06/11/2017 - 07:30.

Užijte si letní jahodou sezónu a vyzkoušejte jeden ze čtyř receptů. Nestíháte jahody spotřebovat? Udělejte si z nich lahodnou marmeládu nebo džem a mlsejte zdravě i v zimě!

Fit dortík s tropickým ovocem
Suroviny:
300 g cereálních sušenek
150 g hořké čokolády
500 g měkkého tvarohu
200 g bílého jogurtu
50 g moučkového cukr
50 g cukru s limetkovou příchutí Vitana
10 g dortového želé s příchutí tropic Vitana
40 g limetkové šťávy

Postup:
Čokoládu rozpustíme a přisypeme válečkem podrcené sušenky. Takto připravenou hmotou naplníme dno formiček a necháme ztuhnout v chladu. Poté zalejeme jogurtovo - tvarohovým krémem (smícháme tvaroh, jogurt, cukr a limetkovou šťávu). Před podáváním nazdobíme tropickým ovocem a zalijeme Dortovým želé s příchutí tropic Vitana.

Panna cotta s jahodami
Suroviny:
250 ml smetany
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr Vitana
15 g dortového želé s příchutí jahoda Vitana
1 balíček Džemfix 2:1 Vitana

Postup:
Všechny suroviny svaříme a poté přidáme želatinu, kterou jsme si nechali nabobtnat ve studené vodě. Na konec vlijeme druhou část smetany, promícháme a nalijeme do skleniček. Vychladíme a podáváme s jahodami povařenými s Džemfixem.

Jahodový dortík s mascarpone
Suroviny:
1 světlý korpus
jahodový krém
250g jahod
50g cukru krupice
1 vanilkový cukr Vitana
10g dortového želé s příchutí jahoda Vitana
200ml šlehačky
Jahody rozmixujeme a přidáme krupicový a vanilkový cukr. Poté zlehka přimícháme dortové želé. Našlehanou šlehačku plníme do formiček vyplněných korpusem a necháme vychladit. Pak připravíme mascarpone krém.
mascarpone krém
300g mascarpone
50g medu
50ml smetany

Postup:
Mascarpone, med a šlehačku vyšleháme do pevné pěny, kterou nastříkáme na vychlazenou jahodovou pěnu, opět dáme vychladit a následně poklademe jahodami a zalijeme jahodovým želé Vitana. Na úplná závěr rozpustíme 100g bílé čokolády ve vodní lázni nebo za pomoci mikrovlnné trouby rozmícháme a rozetřeme buď na celofán nebo na 3D folii na čokoládu, necháme ztuhnout a pak rozkrájíme na kousky, kterými obložíme dort po stranách.

Jahodovo – malinový džem
Suroviny:
200g malin
200g jahod
1 vanilkový cukr Vitana
1 cukr s limetkovou příchutí Vitana
100 ml vody
70g cukr krupice
1 Džemfix 2:1 Vitana

Postup:
Všechny suroviny dohromady povaříme a na závěr přidáme Džemfix 2:1. Povaříme dalších 5min a naléváme do zavařovacích skleniček. Pro lepší přilnutí víčka ještě za horka skleničku s džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jak zdravě mlsat nejen v létě
Víte, že zavařeniny, ovocná želé a džemy jsou zdravou variantou pro celoroční mlsání? O to více ty, které jsou připravené s láskou z natrhaného ovoce a s kvalitními přísadami. Nezapomínejme, že zavařování ovoce je jednou z nejtradičnějších forem konzervace potravin. Jahodová sezóna právě začala, takže je čas si užít skvělé letní dorty i začít s přípravou domácích marmelád. Maliny, jahody, rybíz, angrešt nebo borůvky - všechny plody vaší zahrádky či nasbírané v lese můžete použít buď v moučnících, nebo si je uschovat do skleniček v podobě marmelád. Samozřejmě ty zdravé a kvalitní.

Želé teď, marmeládu na později
Od června jsou na trhu novinky od Vitany - Džemfix a Dortové želé. S těmito pomocníky na zpracování ovoce se příprava letních dobrot výrazně usnadnila. Oba výrobky obsahují agar, proto jsou ideální přísadou do moučníků a džemů pro vegetariány a milovníky zdravé stravy. Džemfix je ideální při přípravě marmelád a džemů. Dortová želé je vhodné použít při přípravě lahodných letních moučníků.

Ovocné koktejly a letní Mojito dokonale ochutí další vitanská novinka - Třtinový cukr s limetkou., který také umí dodat příjemnou svěží chuť koláčům a dortům.

Co je agar
Agar je zjednodušeně přírodní rostlinná „želatina“, která pochází z mořské řasy a obsahuje vápník, hořčík, kyselinu listovou a jód. Má blahodárný účinek na zažívání, navíc je bez kalorií. Kvůli zlepšení trávení se agar konzumuje například rozmíchaný ve vodě. Kromě pozitivních zdravotních účinků má agar jednu velkou výhodu - perfektně želíruje.  Díky těmto vlastnostem je čím dál oblíbenější při „zdravém“ zavařování ovoce a přípravě želé všech druhů. Želíruje opravdu účinně, proto stačí použít malé množství v porovnání s klasickou živočišnou želatinou. Navíc želatina z agaru vás mile překvapí svou vláčností a jemností. Od teď můžete zavařovat zdravě i bez návštěvy specializované prodejny se zdravou výživou.

Džemfix 2:1 25 g
Želírující látka do marmelád rostlinného původu s obsahem agaru. Cena: 19,90 Kč

 

Dortové želé s příchutí jahod 10 g
Dortové želé s jemnou příchutí jahod je rostlinného původu a obsahuje agar.  Želé má velmi jemnou, křehkou strukturu. Díky agaru perfektně „drží“. Cena: 9,90 Kč

Dortové želé s příchutí tropic 10 g
Dortové želé s jemnou příchutí tropického ovoce je rostlinného původu a obsahuje agar. Želé má velmi jemnou, křehkou strukturu.  Díky agaru perfektně „drží“. Cena: 9,90 Kč

Třtinový cukr s limetkou 15 g
Dodá příjemnou svěží chuť koláčům a dortům, ideální i jako přísada do Mojita.  Cena: 5,90 Kč 

Zdroj: Vitana

Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce