Uzavřený cyklus jídla: podělte se o bioodpad i přebytky ze zahrádky!

Autor: eva dne: So, 09/30/2017 - 06:03.

Online komunitní mapa mapko.cz pomáhá propojovat zahradníky i ty, kteří mají zájem o sezónní a lokální potraviny s minimem obalů a transportu. Díky projektu mapko.cz je snadné domluvit se s nejbližším pěstitelem či komunitní zahradou a nabídnout jim domácí bioodpad, který po zkompostování poslouží při pěstování rostlin. Lidé si mezi sebou mohou vyměňovat zahrádkářské zkušenosti, přebytky ze zahrady anebo žížaly, které jsou pro procesy vermikompostování nezbytné.

Fungování komunitní mapy rozvíjí Jakub Reichl, grantista Roku jinak Nadace Vodafone ve spolupráci s organizací Kokoza.

Bioodpad jako surovina
Biologicky rozložitelné odpady tvoří významnou část domovního odpadu, důsledným tříděním můžete podstatně snížit obsah odpadu v popelnici. Velmi efektivním způsobem, jak bioodpad doma využít, je založení kompostu – ať už klasického, nebo skladného „indoorového“ vermikompostéru, který se vejde do každého bytu. Anebo si pomocí komunitní mapy mapko.cz najít v sousedství někoho, kdo váš bioodpad rád zkompostuje za vás! Bonusem vznikajícím při třídění bioodpadu a jeho následným kompostování je vznik humusu, který je pro neocenitelným zdrojem výživy pro zahrádku.

Bioodpad – co lze zkompostovat?
Do bioodpadu patří veškeré rostlinné zbytky, které domácnost vyprodukuje, včetně čajových sáčků, kávového lógru, starého pečiva či skořápek od vajíček. Dále do něj můžete dávat i podestýlku domácích býložravců. Do kompostu určitě nepatří živočišné zbytky, neprospějí mu ani rostliny napadené různými chorobami, exkrementy masožravých zvířat nebo popel z uhlí či cigaret.

Sezónní a místní potraviny od sousedů
Urodilo se vám více, než jste schopni spotřebovat? Anebo si naopak chcete užít voňavých rajčat ze zahrádky, medu od včelaře z okolí nebo s láskou vypěstované bylinky? V obou případech pomůže mapko.cz.

„Přístup k lokálním potravinám není pro typického městského člověka úplně snadný. Ale právě nástroje, jako je naše mapa, to lidem umožňují,“ říká Jakub Reichl. „Podle stále rostoucího počtu uživatelů se potvrzuje, že se lidé chtějí vrátit k přirozeným věcem, jako je pěstování na zahrádce.“

Mapko.cz si mohli vyzkoušet návštěvníci Zahradní slavnosti v pražské Komunitní zahradě Vidimova, kteří testovali fungování „Dobré kredence“, tedy místa, na kterém lze nabízet i odebírat domácí produkty. Do budoucna se na mapko.cz objeví další místa, která budou vznikat dle přirozené nabídky a poptávky. Pro potřeby městského zahradníka vzniká benefiční e-shop, na kterém pořídíte kompletní výbavu od vermikompostérů přes hnojiva, hmyzí hotely, vyvýšené záhony až po kuchařky, které poradí, jak úrodu nejlépe zpracovat.

Zdroj: www.mapko.cz

Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce