Uctěte svatého Martina husou a královským ležákem

Autor: eva dne: Pá, 10/27/2017 - 07:05.

Krušovičtí sládci letos uvařili limitovanou edici královského nefiltrovaného ležáku za studena chmeleného, kterým všichni milovníci piva mohou připít svatému Martinovi k svátku. A na stole samozřejmě nesmí chybět ani pořádná husa s knedlíkem a se zelím! Nefiltrovaný ležák za studena chmelený ji díky studenému dochmelení a vyšší hořkosti skvěle doplňuje.

Majitelé restaurací v celé České republice narazí sudy v den svátku svatého Martina 11. listopadu. Celkem ho pivaři budou mít k dispozici 700 hektolitrů. Nefiltrovaný ležák za studena chmelený je charakteristický svou jedinečnou vůní a chutí čerstvého Žateckého poloraného červeňáku. Ležák má obsah alkoholu 5,5 % a 12,8 % objemu extraktu původní mladiny.

Chmel je koření piva. A studené chmelení umožňuje charakter piva krásně zvýraznit. U krušovického za studena chmeleného ležáku se zároveň podařilo docílit vynikající pitelnosti a nefiltrovaná varianta je zajímavou možností ochutnat toto pivo tak, jak je běžně můžeme pít pouze v pivovaru,“ konstatoval vrchní sládek a ředitel Královského pivovaru Krušovice Michal Rouč. Královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený představuje pivo v jeho nejryzejší podobě – takové, jak si ho užívali naši předci.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28859","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"421","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Hospody a restaurace, kde se bude královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený čepovat, budou vybaveny propagačními materiály. Na existenci piva tak upozorní plakáty, stojánky na stolech se spoustou informací a další materiály. Seznam hospod bude viset na www.krusovice.cz.

Svátek svatého Martina naši předkové spojovali s odpočinkem po celoroční práci, kdy definitivně přichází zima – vždyť Martin přijíždí na bílém koni a občas přiváží i první sníh. Začíná hodování a na stole nechybí vykrmená a do zlatova upečená husa. Upéct si ji můžete podle přiloženého receptu.

Pivaři v Brně a okolí dostanou 80 hektolitrů „svého“ Svatomartinského nefiltrovaného ležáku. Tento ležák je nejvíc opečovávané pivo ze starobrněnského pivovaru. Jde o nepasterizovaný a nefiltrovaný ležák, který má typické zlatavé zakalení způsobené živými pivovarskými kvasnicemi. Obsahuje tak významné množství vitamínu B. Právě díky kvasnicím má typickou plnou chuť s jemným nádechem připomínajícím chléb. Do sudů se stáčí ručně. V provozovnách, kde se nabízí, musí být dodržovány speciální podmínky pro uchování jeho čerstvosti.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28860","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Svatomartinská husa s bílým zelím a jablky
Svátek svatého Martina se nezadržitelně blíží a jeho oslava je neodmyslitelně spjata s přípravou husy se zelím a domácím knedlíkem. Tu nejlépe doplní pivo s vyšší hořkostí. A přesně takové letos uvařili krušovičtí sládci. Jedná se o limitovanou edici královského nefiltrovaného za studena chmeleného ležáku, kterým mohou milovníci piva nejen připít svatému Martinovi, ale také ho použít k přípravě té pravé sváteční pochoutky.

Ingredience:
Husa
3 středně velká jablka
Kmín
Sůl
340 g hlávky bílého zelí
300 g jablek
350 ml piva Krušovice – ležák za studena chmelený
400 ml vody
3 polévkové lžíce medu
Šťáva z jednoho citronu
Sůl
2 kávové lžíce kmínu
30 g másla

Postup:
Očištěnou husu dobře osolíme vně i vevnitř. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a vložíme dovnitř husy, aby se při pečení nepropadala hruď. Dáme do pekáče, posypeme kmínem a pečeme asi 2,5 hod v horkovzdušné troubě na 180 °C. Při pečení stále podléváme a přeléváme výpekem, do kůže pícháme vidličkou, aby se všechen tuk vypekl. Poté sundáme pokličku a dopečeme 30 min při 250°C na horním pečení. Zelí nakrájíme na drobné nudličky nebo nastrouháme. Dáme do hrnce, zalijeme pivem a vodou, osolíme, přidáme kmín, med i šťávu z citronu a vaříme bez pokličky do změknutí. Mezi tím si oloupeme jablka, odstraníme jádřinec a nakrájíme na drobné kostky. Jakmile je zelí měkké a voda a pivo téměř vyvařené, přidáme jablka a povaříme 5 minut pod pokličkou. Poté odstavíme z plotny, vezmeme máslo přímo z lednice a pomalu rozpustíme ve zbytku šťávy na zahuštění. Podáváme s kynutým nebo karlovarským knedlíkem a zapíjíme krušovickým ležákem nebo svatomartinským vínem.

Zdroj: Krušovice