Tři chutné recepty na podzimní džemování

Autor: eva dne: So, 11/11/2017 - 07:14.

roba džemů není disciplína jen na léto. Naopak, využijte dlouhé podzimní večery a připravte si s výrobky značky Labeta „home made“ výborné marmelády a džemy a naplňte si spíže na zimu.

Všechny jsme pro vás napřed navařili a vyzkoušeli a ručíme za prvotřídní chuťový zážitek. Pokud seženete krásné zavařovací skleničky, pěknou látku na přikrytí víček a kousek lýka nebo přírodního provázku na mašličku, poslouží vám vaše s láskou vyráběné produkty i jako originální vánoční dárek pro kamarádky, kolegyně či babičky. Na skleničku můžete vyrobit i vlastní etiketu a osobní přání.

Že zdobení na lahvičky nemáte čas shánět. I s tím si v Labetě poradili za vás. Přihoďte si jednoduše dekorační sadu do košíku. Pokud přípravky pro přípravu džemů a marmelád už nyní v obchodech nenajdete, nezoufejte, veškerý sortiment celoročně nakoupíte na e-shopu www.labeta.cz.

Ananasový džem s kardamomem
Co potřebujete:
1 kg očištěného ananasu
2 g kardamomu, kůru
z 1 citronu (ideálně BIO)
citronovou šťávu podle chuti
1 balení
Želírovacího cukru 4:1 Labeta (nebo Třtinového želírovacího cukru 4:1).

Postup:
Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Tip:
Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29681","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Dýňový džem se skořicí
Co potřebujete:
1 kg dýně
Skořicový cukr Labeta
Želírovací cukr 2:1 Labeta
citronová šťáva podle chuti

Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr Labeta, Želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29682","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Švestkový džem s kakaem a čokoládou
Co potřebujete:
1 kg švestek
4 g kakaa
hořká čokoláda dlechuti
kůra z 1 (BIO) citronu
Želírovací cukr 4:1 Labeta.

Postup:
Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Tip:
I když použijete kyselejší švestky, Želírovací cukr 4:1 Labeta by měl bohatě dostačovat ke skvělému výsledku i chuti.

Zdroj: Labeta