Tradiční český puding, jak ho neznáte

Autor: eva dne: So, 06/10/2017 - 07:35.

Kdo by nemiloval již od dětství pudingy? Jaká byla Vaše oblíbená příchuť? Klasická vanilka nebo čokoláda? Možná v některých z vás vyvolávají pudingy jistou míru nostalgie a vzpomínek na dětství. Vybrat si můžete z několika variant klasických příchutí vanilka či čokoláda ale i z mnoha dalších příchutí.

Vychutnat si je můžete i dnes v BIO kvalitě a dokonce a bez lepku. V dnešní době, kdy stále přibývá alergií a ekzémů, a to nejen u dětí, bychom měli více přemýšlet o tom, co jíme a co tělu každý den dopřáváme. Na to už přišlo mnoho z nás, a proto své stravovací návyky měníme a více si všímáme etiket u každého výrobku. Těch českých atestovaných se bát nemusíme. Společnost Amylon vyrábí BIO a bezlepkové produkty již od roku 2011. Bio vanilkové a čokoládové pudingy bez lepku mají jemnou konzistenci a vynikající a intenzivní chuť. Tyto pudingy jsou perfektní jak samy o sobě, tak i jako suroviny pro přípravu dezertů, dortů či moučníků.

Bio vanilkový puding bez lepku Amylon (40 g za 16,50 Kč)

Bio puding čokoládový bez lepku Amylon (40 g za 13,90 Kč).

Puding vanilkový bez lepku Amylon (40 g za 10,90 Kč)

Puding  čokoládový bez lepku Amylon (40 g za 10,90 Kč)

Pokud zatoužíte po opravdu poctivém a chutném pudingu, zvolte osvědčený a tradiční puding.

Puding s příchutí vanilka Amylon (37 g  za 3,90 Kč)

Puding s příchutí čokoláda Amylon (40 g  za 4,50 Kč)

Milujete Panna Cottu? Určitě vyzkoušejte BIO Panna Cotta bez lepku Amylon (40 g za 28,90 Kč).

A jak ji připravíte?
Obsah sáčku a jednu lžíci BIO třtinového cukru důkladně rozmícháte ve 250 ml smetany ke šlehání. 200 ml mléka přivedete k varu, přilijete směs se smetanou a povaříte 2 minuty. Vlijete do dezertních misek vypláchnutých studenou vodou a necháte vychladnout do úplného ztuhnutí (cca 2 hodiny). BIO Panna Cottu pak můžete servírovat v miskách nebo ji vyklopit opatrně na dezertní talířek, polít ovocnou či čokoládovou omáčkou a ozdobit čerstvým ovocem a mátou. Místo třtinového cukru lze použít BIO citronový cukr Amylon, který obsahuje nastrouhanou kúru z chemicky neošetřených citrónů. Panna Cotta je pak krásně osvěžující.

Mnohé hospodyňky již vědí, že jejich nápadité, tradiční, ale i moderní dezerty vytvořené rychle a snadno s pudingy od Amylonu ocení nejen rodina, ale i přátelé a návštěvy! Připravte si s námi rychlé pundigové řezy. 

Pudingové řezy
Suroviny:
500 g listového těsta
1000 ml mléka
2 x Puding s příchutí vanilka Amylon
100 g cukru krystalu
600 g meruněk

Postup:
Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a podélně rozkrojíme. Jeden plát těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem a propícháme vidličkou. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 190 stupních pečeme asi 15 minut. Mléko, pudingový prášek a cukr rozmícháme a za stálého míchání povaříme asi 3 minuty. Necháme mírně zchladnout a pak nalijeme část na upečený plát těsta. Meruňky rozkrojíme a položíme na krém řezem dolů. Přelijeme je zbylým pudingovým krémem a zakryjeme zbylým plátem těsta, který propícháme vidličkou. Opět vložíme do trouby a pečeme při 180 stupních ještě asi 40 minut. Pak koláč necháme zcela vychladnout a nakonec nakrájíme na řezy.

Historie firmy Amylon
Škrobárenství v českých zemích před válkou, po válce, ale i po dobu socialistické etapy, bylo reprezentováno značkou Amylon, která se skládala z bramborového květu a písmene „A", což představuje název AMYL - škrob.

1891 - První pudingy
Tradice firmy sahá až do konce 19. století. V této době se Christian Pešek pustil do průmyslového zpracovávání brambor. V jeho práci poté pokračoval od roku 1891 švagr František Malinský, který postupně skupovat další škrobárny a z malé továrničky vybudoval silný podnik.

1912 - Založení firmy
K roku 1912 se datuje založení samotné firmy Amylon. Ta vznikla fúzi škrobárnami v Nížkově a Přibyslavi.

1945 - Součást národního podniku
Po druhé světové válce se ronovský závod stal součástí národního podniku Amylon Havlíčkův Brod, později státního podniku Škrobárny. Ten byl privatizován po částech a současný Amylon vznikl jako samostatná akciová společnost v roce 1994. Společnost zprivatizovala i ochrannou známku Amylon, patřící k městu Havlíčkův Brod a zejména k baleným výrobkům z nedalekého výrobního provozu Ronov nad Sázavou.

1994 - Privatizace a vznik akciové společnosti
Státní podnik Škrobárny zprivatizoval i ochrannou známku Amylon, patřící k městu Havlíčkův Brod a zejména k baleným výrobkům z nedalekého výrobního provozu Ronov nad Sázavou.

2012 – Sto let na trhu
V roce 2012 oslavila naše firma neuvěřitelných 100 let na trhu. Jsme právem hrdí na tuto skutečnost a chceme poděkovat všem našim zákazníkům, že právě díky nim můžeme toto výročí oslavit.

Výrobky Amylon koupíte je v řetězcích prodejen Albert, Tesco a Billa, ve zdravé výživě nebo na  e-shopu www.amylon.cz.