Recepty na adventní čas a Vánoce

Autor: eva dne: St, 11/08/2017 - 06:06.

Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné výrobky vhodné i pro přípravu tradičních i netradičních vánočních receptů. Mezi nejpoužívanější patří Kysaná smetana z Valašska a Bílý jogurt z Valašska, ze kterých jsou připraveny i následující recepty. Tyto výrobky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni a navíc se řada z nich pyšní oceněními za oblibu mezi spotřebiteli.

„Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během vánočních svátků," říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.

Vánoce patří spolu s Velikonocemi k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavnost Narození Páně připadá tradičně na 25. prosince a Vánoce se v římskokatolické tradici slaví od jejího předvečera (večer 24. prosince) do svátku Křtu Páně (první neděle po 6. lednu, resp. 13. leden). První záznamy oslav Vánoc křesťany pocházejí ze 4. století z Říma. V Česku a dalších zemích s převládající římskokatolickou tradicí začíná oslava Vánoc na Štědrý den, 24. prosince, kdy je předvečer (vigilie) vánoční slavnosti. Samotné Vánoce podle křesťanské tradice (respektující starší židovskou zvyklost počítání nového dne od soumraku) začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. K Vánocům se pojí množství lidových tradic, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Ve 20. a 21. století jsou Vánoce v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje, rodiny a lásky, který lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení.

Vánoční jablečný štrúdl
Ingredience na těsto:
400g hladké mouky
200g rostlinného tuku
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň:
2kg jablek
100g mletého máku
100g vlašských ořechů
cukr krystal
100g rozinek
skořicový cukr
strouhanku
mléko

Postup:
Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl  na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29609","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Linecké pečivo
Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g tuku
60 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
citronová kůra
trochu Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
zavařenina na slepování

Postup:
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout, potom vykrajujeme libovolné tvary a v předehřáté troubě pečeme. Hotové slepujeme pikantní zavařeninou.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29610","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"338","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Vánoční tvarohová štola dle Mlékárny Valašské Meziříčí
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
2 vejce
150 g tuku na pečení
150 g cukru nebo sladidla
100 g rozinek
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
100 g rozpuštěného másla
100 g mandlí
lžička citronové kůry
sůl

Postup:
Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem veselé a šťastné Vánoce!