Postřižinský ležák z čerstvého chmele bude na čepu jen pár dní

Autor: eva dne: Pá, 10/13/2017 - 06:01.

Jak je známo, všechny suroviny včetně chmele jsou nejlepší čerstvé, a proto lze jednou do roka využít potenciál zeleného chmele a vyrobit z něj jedinečnou várku. Proto od pátku 13. října budete moci v restauracích, kde je na čepu Postřižinské pivo, ochutnat Postřižinský ležák z čerstvého chmele. Ovšem pouze po dobu cca 10 dní.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27944","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"270"}}]]

Pivo z čerstvého zeleného chmele je tak trochu sváteční záležitostí, lze ho totiž vyrobit pouze jednou v roce, v době sklizně. Čerstvé chmelové hlávky obsahují až 80 procent vody, proto se musí ihned po očesání usušit a správně skladovat pro další zpracování, aby si zachovali co nejvíce účinných látek, které mají značný vliv na výslednou chuť piva.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27945","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"599"}}]]

Postřižinský ležák z čerstvého chmele se vyrábí z žateckého poloranného červeňáku. V tomto případě čerstvý chmel pochází z vlastní ukázkové chmelnice Postřižinského pivovaru v Nymburce. Zelený chmel se během procesu vaření přidává až na úplný konec, čímž vzniká unikátní várka v tomto případě dvanáctistupňového světlého ležáku. V Nymburce letos tohoto výjimečného piva s plnou chutí a příjemnou hořkostí uvařili 135 hektolitrů. „Pivo z čerstvého chmele se často objevuje již na konci září u příležitosti Dnů českého piva, my jsme ho chtěli nechat uležet 6 týdnů ve sklepě tak, jak se správně má, proto bude ve vybraných restauracích k dispozici od 13. října,“ říká sládek pivovaru Bohumil Valenta.

Zdroj: www.postriziny.cz