Podzimní recepty od Karolíny Kamberské

Autor: eva dne: Čt, 10/05/2017 - 06:56.

Připravte si podzimní dobroty dle receptů Karolíny Kamberské.

GRATINOVANÝ PÓREK SE ŠUNKOU
Suroviny:
4 pórky
200 g brambor
1/2 lžičky soli
čerstvě drcený pepř
1 bobkový list
2 lžíce másla
1–2 lžíce olivového oleje
6 plátků šunky
3 vejce
100 g smetany ke šlehání
100 g ementálu
pažitka na ozdobu

Postup:
Z pórků odkrojte kořínky a zavadlé listy. Pórky podélně nařízněte a pořádně propláchněte vodou. Vodu vytřepejte a nakrájejte je na špalíky velké asi 3 cm. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Obojí dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byl pórek s bramborami sotva ponořený, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a pořádnou lžíci másla. Vařte asi 10 minut s napůl odklopenou poklicí.Voda se má výrazně zredukovat. Zapékací misku vymažte zbylým máslem. Vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou a rovnoměrně je rozprostřete. Povrch trochu posypte pepřem, pokapejte olivovým olejem a poklaďte pokrájenou šunkou.  Vajíčka lehce prošlehejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypte hrubě nastrouhaným sýrem a hrubě drceným pepřem. Pečte v horní třetině trouby asi půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.

ČEVAPČIČI S DOMÁCÍM AJVAREM
Suroviny:
1,2 kg jemně mletého hovězího
a vepřového masa v poměru 3 : 1
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1–2 lžičky směsi koření čubrica
50–100 ml perlivé vody
1 lžička jedlé sody
rostlinný olej na potření

K podávání:
1 velká cibule
4 placaté balkánské chleby nebo
pita chleby
pár listů salátu, nemusí být
ajvar a sýrová pomazánka (viz dále)

Postup:
Smíchejte 2–3krát jemně semleté maso se solí, pepřem a čubricou. Přidejte trošku perlivé vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout. Rozpalte grilovací pánev a lehce ji potřete olejem (můžete použít i gril nebo troubu). Z masa vytvarujte v dlaních malé podlouhlé válečky. Čevapčiči pečte několik minut, aby bylo ze všech stran opečené. Podávejte je v rozkrojeném balkánském chlebu, posypané jemně nakrájenou cibulí a listy salátu. Chleby předem prohřejte – třeba položené řeznou plochou přímo na čevapčiči, díky tomu i nasáknou trošku šťávy a chuti. Jezte s ajvarem a sýrovou pomazánkou.

SÝROVÁ POMAZÁNKA
Suroviny:
125 g smetanového sýra
50 g změklého másla
60 g sýra feta
50 ml smetany ke šlehání
1–2 lžíce zakysané smetany
sůl dle chuti

Postup:
Do nádoby mixéru vložte smetanový sýr, změklé máslo a fetu, přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu. Vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte, případně ještě dochuťte solí a pomazánku uložte v chladu přikrytou až do doby podávání.

DOMÁCÍ AJVAR
Suroviny:
3 kg červených špičatých paprik
150 ml oleje
sůl dle chuti
1 feferonka nebo kajenský pepř dle chuti

Postup:
Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne. Pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny. Pravidelně míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.

LEVANDULOVÉ KUŘECÍ KOUSKY A ŠŤOUCHANÁ DÝNĚ
Suroviny:
1 celé kuře nebo 8 kousků kuřete
po 1 lžíci sušené levandule,
rozmarýnu a tymiánu
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
cca 150 ml růžového vína
několik plátků citron

Postup:
Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte). Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek. Vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat. Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“. Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

ŠŤOUCHANÁ DÝNĚ S PARMAZÁNEM
Suroviny:
1 kg máslové dýně
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
4 snítky tymiánu
2 lžíce másla
4 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:
Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte. Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.

PAŠTIČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA S UZENOU RYBOU
Postup:
500 g chlazeného listového těsta
trocha hladké mouky na vál
1 vejce
hrst lístků rukoly
hrst cherry rajčátek, nejlépe barevných

Na náplň:
200 g mascarpone
100 g zakysané smetany
2 lžíce citronové šťávy
2 šalotky
sůl a čerstvě mletý pepř
200 g masa uzené ryby (makrela,
kapr, úhoř apod.)

Na pesto:
3 hrsti rukoly
100 ml olivového oleje
1 stroužek česneku, oloupaný
30 g mletých loupaných mandlí
špetka soli
20 g strouhaného parmazánu

Postup:
Těsto vyválejte na vále poprášeném moukou na plát silný 3–4 mm a připravte si dvě kulatá vykrajovátka. Jedno o průměru 4–6 cm, druhé o 1 cm menší. Větším vypichujte z těsta kolečka a tím menším vykrojte středy přesně z poloviny z nich. Plná kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a postupně je potírejte rozšlehaným vejcem. Na každé potřené plné kolečko položte kolečko s vykrojeným vnitřkem (vlastně kroužek), a i ta potřete vajíčkem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C (pokud nechcete mít paštičky příliš šišaté, nepoužívejte horkovzduch). Po deseti minutách by měly být paštičky krásně zlatavé a vyběhlé. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout. Mají-li vyboulený střed více, než je žádoucí, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl „komínek“, do kterého přijde pomazánka. Mezitím smíchejte v misce mascarpone, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, jemně nasekanou šalotku, sůl a pepř a nakonec i rybí maso. To ale předtím prohmatejte a rozmělněte prsty na kousky, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a umixujte je dohladka. Paštičky naplňte rybí pomazánkou, aby náplň trochu vykukovala, ozdobte ji lžičkou pesta, půlkou cherry rajčátka a drobnými lístky rukoly.

Foto: Fino a FB Kamberská

Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce