Pečeme v BIO kvalitě s novými cukry

Autor: eva dne: So, 12/02/2017 - 07:44.

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří vánoční cukroví, ale i skvělé štoly, vánočky, štrúdly, dorty a jiné sladkosti. Máme-li zpytovat své svědomí, že to tentokrát se sladkým nebudeme přehánět, naučme se péct v BIO kvalitě.

Při pečení jakýchkoliv sladkých pokrmů by hospodyňkám v kuchyni neměl chybět vanilkový cukr. Bio vanilkový cukr Amylon (8 gramů za 9,50 Kč) obsahuje bio třtinový cukr a bio mletou vanilku (1,5 %). Slouží jako přísada na pečení a zvýraznění chuti kynutých, třených a piškotových těst, přidává se do krémů, tvarohů, zmrzlin a koktejlů. Můžeme jim také sypat koláče, palačinky nebo kaše.

Vyzkoušet můžete také Bio citronový cukr Amylon (20 gramů za 9,50 Kč), který je mimo bio třtinový cukr obohacen o bio sušenou citronovou kůru (2,5 %) z chemicky neošetřených citronů a citronové aroma. Zvýrazňuje chuť piškotových, třených, lineckých a kynutých těst. Ochucujeme jim krémy, zmrzliny, dezerty, nápoje a polevy.

Vánoční štrúdl se strouhanými jablky, kompot či svařené víno si nedokážeme představit bez skořice. K tomuto účelu sáhněte po Bio skořicovém cukru Amylon (20 gramů za 9,50 Kč) Použít ho můžete i na pečení a dochucení moučníků či posypání koláčů a krupicové kaše.

Bez čeho se však při pečení neobejdeme je kypřící prášek do pečiva. Přidáváme jej do třeného, křehkého a piškotového těsta, perníků, palačinek apod. Těsto zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Od Amylonu můžete nyní zakoupit Bio kypřicí prášek do pečiva bez lepku 12g (5 Kč) nebo Bio kypřicí prášek do perníku bez lepku 18g (12,90 Kč) s bio perníkovým kořením. Oba BIO kypřicí prášky jsou bezfosfátové. Fosfáty jsou nahrazeny vinným kamenem, díky kterému nepálí žáha.

Spokojit se však můžete i s běžným Kypřícím práškem Amylon (12 gramů za 1,90 Kč) nebo s běžným skořicovým či vanilkovým cukrem od Amylonu.

Vyzkoušejte recepty od Amylonky:
Celozrnná vánočka s citronovým cukrem

Doba přípravy a pečení: 2 hodiny
Suroviny:
340 g BIO špaldové celozrnné hladké mouky, 160 g BIO polohrubé mouky, 120 g rozpuštěného másla, 40 g droždí, 2 žloutky, 1 vejce na potření vánočky, 200 – 250 ml mléka, 2 BIO citronové cukry Amylon, 1 BIO vanilkový cukr Amylon, 50 g BIO třtinového cukru, špetka soli, hrst nasekaných mandlí, hrst rozinek (místo rozinek můžete dát i kandované ovoce)

Postup:
1. Z trochy vlažného mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
2. Mezitím do mísy prosejeme obě mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a ½ nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek.
3. Postupně přidáváme vlažné mléko, až zpracujeme vláčné těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hodinu kynout.
4. Z těsta upleteme vánočku a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a opět necháme cca 20 minut kynout.
5. Na 4 místech spojíme vykynutou vánočku špejlí, aby během pečení nespadla. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě.
6. Prvních 15 minut při 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C, přikryjeme alobalem a dopékáme cca ¾ hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.

Skořicové hvězdičky
Doba přípravy a pečení: 40 minut
Suroviny:
400 g listového těsta, 4-5 velkých jablek, skořicový cukr Amylon nebo Bio skořicový cukr Amylon, vanilkový cukr Amylon nebo Bio vanilkový cukr Amylon, lžička másla, 1 vejce na potření těsta

Postup:
1. Z rozváleného listového těsta na 2-3 mm si vykrájíme kolečka v průměru cca 7 cm. Kolečka dáme na plechy vyložené pečícím papírem.
2. Jablka nakrájíme na plátky, ze kterých poté vykrojíme hvězdičky. Hvězdičky vložíme na rozpálenou pánev, posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem Amylon.
3. Po chvilce obrátíme a přidáme čajovou lžičku másla. Opět posypeme oběma cukry.
4. Až bude cukr dostatečně zkaramelizován, hvězdičky vyjmeme z pánve a jednotlivě položíme na připravená kolečka z listového těsta.
5. Dáme vše zapéct do rozpálené trouby cca na 180 °C.
6. Po 10 minutách pečení potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dalších 10 minut dozlatova.

Všechny výše uvedené výrobky zakoupíte např. v síti řetězců Globus, ve všech zdravých výživách a na e-shopu www.amylon.cz