Nebesky dobré sušenky

Autor: eva dne: Pá, 11/24/2017 - 17:02.

„Mandlové máslové sušenky jsou velice jednoduché na přípravu, chutnají skvěle a vydrží stejně dobré až dva měsíce. Hodí se na vánoční stůl a hezky zabalené klidně i jako dárek,“ doporučuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách, která recept připravila.

Suroviny:
Na 100 sušenek o průměru cca 5 cm (nebojte, vydrží křupavé celý měsíc!), potřebujeme:
580 g hladké mouky
620 g polohrubé mouky
350 g jemně mleté mandlové mouky (nejvýhodněji objednáte v potřebách pro cukráře a pekaře)
4 kapky mandlového aroma (mají ve všech větších obchodech)
600 g másla
350 g třtinového cukru
450 g cukru krupice
5 žloutků
5 ks celých vajec
1 lžička prášku na pečení
vanilka z 1 celého lusku

Postup:
1. V robotu vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do hladké pěny.
2. Poté postupně zapracovávejte měkké máslo (ne tekuté), mandlové aroma a mandlovou mouku.
3. Smíchejte oba druhy mouky s práškem na pečení s vanilkou a postupně přidávejte ke směsi.
4. Hotové těsto nechte přikryté odpočinout jednu hodinu v lednici, poté jej vyndejte a nechte odpočívat ještě 30 minut při pokojové teplotě.
5. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku cca 4-5 mm a vykrájejte kulaté sušenky.
6. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 6-7 minut při teplotě 190 stupňů.
7. Nechte vychladnout cca 10 minut, poté sundejte z plechu a nechte úplně vychladnout.
Tip Nebespánu: Sušenky můžete uchovávat po dobu až 2 měsíců například v plechové krabici na sušenky, ale nedávejte je do lednice.

Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Text a foto: www.nebespan.cz