Mezinárodní den výživy ve společnosti dobrého stravování

Autor: eva dne: Čt, 10/12/2017 - 06:52.

Každý rok je 16. říjen připomínán ve více než 150 zemích jako Mezinárodní den výživy. Tento den má připomenout stálý problém nedostatku potravy v některých rozvojových zemích. Současně vybízí k uvědomění, že se vyspělé státy potýkají s opačným problémem, a to obezitou, nekvalitní stravou a plýtváním potravin. A může vést také k malému zamyšlení, jakým směrem se ubírají naše výživové návyky v průběhu let.

Model našeho stravování prošel za poslední tři dekády různými proměnami. Dnes se většinou všichni snaží orientovat hlavně na kvalitu a drží se zásady střídmého a pestrého jídelníčku. Při výběru kvalitních potravin však ještě mnozí spotřebitelé tápou. Navíc neustále realizované různé výzkumy předkládají stále nové teorie, a tak můžeme být mnohdy zmateni, co je ještě zdravé, a co už není.
Téměř před třiceti lety se lidé v Čechách rozdělovali na dvě skupiny.

První hltali vše, co jim nově otevřený trh dodával, tedy spoustu slazených nápojů a nová jídla z fastfoodů. Druzí se vrhli na nákup všeho možného, co jim slibovalo rychlé hubnutí. Od 90. let, kdy byly v tuzemsku oblíbené „hubnoucí koktejly“, které měly strávníkům pomoci zhubnout a udržet se ve formě v podstatě bez nutnosti přijmu jiné potravy, se toho však mnoho změnilo. Začali jsme se více zajímat o to, co jíme, kdy, a hlavně v jaké kvalitě. Jedním z prvních způsobů, který měl s volbou správného jídla pomoci, byla například krabičková dieta. Zákazník obdržel jídlo na celý den a nemusel se zdržovat s přípravou jídla nebo nákupem potravin. Avšak časem se ukázalo, že v některých případech krabičky neobsahovaly deklarovaný výživový obsah, jaký by měly mít.

A tak se mnozí vrátili k „vařím si sám a vím, co jím“. Základní suroviny, jako jsou pečivo, masné výrobky, ovoce a zelenina, se začaly nakupovat u prověřených dodavatelů s deklarací kvality. Obrodu začaly zažívat suroviny z kuchyní našich babiček. V historii jsme šli ale ještě dál a vrátili se s podobou stravování až do doby kamenné.

Díky snadné dostupnosti produktů tak dnešní doba přeje mnohým druhům a formám stravování. Ať jde o raw, paleo, vegetariánství či veganství, frutariánství nebo prostě jen o společenskou zodpovědnost a nákup produktů s označením bio, všechny spojuje jedno - kvalita toho, co jíme. Klíčovou součástí pak je i fakt, že chceme vybrat všechny produkty na jednom místě. Toto řešení nabízí jako jediný v České republice hypermarket Globus. Kromě vlastní tradiční pekařské i řeznické výroby je jeho součástí i segment Zdravý svět. Ten nabízí na 1 300 produktů z různých směrů alternativního stravování a v tuto chvíli je v 11 hypermarketech a v dalších se chystají.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27882","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"397","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Jídlo budoucnosti
Někteří čeští výrobci šli ještě za již známé typy potravin. Klíčový parametr kvalitního stravování posunuli za hranice časových možností a z tuhé stravy udělali tekutou. Výsledkem je výživa, která zaručí efektivní nasycení při co největší časové úspoře. Příkladem je tuzemský produkt MANA. Jde o nutričně vyvážené jídlo obsahující naprosto všechny živiny, které tělo potřebuje. „Používáme tzv. zušlechtěné suroviny, které jsou zpracovány nejmodernějším technologickým postupem. Ty následně analyzujeme ve státem certifikované laboratoři, a z těchto výsledků je potravina poskládána. Základem Many jsou zušlechtěné suroviny sóji, bílé řepy, ovsa, kokosu, kukuřice, dále z řepkového, slunečnicového, lněného oleje a oleje z mořské řasy. Tyto suroviny jsou v průběhu jejich zpracování zbaveny nežádoucích látek,“ vysvětluje vynálezce Many Jakub Krejčík. K této stravě, která není určená ke snižování hmotnosti, ale k rychlému a plnohodnotnému nasycení, se obrací čím dál více lidí. Potěšujícím faktem je především to, že nejen, že více hledíme na kvalitu potravin, ale začínáme ji i vyžadovat, a hlavně se řídíme i vlastním rozumem.

Zdroj: Mana a Globus