Medové perníčky jako od babičky

Autor: eva dne: Ne, 11/12/2017 - 06:57.

Adventní čas se blíží a s ním přichází i řada milých povinností, jako je třeba pečení cukroví. Každá hospodyňka už by chtěla mít úderem prosince napečené alespoň perníčky, aby se pěkně rozležely, ale čas letí a zase je budeme péct na poslední chvíli a tvrdé namáčet do mléka, jako každý rok. Navíc výborné perníčky jsou alchymie. Je to fuška a chce to osvědčený recept, aby se povedly, jak mají. Málo kdo se do nich pustí.

Pojďme na to letos od lesa a perníčky si upečme s klidem a s Labetou raz dva, třeba jen tak ke kávě, tak snadné to je. Stačí k tomu pouze směs na perník od Labety.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29768","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"318"}}]]

Suroviny na těsto:
400 g směsi na Perník Labeta
50 g medu
60 g másla
1 celé vejce
půl lžičky perníkového koření
1 žloutek
trošku mléka

Na bílkovou polevu:
1 bílek
kávová lžička citronové šťávy
150-200 g cukru moučky (dle velikosti bílku)

Postup:
400 g směsi na Perník Labeta promícháme s perníkovým kořením, přilijeme 60 g zchladlého rozpuštěného másla, 50 g medu a 1 vejce, opatrně zapracujeme nožem a vypracujeme těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici. Odleželé těsto vyndáme z lednice a necháme 5-10 minut před vyválením povolit. Na pomoučené podložce vyválíme 5 až 7 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Perníčky pečeme 6 až 8 minut v troubě předehřáté na 185 °C (v horkovzdušné troubě volíme teplotu nižší), pod cukroví nezapomeneme dát pečicí papír, aby se nepřichytilo. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Perníčky se potom budou krásně lesknout a zakryjí se i prasklinky a drobné nerovnosti vzniklé při pečení. Po vychladnutí zdobíme polevou, nejlépe bílkovou, díky které perníčky ještě změknou.
 
Na polevu prosejeme 150-200 g cukru moučky, přidáme 1 bílek a kávovou lžičku citronové šťávy a vymícháme do tužší konzistence. Před zdobením nejprve vyzkoušíme, zda je poleva dostatečně hustá, nestéká a tuhne. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr; rozředit lze trochou citronové šťávy.

Labeta - tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Zdroj: www.labeta.cz