Makový dort s jogurtovým krémem, malinami a meruňkami

Autor: eva dne: St, 10/11/2017 - 06:24.

Potěšte svého školáčka nebo pozvěte přátele na posezení a naservírujte jim nadýchaný makový dort. Do pater lahodného dezertu schováte ovoce. A hlavu si lámat nemusíte ani s krémem, čerstvé nebo mražené plody totiž dokonale doplní jednoduché spojení mascarpone, vanilkového cukru a bílého jogurtu na zjemnění.

Doba přípravy: 180 minut        
Počet porcí: 15

Na dortový korpus budete potřebovat:
500 gramů másla
800 gramů cukru krupice
12 vajec
2 hrnky mléka
1 kilo polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
200 gramů mletého máku
Trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy

Na krém a náplň budete potřebovat:
950 gramů mascarpone (můžete nahradit jiným čerstvým sýrem)
500 gramů bílého Selského jogurtu Hollandia (pro ještě lehčí variantu použijte Hollandia s 0,01 % laktózy)
1 žloutek
130 gramů moučkového cukru
3 lžíce vanilkového cukru
200 gramů malin
500 gramů meruněk

Postup:
Začíneme těstem na korpus. Máslo, cukr a vaječné žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Následně vypracujeme z bílků sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nakonec vsypeme mák. Abychom získali čtyři kusy korpusu na jednotlivá patra, vymažeme a vysypeme dvě dortové formy o průměru 28 centimetrů a rovnoměrně naplníme těstem. Pečeme zhruba 30–40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Mezitím si připravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žloutek a oba cukry a vyšleháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnout a oba vodorovně rozřízneme tak, aby nám vznikly čtyři stejné pláty. Ty pak promažeme krémem, plníme ovocem a postupně vrstvíme na sebe, až vznikne dort. Výsledný dezert ozdobíme zbylým mákem a těmi nejhezčími kusy meruněk a malin.

Tip:
Meruňky a maliny jednoduše nahradíte jiným ovocem, na které máte zrovna chuť. Makový dort chutná skvěle také s jahodami a nektarinkami. Pro lehčí trávení můžete použít jogurt se sníženým obsahem laktózy, například Hollandia s pouhým 0,01 % laktózy.

Zdroj: Hollandia