Letní jahodové recepty od Karolíny Kamberské

Autor: eva dne: St, 06/07/2017 - 05:50.

Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nás, a protože jejich čas už klepe na dveře, tak pro vás Karolínka Kamberská ve spolupráci se značkou Fino připravila dva recepty, jak si jejich sladkou chuť a báječnou vůni užít.

Jahody s balzamikem a pepřem
Suroviny:
400 g zralých sladkých jahod
2 lžíce tmavé balzamikové redukce
čerstvě drcený černý pepř
čerstvé listy máty

K podávání:
mascarpone nebo vanilková zmrzlina

Postup:
Jahody opláchněte a nechte okapat. Teprve pak je odstopkujte a překrájejte – malé jahody na poloviny, velké na čtvrtiny (nekrájejte je drobněji, aby nepustily zbytečně moc šťávy). Dejte je do misky a promíchejte s balzamikovou redukcí. Hojně je posypte čerstvě nahrubo namletým nebo v hmoždíři podrceným pepřem. Přetáhněte potravinovou fólií a uložte do chladničky. Tam nechte jahody marinovat nejméně 3 hodiny. Před podáváním jahody posypte nahrubo nasekanými lístky čerstvé máty a lehce je vmíchejte, aby se i máta obalila šťávou a pustila do ní své aroma a chuť. Podávejte v poháru nebo misce s nokem (ten vytvarujete snadno dvěma lžícemi) sýra mascarpone. Pokud jste konzervativnější, můžete místo něj dát vanilkovou zmrzlinu.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21805","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"342"}}]]

Jahodová roláda s citronovou vůní
Suroviny:
4 větší vejce
100 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
80–100 g hladké mouky
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
máslo na potření plechu

Náplň:
300 g jahod
200 g zakysané smetany
100 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce medu
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
3 lžíce jahodového džemu

K podávání:
moučkový cukr, čerstvá máta,
jahody a šlehačka dle chuti

Postup:
Troubu si předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků a žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Bílky, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte na pevný sníh. Pěnu, sníh, prosátou mouku a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu zlehka spojte v těsto a rozetřete ho na připravený plech. Pečte 8–10 minut dorůžova. Upečené těsto hned překlopte na čistou utěrku. Sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě, dokud nevychladne. Jahody omyjte, osušte, odstopkujte a pokrájejte na kostičky. Prošlehejte suroviny na náplň kromě jahod a džemu. Jahody vmíchejte nakonec. Ochutnejte a dochuťte, ale počítejte i se sladkostí těsta. Vychladlé těsto otočte a nechte ležet na pečicím papíře nebo utěrce. Potřete ho tence džemem a pak náplní, ale vzdálenější delší stranu nenatírejte až do konce (nechte volný asi 5cm okraj, abyste náplň nevytlačili při rolování ven). Rolujte směrem od sebe, pomáhejte si při tom papírem či utěrkou a stočenou roládu zabalte do fólie. Dejte do chladničky minimálně na tři hodiny zpevnit. Roládu krájejte na silnější plátky, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s jahodou, kopečkem šlehačky a lístky máty.

Tipy pro úsporu času:
Češi jsou milovníci pečení
Zdravý životní styl hýbe světem. Pokud chcete omezit používání tuku na minimum a zároveň si být jistí, že se vám jídlo nepřipeče k formě, zvolte papír na pečení FINO. Ten je opatřen silikonovou vrstvou, díky které nemusíte tuk používat. Papír na pečení FINO se vyrábí již předem nasekaný do archů, které přesně padnou do plechů na pečení. Díky němu navíc nebudete muset plech po použití pracně umývat, stačí jej jemně otřít houbičkou se saponátem a opláchnout. Ušetří vám tak práci a čas, který můžete věnovat třeba své rodině. Doporučená maloobchodní cena papíru na pečení FINO je 39,90 Kč (20 archů). 

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21806","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"178","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Již žádné zbytečné zdržování v kuchyni!
Uvařit jídlo, zamíchat salát, připravit svačinu do školy, zabalit do fólie, dát do lednice a honem spát. Večer po práci se určitě nikdo z nás nechce zdržovat zbytečnostmi. Proto je tu potravinová folie FINO Rollbox. Potravinová folie FINO Rollbox se přilepí jen tam, kam budete chtít vy. Navíc je perforovaná s předpřipravenými díly k odtržení, takže ji nemusíte stříhat. Jednotlivý díl, tak lehce oddělíte. Také se nemusíte bát, že vám folie nevystačí. Velikost dílů totiž přesně padne na standardní velikosti talířů, misek a jiného kuchyňského nádobí. Potravinová folie FINO Rollbox je v prodeji za doporučenou maloobchodní cenu 39,90 Kč (27 m, 60 ks). 

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21807","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"209","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]