Křehkost? Ohrožuje až 54 % pacientů vyššího věku

Autor: eva dne: Út, 11/14/2017 - 06:05.

Stáří je nedílnou součástí života. Pojem aktivní stáří ale není jen prázdná formulace, i podzim života lze prožít důstojně, kvalitně, aktivně a užívat si jej. Velký vliv na fyzickou i psychickou kondici má především výživa, která napomůže nejen regeneraci organismu po zátěži, ale dokáže zvrátit i stav křehkosti, který trápí většinu seniorů.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29820","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"340"}}]]

Že jste o křehkosti nikdy neslyšeli?
Není se příliš čemu divit. Ačkoliv se jedná velmi rozšířený stav, který je s věkem častější, nestojí v popředí zájmu a ani sami starší lidé o něm často neví. Stárnutí s sebou sice nese změnu vzhledu, konstituce i držení těla, ale nenechte se zmást. Nepředstavujte si lámajícího se člověka. Fyzická křehkost sice znamená vyšší náchylnost vůči úrazům a zlomeninám, nicméně ty jsou často také výsledkem procesu řídnutí kostí. Stav křehkosti je výsledkem redukce vlastních vitálních rezerv organismu člověka, který je pak mnohem zranitelnější. V podstatě se jedná o vyšší náchylnost vůči nemocem a stresovým podnětům, s nimiž se organismus křehkého seniora potýká a vyrovnává mnohem déle, než organismus člověka zdravého. Tématu křehkosti se věnují třeba odborné stránky www.vyzivasenioru.cz, které přináší veškeré podrobné informace.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29821","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

„Existuje pět základních typů křehkosti - frailty, od stavu „ohrožený“ až po závažný a život zkracující stav. Křehkost sebou přináší horší vyrovnávání se s pooperačními komplikacemi, chřipkou, ale i pouhým nachlazením. A to vše má samozřejmě vliv na soběstačnost každého jedince. Křehkost je do značné míry reverzibilní stav, lze jej tedy za pomoci dobré výživy nebo třeba nutričních drinků a fyzické aktivity zvrátit,“ říká přední česká gerontoložka docentka Iva Holmerová. „Zejména je ale důležitá prevence tohoto stavu – pamatovat na to, že člověk musím mít dobrou výživu, i když se mu nechce jíst – a v tom je právě klinická výživa důležitá. Nemocným bychom neměli nosit bonboniéry nebo chlebíčky – ale třeba právě krabičku s výživou,“ dodává.

Nehovoříme ale pouze o podnětech fyzického rázu, křehkost může mít také významné aspekty duševní a sociální. „Na fyzickou kondici seniorů má nepopiratelný vliv jejich psychický stav. Nepřekvapují nás proto výsledky výzkumů, které říkají, že křehkost byla diagnostikována celým 54 % pacientům hospitalizovaným v nemocnicích a 15 % seniorů žijících v domácím prostředí,“ dodává docentka Iva Holmerová.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29822","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"399","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Jak jej poznáte?
Křehkost někdy nelze poznat na první pohled. Důležité je rozpoznat příznaky a, vzhledem k tomu, že tento stav není neměnný, začít pracovat na nápravě. Cestou je správná výživa, která má všeobecný vliv na zdravé stárnutí. A právě díky ní lze s křehkostí většinou úspěšně bojovat. Především by tato strava měla být bohatá na bílkoviny a doplňovat hlavně vitamín D. Pokud senior není schopen získat dostatečné množství bílkovin a dalších potřebných živin z klasické stravy, lze ji doplnit nutričními drinky, které jsou k dostání v lékárnách. Ty jsou totiž nabité bílkovinami, vitamíny a energií. Tedy přesně tím, co senioři potřebují.

O společnosti Nutricia
Nutricia je evropskou jedničkou ve vývoji a výrobě enterální klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými potřebami. Hlavní cílem společnosti je přinášet lidem zdraví, dále kvalitní život lidem v pokročilém věku a nemocným všech generací. Pozornost zaměřuje na aktuální potřeby pacientů a vyvíjí a vyrábí přípravky klinické výživy v široké škále aplikačních forem a příchutí. Produktové portfolio tak tvoří nejen tekutá forma (sipping) v podobě Nutridrinku, ale i krémová výživa a výživa sondová, určená pro zvláštní lékařské účely. V oblasti výzkumu si Nutricia zakládá na dlouhodobé spolupráci s lékaři, nutričními poradci a sdruženími pacientů a její výrobky jsou k dostání po celém světě. Na začátku všeho stál v roce 1896 mlékař Martinus Van der Hagen, který Backhousovou metodou vyrobil první speciální mléko pro děti, jemuž dal název Nutricia, od něhož posléze odvodil i jméno celé společnosti. Již na počátku 20. století se Nutricia stala průkopníkem v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými potřebami. Vyrobeno tak bylo například mléko pro diabetiky či jodizované mléko pro pacienty s onemocněním štítné žlázy. Od roku 1950 spolupracuje Nutricia s dietology. V České republice byla pobočka společnosti otevřena v roce 1992. Nutridrink, klinická výživa vyvinutá speciálně pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a nedostatečným příjmem živin, tvoří jednu z hlavních produktových řad Nutricia. Jedná se o vysokoenergetickou nutričně kompletní výživu s vysokým podílem bílkovin, které jsou pro lidi staršího věku nezbytností. Pacientům trpícím podvýživou související s onemocněním, proleženinami, ale i cukrovkou poskytují částečnou i celkovou náhradu stravy.

Zdroj: www.vyzivasenioru.cz