Koláče plné vitamínů, které vám zpříjemní nástup podzimu

Autor: eva dne: St, 10/04/2017 - 08:07.

Uskladněné ovoce přímo láká k pečení koláčů! Cukrářky a kuchaři z restaurace Nebespán v Kašperských Horách pro vás vybrali hned tři osvědčené recepty na zdravé sladkosti, které vám zpříjemní podzimní dny.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27281","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky
„Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale vlastně vznikl omylem. Jeho tvůrkyně příliš opekla jablka chystaná na jiný recept, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném pořadí, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí, a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

Potřebujeme: 8–10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy.

Postup:
1. Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jádřince a nakrájejte na čtvrtky.
2. Do nádoby, kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Postupně do něj vsypte cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně.
3. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů – a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.
4. Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší, než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte pod okraj jablek. Udělejte uprostřed dírku, kudy bude při pečení odcházet pára.
5. Vložte do trouby a pečte na 180–200 °C, podle typu trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.
6. Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27282","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvem
„Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ upozorňuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán.

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetka soli, 1 žloutek, 50 ml mléka.

Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do fólie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
2. Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.
3. Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte dohladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
Tip Nebespánu: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"27283","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Sladký dýňový dezert bez lepku
„Dýňový flan je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná! Původně španělsko-portugalský dezert je dnes velmi oblíbený ve Francii a získává si příznivce po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, jedná se o speciálně upečený pudink a my ho pro naše hosty dokonce připravujeme v bezlepkové podobě,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař z Nebespánu v Kašperských Horách.

Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm): 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání (30%), máslo na vymazání formy

Postup:
1. V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
2. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.
3. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka.
4. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.
5. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.
6. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a dejte do lednice. Takto vydrží asi 3 dny.
Tip Nebespánu: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

Tip na gastrovýlet: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Zdroj a foto: www.nebespan.cz