Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Autor: eva dne: Po, 06/19/2017 - 06:00.

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Suroviny na těsto:
• 280 g hladké mouky
• 230 g másla
• 1 vejce
• 2 lžičky bílého octa
• 2 lžíce ledové vody
• Sůl, pepř, tymián

Suroviny na náplň:
• 4 vejce
• Zakysaná smetana (250 ml)
• Sůl, pepř, muškátový oříšek
• Strouhaný tvrdý sýr
• 4 rajčata
• Snítka bazalky
• sůl, pepř

Postup:
1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.
2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

Zdroj: Akademiekvality.cz