Jogurtové lívance s borůvkami a ledové jogurtové košíčky s vločkami a ovocem

Autor: eva dne: Pá, 09/29/2017 - 05:59.

Vychutnejte si dva recepty s použitím jogurtu. První z nich láká na lahodně sametové těsto s jogurtem a lesní ovoce plné vitamínů, druhým se můžete osvěžit během babího léta, které má dle předpovědi počasí dorazit každým dnem.

Jogurtové lívance s borůvkami a agávovým sirupem
Kdo by neměl rád lívance? Na smažené dobrotě si pochutnáváme už několik desetiletí. Její název vznikl od způsobu přípravy - lívancové těsto se totiž na rozpálenou pánev nalévá. Po osmahnutí se jednotlivé placičky přemisťují na talíř a zdobí nejčastěji ovocem, marmeládou či sirupem. Vyzkoušejte si přípravu rychlé svačinky i vy. Když do těsta přidáte trochu nakyslého bílého jogurtu (např. Hollandia), dostanou vaše lívance neodolatelně vláčnou strukturu. Doplňte je čerstvým ovocem a sladkým agávovým sirupem a připravte jednoduchý pokrm, který vám dodá energii.

Doba přípravy: 30-45 minut
Na porci pro 5 osob budete potřebovat:
500 gramů bílého selského jogurtu Hollandia
4 vejce
2 lžíce cukru
300 mililitrů mléka
300 gramů hladké  mouky
1 prášek do pečiva
300 gramů borůvek
agávový sirup

Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Bílý jogurt, vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva vložíme do větší mísy a promícháme ponorným mixérem, až nám vznikne jednolitá hladká směs. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout (cca 15 – 30 minut), následně odebíráme malou naběračkou a smažíme  - na rozpálené pánvi. Vychladlé lívanečky vrstvíme na sebe, prokládáme borůvkami a přelijeme agávovým sirupem.

Tip:
Svačinové lívance se sladkým agávovým sirupem si určitě zamilujete. Pokud zrovna nemáte borůvky, můžete je nahradit jiným ovocem vaší preference, nebo si trochu zaexperimentovat a připravit lívance naslano.

Ledové košíčky s praženými vločkami a ovocem
Letní pohoda je ta tam, a v ulicích již definitivně zavládl podzim. Zavzpomínejte na hřejivé paprsky v pohodlí domova a rozlučte se s teplým obdobím posledním zmrzlinovým dezertem této sezóny. Ledové košíčky s ovocem jsou ideální sladké jednohubky, které se skvěle hodí na oslavu babího léta nebo pro přivolání podzimních prázdnin. Nakyslé tóny jogurtu, co zrál v kelímku (např. Hollandia), příjemně vyváží nasládlé plody a pražené ovesné vločky celý dezert provoní lehkou oříškovou vůní. Příprava ledových košíčků vám navíc nezabere skoro žádný čas.

Doba přípravy: 15 minut
Na porci pro 3 osoby budete potřebovat:
70 gramů ovesných vloček
300 gramů bílého jogurtu
2 lžičky moučkového cukru
300 gramů vašeho oblíbeného ovoce (jahod, borůvek, třešní,…)

Postup:
Základ ledového košíčku tvoří opražené ovesné vločky. Ty si připravíme tak, že je krátce opečeme na suché pánvičce, dokud nezhnědnou. Hotové vločky rozdělíme na dna šesti silikonových košíčků. Následně si připravíme náplň. V misce promícháme jogurt s cukrem a navrstvíme na opražené vločky. Jako poslední přijde na řadu ovoce, které poklademe na vrch košíčků. Až budeme se zdobením spokojeni, necháme dezert zamrazit. Před podáváním je ideální nechat košíčky v pokojové zhruba deset minut povolit.

Tip:
Nemusíte zůstat jen u jednobarevných bílých košíčků. Stačí ovoce s jogurtem před zamrazením rozmixovat nebo rovnou bílý jogurt nahradit ovocným. Vsaďte třeba na novinku, jogurty Pan Bůůů. Dětem tak naservírujete zdravou svačinku bez laktózy s jahodovou, banánovou, meruňkovou nebo čokoládovou příchutí.

Zdroj: Hollandia

Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Inzerce